10. decembra 2009

Poznaš možnost namenitve delčka tvoje dohodnine izbranemu prejemniku? Na seznamu upravičencev 12 kolesarskih društev, med njimi MTB klub Kranj edino gorskokolesarsko.

Še vedno le majhen del državljanov ve, da lahko droben del dohodnine usmerimo po svoji volji. Gre za pol odstotka, za katerega v skladu s 142. členom Zakona o dohodnini lahko zahtevamo, da se nameni prejemniku, ki ga izberemo sami. Dobesedno “za financiranje splošnih koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov”.

Pod “splošno koristne namene” sodijo tudi športna društva. Seznam upravičencev, ki so se prijavili v ta seznam, je seveda skoraj neskončen. Tudi športnih društev je malo morje, več kot 1.100. Nekatere športne zveze so očitno pljunile v roke, saj so ob vrsti društve pod svojim okriljem na seznamu tudi same. Kolesarska zveza pač ne, na seznamu najdemo 12 kolesarskih društev in klubov – nekaj cestnih in rekreativnih ter le enega, ki se zares ukvarja z gorskim kolesarstvom. To je MTB klub Kranj, ki je na seznamu že tretje leto (za dobronamerne lenuhe: davčna številka 74331388).

Predsednik MTB kluba Kranj Gorazd Copek (ne, Sergio ni predsednik) pravi: “Kakšnega posebnega haska od tega ni. Večina davkoplačevalcev te možnosti tako ali tako ne pozna ali je pač ne izkoristi. Drugi se odločajo predvsem za dobrodelne organizacije. Le kakšni člani in prijatelji se odločijo za športna društva, tako da nabere komaj kaj.”

Kako?

Nerodnost tega sicer prijaznega člena je najprej v neobveščenosti, nato pa v birokraciji. Da bi se društvo uvrstilo na seznam upravičencev, se mora obrniti na ministrstvo, pristojno za področje, na katerem deluje (športna torej na Ministrstvo za šolstvo in šport) in pridobiti “status društva v javnem interesu”. Sliši se zapleteno, a ob dolgem seznamu upravičencev očitno ni prehudo.

Kako pa svojega pol odstotka usmeriš ti? S spletne strani Davčne uprave republike Slovenije snameš obrazec, ga izpolniš in do 31. decembra pošlješ na DURS. Svoje fičnike lahko razdeliš tudi na več kosov, do najmanj 0,1 % na prejemnika, torej na največ pet prejemnikov.
Če si registriran na portalu eDavki, lahko to opraviš tudi tam.

Seznam upravičencev, obrazec za zahtevo namenitve dela dohodnine za donacije, kot tudi pojasnila za uvrstitev za seznam in povezavo za oddajo preko portala eDavki najdeš na strani DURS >>

Povezave:

www.durs.gov.si/si/aktualno/namenitev_dela_dohodnine_za_donacije_za_leto_2009/

Sledite nam