Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
14. julija 2019

Odlična ženska in taktična moška dirka. Tanja Žakelj pa najvišje v sezoni na progi, ki je bila vsaj za mtb.si letos najboljša.

Odlično dirkanje na starem / novem prizorišču v francoskem Les Getsu. Zelo dobra konfiguracija proge, po mnenju mtb.si morda najboljša letos. Med ženskami odločen boj za drugo mesto, pri moških pa taktična in zelo hitra dirka. Zmagi v Švico in Združene države, Tanja Žakelj pa najvišje letos!

Ženske

Start takoj v najdaljši klanec na progi, ne tako strm, a zelo dolg. Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC)vodi skupin, na prvem spustu se oddaljita Neffova in Američanka Kate Courtney. (Scott SRAM MTB Racing), 5 sekund za njima pa Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Facotry), Italijanka Eva Lechner, Britanka Annie Last (KMC – Ekoi – Orbea), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) … Na drugi klanec se v ospredje premakne nemška prvakinja Elisabeth Brandau, sledi ji le Kate Courtney, Jolanda Neff popušča in zaostaja. Počasi se približuje tudi startna številka 75, Švedinja Jenny Rissveds.

V drugi krog gre kot prva Kate Courtney, 13 sekund za njo pa skupinica Brandau, Ferrand Prevot, Brandau, Terpstra … Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je na 23. mestu. Na koncu prvega vzpona v drugem krogu se je po uspešnem lovu na čelo skupinice postavila Jenny Rissveds.

V tretji krog zopet kot prva vstopi Kate Courtney, ki se je Rissvedsove otresla v zadnji tretjini kroga. Ta sedaj zaostaja 14 sekund. Na tretje mesto se prebije Švicarka Sina Frei (Ghost Factory Racing). Jolanda Neff že močno zaostaja in zdrsne na deveto mesto. Tanja Žakelj trenutno drži 25. mesto.

Nato se Švicarka Sina Frei (Ghost Factory Racing) odpravi v lov na Risvedsovo, Courtneyjeva pa vozi svojo dirko. Četrto in peto mesto še vedno držita Elisabeth Brandau in Pauline Ferrand Prevot. Courtneyeva si privozi že skoraj 20 sekund prednosti.

Courtneyeva v četrti krog vstopi s prednostjo 26 sekund pred Freievo in Rissvedsovo. Neffova počasi pridobiva mesta, Tanja napreduje na 22. mesto.

Tudi v petega od sedmih krogov Kate Courney vstopi kot prva, za njo pa se na drugem in tretjem mestu vozita Jolanda Neff in Pauline Ferrand Prevot. Sina Frei suvereno na četrtem mestu, Rissvedsova nazaduje na peto mesto, Tanja pa napreduje na 20. mesto.

Jolanda Neff napade Pauline Ferrand Prevot in se nekoliko približa Courtneyevi (zaostanek manj kot pol minute). V šesti krog Courtneyeva vstopi z 29 sekundami prednosti pred Neffovo. Boj za tretje mesto se bije med Ferrand Prevotovo, Sino Frei in Elisabeth Brandau. Jenny Rissveds močno popusti, a skuša še držati priključek. Tanja se vozi med 18. in 20. mestom.

V zadnji krog Courtneyeva suvereno, dobre pol minute za njo in še vedno napadalno na klanec Jolanda Neff, nato pa z minuto zaostanka strnjeno Brandau, Frei, Ferrand Prevot in mlada Kanadčanka Haley Smith (Norco Factory Team). Tanja zadnji krog začne na 16. mestu, le tri sekunde zaostanka za Američanko Leo Davidson.

Na drugem daljšem vzponu zadnjega kroga je tempo prvih petih tekmovalk enak, nato se Elisabeth Brandau, morda edina mama med tekmovalkami v svetovnem pokalu, otrese Francozinje in Švicarke in se trdno oprime tretjega mesta. Na prvih dveh mestih brez sprememb.

