Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
18. avgusta 2019

Na dirki evropskega pokala v spustu na Češkem prva zmaga Luka Berginca med člani ter Marka Niemiza med mladinci, pa še drugo mesto Žana Pirša!

Na dirki evropskega pokala v spustu na Češkem so slovenski tekmovalci dosegli zgodovinski uspeh – Luka Berginc (KK Črn trn) je dosegel svojo prvo zmago med člani, Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) pa med mladinci. Razlog za še večje veselje je dodal drugi slovenski mladinec, Niemizov kolega v ekipi Žan Pirš z drugim mestom.

Berginc, ki je bil na dirkah evropskega pokala doslej najvišje na 2. mestu lani v Kranjski Gori, letos pa 3. v Abetoneju, je bil v soboto 19. v kvalifikacijah, mesto za Rudijem Pintarjem (Sinter Brakes Team). Danes pa je v superfinalu suvereno prevzel vodstvo in do konca zasedal sedež vodilnega. Najbliže mu je prišel Slovak Adam Rojčik (Kelly’s Factory), ki je na drugem mestu za njim zaostal 1,64 sekunde. Tretje mesto je zasedel Poljak Slawomir Lukasik (NS Bikes Factory Racing). Rudi je bil po manj posrečeni finalni vožnji 25., hrvaški prvak Noa Radolović pa 28.


Marko Niemiz

Za razliko od Berginca sta bila Niemiz in Pirš že v kvalifikacijah najhitrejša mladinca in sta šla danes na progo kot zadnja. Marko je dosegel čas, ki bi mu v superfinalu članov prinesel 10. mesto. Kar za pet sekund je bil hitrejši od Žana, ki pa mu je bil z le 18 stotinkami zaostanka za petami tretjeuvrščeni Nemec Hannes Lehmann.


Žan Pirš

Naši trije so povedali

Luka Berginc poroča iz Špičaka: “Vikend je bil top! Proga mi je ustrezala, na kolesu sem se počutil odlično. V kvalifikacijah sem odpeljal odlično, ampak s časom nisem bil zadovoljen, pa niti ne sanja se mi, zakaj sem zaostal 8 sekund. V nedeljo pa ‘full send’. V vzmetenje sem dodaj nekaj PSI in spustil žlajfe, bilo je re ‘na loose’ 😀 Proga se je dosti posušila, postajalo je kar drseče. Zaelo sem vesel zmage, to je tudi lepa motivacija za naprej. Hvala Andreju Vrčonu in KK Črn trn za podporo!”

“Cel vikend sem imel zelo dober občutek na progi in to se je tudi dokazalo v rezultatih,” pa pravi Marko Niemiz. “Čeprav sta bili obe vožnji daleč od vrhunskih, sem zadovoljen s svojim furanjem in rezultatom. Končno nekaj konkretnega v tej malo temni sezoni. Najbolj me pa razveseli super dosežek celotnega Sinter Brakes Teama.”

Pa še Žan Pirš o svojem koncu tedna: “Res dober vikend na Češkem je za mano. Od prvega dneva naprej sem se res dobro počutil na progi in na kolesu, zdelo se mi je, da lahko dosežem dober rezultat! Moja finalna vožnja mi je šla zelo dobro, dokler nisem šel dvakrat izven proge. Ko sem prečkal ciljno črto res nisem mogel verjeti, da sem prevzeu vodstvo!! Res sem noro vesel in ponosen za 2. mesto!”

Odločitev na Tirolskem

To je bila peta pokalna dirka, ostane le še finale 21. in 22. septembra v Brandnertalu na avstrijskem Tirolskem, Berginc je 4. v razvrstitvi članov, Niemiz pa je prevzel vodstvo med mladinci. Njegov drugi kolega iz ekipe Žak Gomilšček, ki je dirko na Češkem izpustil, da si je doma malo odpočil in preizkušal opremo, je zdrsnil na 4. mesto, Pirš pa je 6.

www.ixsdownhillcup.com

Na naslovni fotografiji je Luka Berginc, vse foto Rick Schubert/ixsdownhillcup.com

Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam