Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
10. avgusta 2019

V Švici na sedmi in predzadnji dirki pokala v članskih kategorijah zmagi Francozoma, boj za skupnna zmagovalca je odprt do zadnje dirke. Monika in Žak še enkrat v prvi deseterici, tudi Jure je v finalu odprl plin.

V Švici na sedmi in predzadnji dirki v spustu za svetovni pokal v članskih kategorijah zmagi Amauryja Pierrona in Marine Cabirou, o kristalnem globusu bo tako pri moških kot pri ženskah odločal finale v ZDA.

Monika Hrastnik sedma, Jure Žabjek 22., Žak Gomilšček pa med mladinci 9.

Moški

Lanski zmagovalec svetovnega pokala Amaury Pierron (Commencal / Vallnord) je zmagal tretjič letos in se po zmagah izenačil z rojakom Loicom Brunijem (Specialized Gravity), ki je bil tokrat z zaostankom poldruge sekunde tretji. Francoza se bosta za letošnjo krono v svetovnem pokalu spopadla na finalu, loči ju le 90 točk.

Mednju se je tokrat uvrstil veteran iz Južne Afrike Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) z zaostankom 95 stotink sekunde za zmagovalcem. Ob stopničke sta stopila Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team) na 4. in Britanec Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) na 5. mesto.


Jure Žabjek, foto Klemen Humar

Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) je po 47. mestu v kvalifikacijah danes bolj odprl plin in končal na 22. mestu z zaostankom 12,71 sekunde za Pierronom. Več o Juretovem nastopu sledi v poročilu njegove ekipe.

Za zadnje moške na progi je bila proga že povsem suha.

Ženske

Na drseči progi druga zaporedna zmaga Francozinje Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), tokrat je z divjo vožnjo ugnala drugouvrščeno Avstralko Tracey Hannah (Polygon UR), vodilno v svetovnem pokalu, za 26 stotink sekunde in se ji v skupni razvrstitvi pred zadnjo dirko približala na 150 točk. Tretje mesto je osvojila domačinka Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing), ki je zaostala že 7 sekund.

Monika Hrastnik (Dorval AM) je šla na progo, kjer se je lani poškodovala, malce zadržano, tudi takšnih razmer si ni prav želela. A z zaostankom 9 sekund in 34 stotink si je pridirkala več kot le solidno 7. mesto.


Monika Hrastnik, foto Team Dorval AM

“Ni bilo preveč zabavno, nisi vedel, kdaj boš poletel s kolesa,” je po dirki povedala Monika. “Vesela sem majhnega zaostanka in sedmega mesta. Gleženj je kar držal. Misli, da mi je vrnitev uspela, zdaj moram le še furati do svetovnega prvenstva v Mont Sainte Anne.”

Mladinci

Svojo prvo zmago je osvojil Kanačan Seth Sherlock, ki je bil za slabe pol sekunde hitrejši od drugouvrščenega domačina Janoscha Klausa. Tretji je bil Novozelandec Tuhoto-Ariki Pene, zmagovalec v Val di Sole.

Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) se je po 10. mestu v kvalifikacijah vzpel še mesto višje in tretjič letos končal v prvi deseterici.


Žak Gomilšček, foto Klemen Humar

“Začel sem zelo previdno in videl, da imam v očalih zemljo,” svoj nastop opisuje Žak. “To me je malo zmedlo, a sem kmalu pozabil na to in začel napadati. Proti koncu se mi je zdelo, da sem na kar v redu vožnji in sem malo upočasnil. Sem kar zadovoljen z rezultatom, ker mi proga ne ustreza najbolj, premalo je zahtevna. Mont Sainte Anne, se vidimo!”

Mladinke

Avstrijka Valentina Hoell je osvojila peto letošnjo zmago, tokrat pred Francozinjo Nastasio Gimenez in Američanko Anno Newkirk.

Zadnjo dirko, ki bo 7. septembra na smučišču Snowshoe v Zahodni Virginji v ZDA, bomo vsi težko čakali. Teden dni prej pa se bodo najhitrejši na svetu pomerili še na svetovnem prvenstvu v Mont Sainte Anne na kanadskem vzhodu.

Vrstni redi

Posnetki članskega finala so na redbull.tv/uci

Naslovna fotografija: Monika Hrastnik na ciljnem skoku, foto MaH

Preberi še
Lenzerheide: V kvalifikacijah spusta med najhitrejšima le desetinka
VdS: Prva zmaga Francozinje in prvenec Britanca

Casio G-Shock
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam