16. februarja 2012

Domači koledar brez ene same prijavljene dirke v 4krosu? Ne bo držalo, 4X Plave prijavil državno prvenstvo! V Ajdovščini se borijo s papirji, morda se obeta še novo prizorišče.

Sprva tragičen položaj za disciplino 4kros v slovenskem koledarju. Niti ene prijavljene dirke. Ali lahko disciplino, ko enkrat izpade iz svetovnega pokala, res tako hitro pobere tudi na državni ravni?

Težave 4krosa so znane. Predvsem ne ravno preprosta izgradnja prog in majhen interes kolesarske industrije zaradi uporabe namenskih koles, ki se sicer ne prodajajo. Zato dirkanje zares živi le v nekaj državah.

Vendarle državno prvenstvo
“Smo na vrsti za organizacijo državnega prvenstva, drugega kandidata pa tako ali tako ni,” pravi Dejan Krašček iz ŠRD Ložice. Lokalna ekipa je v svetu 4krosa bolj znana pod imenom 4X Plave.
Prvenstvo so prijavili za 14. julij. Dirko so vsekakor nameravali organizirati, zaradi (s spustom) kar napolnjenega koledarja so še iskali termin.
Pravzaprav so sprva želeli prirediti dve pokalni dirki v enem vikendu, a to bi bilo smiselno le, če bi bila v Sloveniji še kakšna dirka.
“Prvenstvo prirejamo, da 4X ne propade. Na veliko tekmovalcev ne računamo, predvsem na prvo deseterico, ki nastopa tudi v tujini, drugih bo malo,” ugotavlja Dejan. Morda bo pa naslednje leto boljše, treba je porinit, si misijo v Plavah. 4X je šibak tudi v sosednjih državah, zato naši tekmovalci nimajo kje nastopati in se raje preusmerijo v druge discipline. BMX, spust, enduro.
Na progi Luku krs bi radi spremenili tudi prvi del proge s štartom vred.

Pa drugje?
V Ajdovščini se ubadajo z dovoljenji za progo Črn trn. Dosedanje dirke z evropskim prvenstvom so šle nekako skozi, letošnja ne bo, so jim na občini postavili ultimat. “Trudimo se, če nam uspe, bomo dirko izvedli na prvi oktobrski vikend,” poroča Klavdij Blaško iz KK Črn trn, ki ima še informacijo o projektu nove proge v Šoštanju. Ob termonuklearki bodo en 4X postavili mimogrede. Če ne en Rotnik, pa drugi.

“Radi bi rešili pokal,” pravi Klavdij, zadnja leta z ajdovskim klubom gonilna sila slovenskega 4krosa. Če bi bilo poleti že jasno, da bo ajdovcem uspelo z dovoljenji, bi tudi v Plavah stisnili pokalno dirko. In pokal bi bil pod streho. Veliko čejev. Naš 4X res ne poka od zadravja, a zagotovo še ni mrtev.

Na uvodni fotografiji prizor z lanske pokalne dirke na progi Luku krs med Plavami in Ložicami. Foto Vanja Kodermac.

4xplave.com

Sledite nam