V cilju pa še ena letošnja zmaga za skoraj nepremagljivo aktualno svetovno prvakinjo Kate Courtney. Drugo mesto si s 33 sekundami zaostanka prevozi Jolanda Neff, ki se je po krizi v drugem krogu odlično pobrala in zagotovo naredila veliko delo, da se je prebila tako visoko. Tretje mesto in svoje prve prave stopničke v svetovnem pokalu dočaka Elisabeth Brandau. Četrto mesto na koncu osvoji Sina Frei, petega pa Pauline Ferrand Prevot. Tanja Žakelj danes z odločno vožnjo najvišje v sezoni – 16. mesto in 3 minute, 34 sekund zaostanka.

Moški

Takoj po startu skupinski padec v oblaku prahu, a vsi glavni akterji varno spredaj. Najprej se na čelo glavnine postavi Brazilec Henrique Avancini, sledijo mu Švicar Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing), Francozi Stephane Tempier (Bianchi Countervail), Victor Koretzky (KMC – Ekoi – Orbea), Jordan Sarrou (Absolute – Absalon), Čeh Ondrej Cink (Kross Racing Team), Kanadčan Peter Disera (Norco Factory Team) in Italijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus). Na kratkem spustu pred šikano Avancini zdrsne in s seboj skoraj potegne Schurterja, vendar se oba takoj priključita skupini osmih tekmovalcev.

Tri kroge je prva osmerica tekmovalcev zelo izenačena in dirka postaja bolj kot ne taktična. Edini večjih favoritov, ki manjka v ospredju je Nizozemec Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), ki se vozi krepko za dvajsetim mestom.

V četrtem krogu napade Ondrej Cink, nekoliko raztegne skupino in tempu lahko sledita le Schurter in Avancini. Na polovici kroga se skupini počasi približuje tudi Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Nato Cink napade še enkrat in zopet mu lahko sledita le Avancini in Schurter. Kmalu po vstopu v peti krog se formira peterica tekmovalcev, ki se od ostalih oddalji za več kot pol minute. Poleg vodilnih treh, se skupinici pridružita še Kerschbaumer in Tempier. Na polovici petega kroga pobudo prevzame Italijan Kerschbaumer.

Tudi v šestem krogu je razmerje moči skoraj nespremenjeno, le da se peterici nekoliko približata Jordan Sarrou in Peter Disera. V sedmem krogu na najdaljšem vzponu napade Schurter, sledi mu le Kerschbaumer. Avancini in Cink zaostaneta, nato Italijan napade še enkrat in naredi še nekaj razlike, a Švicar mu je tesno za kolesom.

Na zadnjem vzponu sedmega kroga napade Schurter ter se otrese Kerschbaumerja, a le za nekaj metrov. Enako v boju za tretje mesto stori Avancini, ki se na podoben način, z napadom na klanec, otrese Cinka.

V zadnji, osmi krog, se na čelo zopet postavi Kerschbaumer, na tretjem mestu je s 13 sekundami zaostanka Avancini. Po polovici zadnjega kroga na vzponu napade Schurter, ki si takoj privozi nekaj sekund prednosti in se na tehnični spust pripelje sam. Avancini zaostaja že 36 sekund. In tak vrstni red ostane do konca.

Nino Schurter, ki je na tem prizorišču leta 2004 osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka, osvoji 32. zmago v svetovnem pokalu in je le še zmago oddaljen, da se izenči z Julienom Absalonom, prav tako svetovnim prvakom iz leta 2004, le da je Francoz naslov osvojil med člani. Drugo mesto je pripadlo Gerhardu Kerschbaumerju, ki je na koncu zaostal 4 sekunde, tretje pa s 36 sekundami zaostanka Hinriqueju Avanciniju. Boj za četrto mesto je po fotofinišu dobil Stephane Tempier, peti je bil Ondrej Cink.

Vrstni redi

Posnetek dirk si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še
Les Gets: Leteči Francozi v spustu
Les Gets: Kratki kros v oblaku prahu

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam