11. avgusta 2019

Odlične dirke v krosu v Švici. Sijajna forma glavnih akterjev in resnično zahtevna podlaga na progi, ki je lani gostila svetovno prvenstvo. Nora predstava povratnice Jenny Rissveds in premoč Nizozemca. Tanja Žakelj solidno. 

Pet krogov za ženske in krog več za moške. Tehnično zahtevna, a še vedno zelo hitra podlaga kroga v švicarskem Lenzerheideju sta po lanskem svetovnem prvenstvu dali nova zmagovalca predzadnje dirke svetovnega pokala – povratnica med elito Švedinja Jenny Rissveds je prikazala odlično formo pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v kanadskem Mont Sainte Anne. Mathieu van der Poel pa dokazuje, da je zrel, da po ciklokrosu in cesti osvoji še gorskokolesarski svet! Tanja Žakelj danes zadržano.

Ženske

V začetnih krogih se je formirala skupina štirih vrhunskih tekmovalk s Francozinjo Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory), Švedinjo Jenny Rissveds, Nizozemko Anne Trpstra (Ghost Factory Racing) in Švicarko Jolando Neff (Trek Factory Racing XC).

Menjave v vodstvu ter nenehno spreminjanje ritma na tehnično zahtevnem krogu so terjale davek tudi pri odlično pripravljenih tekmovalkah. Prva izmed četverice je popustila Jolanda Neff, najdlje pa je v vodstvu vztrajala Anne Terpstra. Njen tempo je uspela zlomiti šele Jenny Rissveds, ko se je otresla Pauline Ferrand Prevot. Nato je Rissvedsova odpeljala “kronometer” do cilja in se veselila prve zmage po več kot dveh letih odsotnosti z dirk svetovnega pokala!

Petindvajset sekund za njo se je v cilj pripeljala Anne Terpstra, tretje mesto je z minuto in 19 sekund zaostanka osvojila Pauline Ferrand Prevot. Po smoli Jolande Neff, v zadnjem krogu je predrla plašč, je na četrto mesto uspela priti druga Švicarka Sina Frei (Ghost Factory Racing), peto mesto je osvojila veteranka, Kanadčanka Catharine Pendrel. V internem boju vodilnih v svetovnem pokalu je s sedmim mestom Američanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing) na koncu osmi Jolandi Neff odščipnila nekaj dragocenih točk.

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je z zaostankom 5 minut in 45 sekund osvojila 20. mesto.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala s 1625 točkami vodi Jolanda Neff, drugo mesto s 1552 točkami drži Kate Courtney, tretja je Pauline Ferrand Prevot (1225 točk). Tanja Žakelj ima 532 točk in zaseda 21. mesto.

Moški

Majhna skupina ubežnikov je tekmecem zbežala takoj po startnem krogu. V njej pa Nizozemec Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing), Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) in še en Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Privozili so si kar nekaj prednosti in se menjavali v vodstvu. Nato je sledilo nekaj napadadov in prvi, ki ni vzdržal ritma in je pridelal kar nekaj zaostanka je bil Avancini.

V ozadju pa boj Francozov Titouana Caroda (BMC MTB Team), Victorja Koretzkyja (KMC – EKOI -ORBEA), ki se jima je v lovu na najboljše pridružil še Stephane Temper (Bianchi Countervail). Tik za njimi pa Italijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus) in Nemec Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing).

V petem, predzadnjem krogu pa van der Poel ni več taktiziral, izvedel napad in se Schurterju odpeljal na varno razdaljo. Na tretjem mestu je obstal Flueckiger, boj za preostali del stopničk pa se je odvijal med Koretzkyjem in Kerschbaumerjem.

Mathieu van der Poel je na koncu vknjižil še eno zmago v svetovnem pokalu, Nino Schurter se je na domačem terenu s 25 sekundami zaostanka zadovoljil z drugim mestom, tretji pa je bil Mathias Flueckiger, ki je zaostal minuto in 19 sekund.

Odlični predstavi sta z osmim in devetim mestom pokazala Manuel Fumić in Italijan Luca Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olimpia – Vittoria). Avancini je danes osvojil deseto mesto.

Skupni vrstni red po predzadnji dirki sezone: Nino Schurter (1670 točk), Mathieu van der Poel (1649 točk), Henrique Avancini (1360 točk). Boj za zmago je še odprt in ravno zadnji dirki krosa in kratkega krosa v ameriškem Snowshoe bosta dali končnega zmagovalca.

Dekleta do 23 let

Zmaga je pripadla Martini Berta (Torpado Ursus). Po nekaj maj kot uri in 10 minut dirkanja, je za 25 sekund prehitela Nemko Ronjo Eibl (Corendon – Circus), na tretje mesto se je uvrstila Američanja Haley Batten, ki je v ciljnem sprintu za las prehitela Avstrijko Liso Pasteiner (Ghost Factory Racing).

V skupnem seštevku vodi Ronja Eibl, ki ima z 480 točkami že zagotovljeno prvo mesto na koncu sezone. Boj za drugo mesto je še vedno odprt, saj ima Avstrijka Laura Stigger z osvojenimi 300 točkami le 21 točk prednosti pred Haley Batten in 26 pred Martino Berta.

Vrstni redi  


Naslovna fotografija z Jenny Rissveds Aleš Boben

Preberi še
Lenzerheide: Atraktiven kratki kros in dobra predstava Tanje

Sledite nam