28. decembra 2009

Kakor za koga, ampak ni bilo tako grozno slabo. Izbor najpomembnejših dogodkov v gorskem kolesarstvu. V drugem delu: punce proti fantom v krosu; kolesarski sejemček; napredek v spustu.

Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič, pa za rezanje Ane Zupan iz slike ni bilo pravih razlogov, saj so to prve tri na letošnjem DP v krosu (foto AD)

Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič, pa za rezanje Ane Zupan iz slike ni bilo pravih razlogov, saj so to prve tri na letošnjem DP v krosu (foto AD)

Letos so spustaši trikrat dirkali v Kranjski Gori, na DP je mladinski prvak postal Aleš Virtič (foto GS)

Letos so spustaši trikrat dirkali v Kranjski Gori, na DP je mladinski prvak postal Aleš Virtič (foto GS)

Punce : fantje

Zelo na grobo bi lahko uspešnost slovenskih gorskih kolesarjev na mednarodnih frontah ocenili z: letos niso osvojili nobenega naslova svetovnega prvaka. A ker ne gre za veslaški dvojni dvojec, metanje krogle ali deskarski paralelni veleslalom, bomo rekli takole: punci v olimpijskem krosu sta razred zase! Ob slabši sezoni Nine Homovec dvojina pomeni Blažo Klemenčič in Tanjo Žakelj. Blaža je razmeroma mirno preživela razpad svoje ekipe in imela vrhunec sezone na svetovnem prvenstvu v Avstraliji z 11. mestom. Tanja je dobro okrevala po hudi poškodbi prstov na roki, a vseeno ni bila čisto prava: kot največje uspehe sezone beleži mednarodne zmage v Italiji, 11. mesto na evropskem prvenstvu in 19. mesto na finalu svetovnega pokača v Schladmingu.

To pa je tudi vse, kar se tiče poseganja slovenskih imen k vrhu v svetovnem kolesarstvu. Moško sezono v krosu si bomo zapomnili bolj po prehitrem zaključevanju športnih poti kot po vrhunskih dosežkih. Tudi po zaslugi tega so se možnosti za uvrstitev slovenskega kolesarja (moškega) na naslednje olimpijske igre leta 2012 iz “nemogoče” v “čisto totalno popolnoma nemogoče”. Na lestvici držav smo v krosu pri moških na 35. mestu za Srbijo in Ciprom in mesto pred Iranom …

Tega ne more spremeniti niti prihod Mateja Mugerlija s ceste (čeprav se je v prvi sezoni v skoraj čisto drugačnem športu kar dobro znašel), še manj pa “naturalizacija” nemško-hrvaških bratov Lada in Manuela Fumića. Po tistem, ko sta dobila slovenski licenci, zanju v sezoni 2009 žal nismo več slišali.
Uspešen pokal mladih vrača upanje tudi na tem področju.

Kolesarski TIP

Sejem Turizem in prosti čas konec januarja na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je v sodelovanju z zunanjim partnerjem poskusil dodati še kolesarski sejem. Obiskovalcem je ogled vzel nekako dve minuti in pol, edini poklicni obiskovalec iz tujine je bil (negativno) šokiran, slovenski kolesarski svet pa je zdaj še dva koraka dlje od pravega sejma, kot je bil pred tem.

Prijatelji težnosti

Slovenski pokal v spustu je šel v sezoni 2009 še korak naprej in na prvi dirki zaradi prvoza na štart celo omejil prijave. Udeležba na dirkah je redno blizu dvestoterice, na lestvici so tekmovalci iz 24 klubov. Nelicencirani amaterji brez članstva v klubih so res le še tisti, ki pridejo “malo pogledat”, pa še oni se morajo zavarovati za tekmovalni vikend. Organizacija in varnost sta na solidni ravni. V sezoni 2009 je debitirala kategorija do 15 let, v naslednji sezoni svojo dobijo še mlajši mladinci do 17 let, na kratkih lahkih progah lahko prireditelji razpišejo tudi dirko kategorije U12. Saj to je že čisto pravi šport!

4kros je imel nekaj svojih težav, a sploh ni tako slabo, kot je bilo videti. Sezona 2010 bo nabita z dirkami na dobrih progah. Preporod doživlja tudi dirkanje na kolesih BMX. Za obe disciplini bo lepše, ko bo zopet odprta proga v Ljubljani, a zaradi zamude pri gradnji se to morda še ne bo zgodilo v letu 2010.

Prihodnjič (in konec): Kolesarski mediji, maratoni, adrenalinska vzpenjača in ljubljanski park.

Sledite nam