24. avgusta 2018

Pred jutrišnjo zadnjo dirko svetovnega pokala v spustu so se karte v nekaterih kategorijah še dodatno premešale. Slovenci skromni.

Na finalu svetovnega pokala dež, blato in razburljive kvalifikacije spusta s prevlado Britancev v treh kategorijah. Gee Atherton se vrača v šampionsko formo, pri moških prvih dvajset v manj kot petih sekundah. Pri ženskah dominacija Tahnee Seagrave, pri mladinkah brez presenečenj, pri mladincih pa dominacija Henryja Kerra. Monika Hrastnik danes z le 14. kvalifikacijskim časom, Žak Gomilšček pri mladincih z dokaj majhnim zaostankom na 37. mesto, Jure Žabjek in Miran Vauh pa brez finala.

Moški

Čas, ki ga bo potrebno jutri premagati, je 2:32,213. Zmagovalec kvalifikacij pa Gee Atherton (Trek Factory Racing DH). Na drugo mesto se je uvrstil najhitrejši z včerajšnjega treninga in že skupni zmagovalec svetovnega pokala, Francoz Amaury Pierron. Za Geejem je zaostal tri desetinke sekunde. Tretji je bil Pierronov rojak Remi Thirion (oba Commencal / Vallnord). Njegov zaostanek pa dobre pol sekunde.

Brook Macdonald (MS Mondraker Team) je zasedel četrto, Joseph Smith (Norco Factory Racing) peto, Loic Bruni (Specialized Gravity) pa šesto mesto. Povratnik po poškodbi Aaron Gwin (YT Mob) je bil z zaostankom treh sekund enajsti. Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) je zasedel 15. mesto, Dakotah Norton (Unior / Devinci Factory Racing) je bil 44., moštveni kolega Rudy Cabirou pa dvainpetdeseti.

Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) je s časom 2:43,432 zasedel 72. mesto, Miran Vauh (KK Črn trn) pa je bil z osemnajstimi sekundami zaostanka stoenajsti. Jure finala ni zgrešil že več dve sezoni. Na tleh ni bil, pravi le, da se je spustil preveč zadržano. Dobrih 11 sekund zaostanka ni veliko, a tokrat je bilo preveč. Slovenski prvak Miri pa je imel v dežju preveč dela z očali.
 

Ženske

Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc Off) je imela najvišjo izmerjeno hitrost in najhitrejše vse vmesne čase. Njen čas na progi pa 2:49,743. Na drugo mesto se je uvrstila rojakinja Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH), ki je zaostala za osem sekund in dobri dve desetinki. Na tretje mesto se je z enajstimi sekundami zaostanka uvrstila Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR). Prva zasledovalka Monike Hrastnik v boju za četrto mesto, Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), je zasedla četrto mesto.

Monika (KK Črn trn) pa je bila z zaostankom 29 sekund in pol štirinajsta. Špela Horvat (BeFly World Team) je bila s 3:32,302 dvaindvajseta.

Monika je po prihodu iz Kanade svojega Gianta sestavila s prednjim trikotnikom s starega kolesa iz 2016. Takole je povedala po današnjem nastopu: “Včeraj je šlo na treningu kar v redu, samo prah je bil, skočila sem vse skoke, le nekaj linij je bilo še za popravit. Sicer nisem pričakovala takšne proge, skoki so ogromni, kratka je, a to me ne moti.
Danes je bila v mokrem proga povsem drugačna. Spolzke korenine, blato … Na treningu sem padla in si poškodovala ramo. Tako sem se danes le spustila, nisem skakala. Bomo videli, kako bo šlo jutri.”

Mladinci

Britanec Kade Edwards (Trek Factory Racing DH) je bil najhitrejši. Njegov čas 2:36.701. Na drugo mesto se je uvrstil njegov rojak Henry Kerr (Propain Dirt Sixpack), ki je zaostal tri sekunde in pol. Tretji je bil domačin Eliot Vallon (VoulVoul Racing), njegov čas pa 2:42,148. Vodilni v skupnem seštevku Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) se je uvrstil na peto mesto.

Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je s časom 2:52,173 zasedel 37. mesto. Pravi, da je še največ časa izgubil zaradi slabe vidljivosti – z blatom na očalih, podobno kot Vauh.

Mladinke

Avstrijka Valentina Höll je bila tako kot na vseh dosedanjih dirkah brez konkurence. Njen čas – 3:01,333. Drugo mesto je zasedla Francozinja Mathilde Bernard, ki je zaostala dobrih 29 sekund, tretje mesto si je priborila Maya Atkinson. Njen zaostanek pa 35 sekund in skoraj tri desetinke.

Vrstni redi 

Finale v soboto tudi na www.redbull.tv/uci. Monika gre na progo ob 12. uri in 49 minut, za njo še peterica žensk, Gee ob 14:23, za njim pa še dvajseterica najvišje uvrščenih z lestvice.

Uvodna fotografija iz arhiva, Tahnee Seagrave, foto  Borina Mišica

Preberi še:
La Bresse: Monika na treningu s šestim časom
La Bresse: Pregled proge s Shawom in Minnaarjem

Sledite nam