Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
11. avgusta 2013

Žiga Pandur je v Kanadi znova izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v spustu v svetovnem pokalu. Končala se je prevlada Athertonov, zmaga za Ragotovo in Smitha.

Na zadnji dan dirke svetovnega pokala v Mont-Sainte-Anne v Kanadi je barve Slovenije branil Žiga Pandur (Unior Tools Team), ki je znova dosegel osebni mejnik, čeprav sam s finalno vožnjo ni bil najbolj zadovoljen: “Finalna vožnja ni bila nič posebnega, v njej nisem užival, in zato je bil tudi čas slabši. Na treningih je šlo vse zelo v redu, danes pa preprosto ni bil moj dan. Proga je bila danes hitrejša, zato sem za približno deset sekund izboljšal svoj čas iz kvalifikacij, to pa je bilo tudi dovolj za mojo dosedaj najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. V kvalifikacijah sem največ pridobil v drugem delu proge, danes žal ne, sicer bi bil še višje. Skupno število tekmovalcev je bilo res manjše kot sicer, vendar je to pomenilo le to, da si se lahko v finale uvrstil z manjšim padcem ali napako, danes so bili pred menoj samo zares hitri tekmovalci. Zdaj moram malo odklopiti od dirk, sezona je bila zelo naporna, ter se v miru pripraviti na svetovno prvenstvo.”

Uspeh slovenske ekipe sta dopolnila Jess Stone in Ruaridh Cunningham. Prva je z 10. mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, Ruaridh pa je bil 50. Za nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka je to zelo povprečen rezultat, a vendarle je bil z dirk odsoten kar enajst mesecev, zdravniki pa so mu po zadnji poškodbi na kolo pustili šele pred tednom dni.

Tisoči gledalcev na prizorišču na Mont-Sainte-Anne ter ostali doma pred zasloni so dobili dobro in napeto dirko, na kateri se je končala prevlada Rachel in Geeja Athertona. Rachel je imela slab dan, na dirki grdo padla, v cilju pa je kazala očitne znake hudih bolečin. Danes najhitrejša je bila Emmeline Ragot. Gee je po padcu v kvalifikacijah svojo finalni nastop opravil tik pred manjšim nalivom, ki je povzročil težave mnogim hitrim tekmovalcem. Prvi iz kvalifikacij Steve Smith na izredno veselje domačih navijačev ni klonil pritisku in je Athertonov čas izboljšal za 9 desetink. Gee razočaranja ni mogel skriti, Steve pa je povedal, da je zmaga na domačem terenu petdesetkrat slajša od prve zmage v svetovnem pokalu. Jutri ga že ob šestih zjutraj čaka letalo in verjetno bo šel na letališče kar direktno z današnje zabave …

Svetovni pokal se nadaljuje septembra na Norveškem, še prej pa bo na sporedu svetovno prvenstvo v Pietermaritzburgu.

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI
Posnetek dirke

Na uvodni fotografiji Žiga na nedeljskem jutranjem treningu. Vse foto Grega Stopar.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam