31. decembra 2009

Kakor za koga, ampak ni bilo tako grozno slabo. Izbor najpomembnejših dogodkov v gorskem kolesarstvu. V tretjem (zadnjem) delu: Kolesarski mediji, maratoni, adrenalinska vzpenjača in ljubljanski park.

Ljubljanski park (foto AD)

Ljubljanski park (foto AD)

Celoten članek je objavljen v reviji Bicikel, številka 12-01/2010.


Naši mediji

Gorsko kolesarstvo si najbolj gledane televizijske sekunde in najbolj brane časopisne vrstice še vedno izbori le ob izjemnih priložnostih. Zato pa si skupaj z drugimi kolesarskimi panogami ali z drugimi športi na prostem ustvarja svoj medijski prostor – takšno je praviloma tudi mesto hribovskega biciklizma po svetu.

Bicikel je v letu 2009 postala prava kolesarska revija, z oddajo Planet šport na Šport TV – Š2 pa smo dobili še kakovostno pripravljeno magazinsko televizijsko oddajo o športih na prostem, ki vsakič prikaže tudi kaj iz mtb sveta.

Hkrati je družabno omrežje Facebook postalo pomemben, preprost in brezplačen medij tudi za vsakogar v mtb svetu. Skoraj ni je prireditve, trgovca, proizvajalca … ki se tam ne bi pokazal in skozi ta kanal trobil v svet.

Maratoni

Še največ rezerve za razvoj gorskega kolesarstva imamo Slovenci pri “masovkah”, ki se jim reče gorskokolesarski maratoni. Različno dolge trase ter druženje najhitrejših dirkačev in največjih uživačev. Pa kaj, ko je pri nas zaradi te zakonodaje skoraj nemogoče sestaviti pošteno traso. Skoraj! Poleg Trbonj je letos uspelo še maratonu Kras, ki se je sicer začel in končal v Doberdobu v Italiji, a večinoma potekal po slovenskem Krasu. Še kakšnega najdemo, pa bomo iz tahudega!

Adrenalinska vzpenjača

Julija, sredi sezone, je udarila vest, da se med obratovanjem podrl steber pohorske vzpenjače. Gondola je nekaj tednov prej na štart zvozila stotine udeležencev svetovnega pokala. Tudi tokrat so bili spustaši v prvi bojni liniji, dva mlada Korošca je v polni zaščitni opremi premetalo po edini kabini, ki je udarila ob tla. Odnesla sta jo dosti bolje kot njuni kolesi. Mali pohorski čudež: približno hkrati z izidom te številke revije naj bi imeli tehnični pregled nove vzpenjače!

Ljubljanski park

Kolesarji prostega sloga na 20- do 26-palčnih kolesih, ki si radi objekte delijo z rolkarji, so v Ljubljani v prvih septembrskih dneh končno prišli do pravega parka. Uporabnikov na rolkah, rolerjih in kolesih je celo več, kot je lahko kdo pričakoval. Park v upravljanju ŠD Ilužn je primeren tudi za začetnike. Ko streljaj stran zraste še novi “dirt” park za BMX in gorske kolesarje, bo pa sploh bomba.

Sreč’nga ‘010 vsem, da bomo imeli konec leta (ter seveda vmes) kaj lepega za napisat.

Sledite nam