25. avgusta 2018

Na finalu svetovnega pokala v Franciji Rachel Atherton tudi skupni globus, pri moških ga je že imel Amaury Pierron. Monika Hrastnik skupno peta!

Na finalu svetovnega pokala v Vogezih v Franciji enduro tekmovalec presenetil na mokri progi. Rachel Atherton tudi skupni globus, pri moških ga je že imel Amaury Pierron. Monika Hrastnik je z osmim mestom osvojila skupno peto.

Moški: Enduro Belgijec na vrhu, skupni zmagovalec na tleh

Napeto dirkanje na mokri progi in na koncu prva belgijska zmaga v spustih za svetovni pokal. Za to je poskrbel Martin Maes (GT Factory Racing), pred tednom dni zmagovalec na dirki svetovno enduro serije v Whistlerju, kar je brez dvoma njegova prva služba. V spustu se poskusi občasno – tudi na svetovnem prvenstvu se bo v reprezentančnem dresu – tokrat je nosil številko 53.

Maes je v kvalifikacijah dosegel 12. čas, danes pa je šel na progo kot 27. od zadaj. Takrat je še kar močno deževalo, pozneje pa je dež ponehal in čisto lahko, da je bila ne najbolj strma proga malenkost počasnejša – zaradi gostejšega blata in nemara tudi zaradi neopranih skal in korenin.

Britanec Gee Atherton (Trek Factory Racing DH), zmagovalec petkovih kvalifikacij, je šel na progo 17 minut pozneje. V cilju je zasedel drugo mesto, sekundo in 39 stotink za Maesom. Tako je ostalo do konca, a Gee je danes vseeno zadovoljen, saj je na stopničkah nazadnje stal leta 2015 v Windhamu – pa še to na 4. mestu.

Tretje mesto si je pridirkal še en letošnji povratnik med najhitrejše, Novozelandec Brook Macdonald (MS Mondraker Team) z zaostankom 3.12 za zmagovalcem. Na progo je šel kot predzadnji.

Za njim je štartal le še Francoz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), na zadnjem vmesnem merjenju je za Maesom zaostajal tri desetinke sekunde … nato pa nekaj ovinkom pred ciljem zdrsnil in padel. A naslov skupnega zmagovalca je bil po treh zmagah v njegovem žepu že pred tem vikendom. V razvrstitvi je drugo mesto pripadlo Dannyju Hartu (VB, Madison Saracen) in tretje Troyu Brosnanu (Avs, Canyon).

Jure Žabjek in Miran Vauh se nista uvrstila v finale.


Monika Hrastnik na treningu

Ženske: Britanski spopad do konca

Tretja zmaga v sezoni za Britanko Rachel Atherton (VB, Trek Factory Racing DH) in naposled tudi šesti naslov skupne zmagovalke spusta v svetovnem pokalu – prvega je osvojila pred desetimi leti.

Rojakinja Tahnee Seagrave (Transition / Muc-Off) ji sezone ni olajšala, prav tako je trikrat zmagala. Pred njo je bila tudi včeraj v kvalifikacijah, Rachel pa je bila za 63 stotink hitrejša, ko je bilo najpomembneje – danes v finalu. Na koncu ju deli 160 točk.

Tretje mesto skupno je pripadlo Avstralki Tracey Hannah (Polygon UR), danes četrta, na četrto se je z današnjim tretjim mestom zavihtela Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), peto pa je pripadlo Slovenki Moniki Hrastnik (KK Črn trn).

Monika je bila danes osma z zaostankom 19,66 sekunde za zmagovalko.

“Po včerajšnjem padcu s treninga me je rama zelo bolela,” je po dirki povedala Monika. Včeraj sem šla k Ajdi Hrastnik, fizioterapevtki v ekipi Möbel Märki, da me je polepila, hvala Ajda. Danes sem zjutraj opravila le dve vožnji za trening. Hladno je bilo, sedem stopinj, in dež, težko je bilo. Pred dirko sem se dobro ogrela. Na ključnih skokih nisem skakala, če bi, bi bila dosti hitrejša. V spodnjem delu je kar šlo. Mastno je bilo, na nekaterih delih je držalo, na drugih ne. Vesela sem, da sem cela. Nisem preveč tvegala, saj so pred menoj še tri dirke – finale serije iXS, svetovno prvenstvo in finale domačega pokala.

Mladinci: Thibaut in Vali, dominatorja sezone

Med mladinci sta skupni zmagi potrdila Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) s peto zmago in nepremagana Avstrijka Valentina Hoell.

Vrstni redi in točkovanja

Posnetek dirke na www.redbull.tv/uci

Fotografiji Klemen Humar, na uvodni je Martin Maes

Preberi še
La Bresse: Na kvalifikacijah najhitrejša Atherton in Seagrave

Sledite nam