30. aprila 2017

Prva dirka svetovnega pokala je dobesedno pod streho. Na moški finale so vplivale vremenske razmere.

Čeprav je bila zadnje dva dni proga odlična in vreme lepo, se je nebo nad Lurdom odprlo ravno v drugi tretjini moškega finala. In karte so se po prvi dirki svetovnega pokala premešale čisto na novo.

Do mladincev in deklet je bila proga še zelo prijazna in tudi vreme je vzdržalo. Tudi pri moških na začetku še ni kazalo, da bi lahko vreme močno krojilo razmere na progi. Vse do zadnjih 15 tekmovalcev, ko sta se dež in veter vmešala in se z njimi poigrala na čistinah in skokih, kasneje pa tudi nižje po progi.

Moški

Huda ura za zadnjih 20 tekmovalcev. Megla in dobesedno orkanski veter v zornjem delu in dež, ki pa proge razen na štartu še ni namočil.

Do zadnjih desetih, ki so še čakali na štart, je vodil Francoz Alexandre Fayolle (Polygon UR) s časom 2:52,758. drugi je bil Kanadčan Mark Wallace (Canyon Factory Racing DH) z zaostankom 3,3 sekunde, na tretjem mestu pa Kolumbijec Marcelo Gutierrez (Giant Factory off-road Team).

Vožnja v mokrem se je že krepko poznala pri Geeju Athertonu (Trek Factory Racing), a je z zaostankom 4,7 sekunde še uspel priti do 10. mesta. Greg Minnaar (Santa Cruz Sindycate) je imel že nemogoče razmere, a je uspel izvleči dokaj dober prvi del z enajstimi sekundami za Fayollom, na koncu pa je zaostal še dodatnih šest sekund.

Aaron Gwin (YT Mob) je z dvema izletoma s proge, drugi ni bil tako nedolžen, zaostal že 44,9 sekunde. Danny Hart (MS Mondraker), mojster dežja in spolzke podlage pa je na začetku varno križaril proti cilju, a proti koncu končal pod progo, se pobral in prišel v cilj z dobro minuto zaostanka.

Prvo mesto na kaotični dirki je na koncu pripadlo Fayollu, drugi je bil Wallace in tretji Gutierrez. Jure Žabjek (Unior Tools Team) je bil z zaostankom 9,9 sekunde 34., njegov novi moštveni kolega Francoz Rudi Cabirou pa je bil z zaostankom 5,4 sekunde uvrščen na odlično 16. mesto.

Alexandre Fayolle je prvi Francoz po Christianu Tailleferju (Peugeot Palaiseau), ki je zmagal na dirki svetovnega pokala na domačih tleh. Taillefer bil najboljši v Les Getsu leta 1998.

Spremenljiva dirka bo vsekakor krojila boj za najboljšega v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Vrstni redi 

Dekleta

Avstralki Tracey Hannah (Polygon UR), četrti v kvalifikacijah, je celotna proga uspela skoraj brez napak. Spodnji del je morda celo najbolje od deklet, a dovolj je bilo le za drugo mesto. Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing), včeraj druga, si je v zgornjem delu privozila odločilno prednost, nato v srednjem delu nekoliko izgubila ritem, a je na koncu še nekoliko pospešila in si s časom 3:21.430 privozila prvo mesto.

Prva po včerajšnjih in tudi prva na lanskih kvalifikacijah Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory Racing) je bila na vrhu počasnejša za dobri dve sekundi, nato skušala zaostanek nadoknaditi v spodnjem delu, a drobne napake so se vrstile in na koncu je bilo dovolj za tretje mesto.

Monika Hrastnik (KK Črn trn) je v finalu ponovila včerajšnji rezultat in dirko končala na 14. mestu. Je pa v finalni vožnji še nekoliko popravila včerajšnji kvalifikacijski čas.

Vrstni redi 

Mladinci

Veliki zmagovalec je včeraj tretji v kvalifikacijah Kanadčan Finnley Iles (Specialized Gravity), ki je bil najhitrejši na vseh štirih merjenjih vmesnega časa in tudi edini izmed mladincev, ki je presegel povprečno hitrost 40 kilometrov na uro in se s časom 2:56.935 spustil pod 3 minute. Tri in pol sekunde zaostanka si je na drugem mestu nabral Britanec Kaos Seagrave (Transition Bikes /FMD Factory), tretji je bil Francoz Sylvain Cougoureux (Les Gets Intense). Zmagovalec kvalifikacij, Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), je po težavah na progi pristal na 17. mestu.

Vrsti redi 

Naslednja dirka svetovnega pokala v spustu bo 3. in 4. junija v Fort Williamu.

Na naslovni fotogragfiji Fayolle in Cabirou na “vročem” sedežu. Vse fotografije Klemen Humar.

Preberi še:
Kaotičen finale in vrhunski rezultat za Uniorjevo tovarniško ekipo
Lurd kvalifikacije: Vergier in Seagrave, Monika na 14. mesto

Sledite nam