2. maja 2010

Današnji kros v Belgiji si bomo zapomnili po odličnih uvrstitvah Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič. Tanja je izboljšala svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu, Blaža pa se je s slabšega štartnega položaja prebila v ospredje. Nina Homovec po padcu odstopila.

Današnji kros svetovnega pokala v Belgiji si bomo zapomnili po odličnih uvrstitvah Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič. Tanja je izboljšala svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu, Blaža pa se je s slabšega štartnega položaja prebila v ospredje. Nina Homovec po padcu odstopila.

Tanja na stopničkah mlajših članic

Tanja na stopničkah mlajših članic

Upravičeno dvignjene roke v cilju

Upravičeno dvignjene roke v cilju

Tretji krog, ko sta Tanja in Blaža vozili skupaj

Tretji krog, ko sta Tanja in Blaža vozili skupaj

Začetek dolgega vzpona na delu proge poleg 4krosa

Začetek dolgega vzpona na delu proge poleg 4krosa

Blaža na najbolj tehničnem spustu

Blaža na najbolj tehničnem spustu

Borba do ciljne črte

Borba do ciljne črte

Nini je šlo do padca dobro

Nini je šlo do padca dobro

Eva Lechner je bila na koncu najhitrejša

Eva Lechner je bila na koncu najhitrejša

Štartni krog poteka skozi mesto in je dobro poznan ljubiteljem cestnih klasik - prav tu poteka dirka Liege-Bastone-Liege

Štartni krog poteka skozi mesto in je dobro poznan ljubiteljem cestnih klasik – prav tu poteka dirka Liege-Bastone-Liege

Hermida ima res hitro Merido, celo teči mora za njo, da bi jo ujel

Hermida ima res hitro Merido, celo teči mora za njo, da bi jo ujel

Če bi dirko s solidno uvrstitvijo končala še Nina, bi bil dan za naš skoraj popoln, saj sta Tanja in Blaža odpeljali naravnost odlično in si zasluženo privozili 15. in 16. mesto. Tanja je bila v kategoriji mlajših članic do 23. druga, s čimer si je zaslužila tudi prostor na podelitvenem odru.

Tanja je imela po zaslugi uvrstitve iz Dalby Foresta dober štartni položaj, Blaža pa ravno obratno – štartala je šele za petdesetim mestom. Vendar je članica ekipe Felt sunkovito potegnila v dolg prvi klanec in prišla visoko med prvih deset. Pri tem je porabila veliko moči in nato do konca izgubila nekaj mest. Tanja je medtem kolesarila v svojem tempu in ga še stopnjevala ter se skoraj do konca prebijala naprej. Na koncu sta jo vendarle prehiteli Kalentjeva in Bybergova, a še vedno je 15. mesto njen najboljši rezultat v svetovnem pokalu. Blaža je na koncu v cilj pripeljala le dobrih 10 sekund za Tanjo. Nina je štartala v zadnjem delu skupine in se dobro razpoložena prebila v prvo polovico – vse do usodnega padca, pri katerem se je močno udarila v ramo, zaradi česar je morala odstopiti.

Poglejmo, kaj so po dirki povedala naša tri dekleta:
Tanja Žakelj (MBK Orbea): ”Imela sem boljši štartni položaj kot na prvi dirki in to pozicijo sem na prvem vzponu obdržala. Štartala sem brez zaletavanj in brez neumnosti. Iskala sem prostor in prišla na dobro pozicijo. Vozila sem po svojih sposobnosti, mogoče z malce preveč strahu navzdol, saj ni bilo večjih težav. Dobro smo izbrali gume, stalno sem imela dober oprijem in v klance mi je šlo super. Prehitela sem kar nekaj tekmic, v sredini dirke pa dohitela še skupino z Blažo, a se nisem prav ozirala na to in vozila naprej po svojih močeh. Skupaj sva vozili blizu deseterice, nato pa so začele delovati ‘dizelce’ – prehitela me je Kalentjeva in nato še Bybergova, proti koncu pa še Georgia Gould. Slednja je na začetku zaradi gum za suho nazadovala, nato pa bila na suhi progi vedno hitrejša. To so vendarle starejše tekmovalke z veliko več kilometri in še veliko bom morala delati, da jih bom dohitela.
Cilj je dosežen – bila sem na stopničkah mlajših članic in prav lepo je bilo znova stati tam gor. Želim si tudi na najvišjo stopničko, to je izziv za naprej. Današnja zmagovalka v naši kategoriji je zelo hitra tudi med članicami, a si moram misliti, da sem jo sposobna prehiteti, sicer tega ne bom nikoli naredila.
S 15. mestom sem izboljšala 16. mesto, kar je moja nova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu in upam, da bo šlo samo še navzgor.”

Blaža Klemenčič (Felt Ötztal X-Bionic): ”Glede na 58. štartni položaj sem dobro začela. Ker sem bila tako daleč zadaj, mi drugega kot napad na polno sploh ni preostalo. Prehitevati je bilo možno šele v drugi polovici, ko se je skupina nekoliko odprla. Prebila sem se na 6. ali 7. mesto, nato pa me je zabilo in začela sem popuščati. Nato sem v vsakem krogu nekaj izgubila, a druge možnosti ni bilo. Glede na cifro sem z uvrstitvijo zadovoljna, če bi štartala bolj spredaj, mi ne bi bilo treba tako močno napasti in me proti koncu ne bi pobiralo. Zdaj bom imela boljše izhodišče na naslednji dirki. Dež bistvene vloge ni igral, mokro je bilo le v prvem krogu, nato pa se je sušilo. Vseeno sem imela tako kot večina plašče za dež.”

Nina Homovec (MBK Orbea): ”Vozila sem za italijansko tekmovalko, ki je na spustu nenadoma močno zavrla, zaradi česar sem morala enako narediti še jaz. Poletela sem čez krmilo, dobila močan udarec s sedežem v pleksus in se nato zletela še v steno. Pri tem sem se močno udarila v ramo, zastal pa mi je tudi dih. Vseeno sem šla naprej, a ko sem se usedla nazaj na kolo, sem začutila bolečino v rami. Na spustu krmila nisem mogla držati, zato nisem imela druge možnosti kot odstop. Verjetno poškodba ni resna, le spomin na poškodbo izpred treh let, kar bi morala hitro sanirati. Škoda, saj sem vozila okoli 45. mesta in bi lahko še napredovala, tako pa zopet nič.”

Dirko je dobila Eva Lechner, ki je proti koncu le prehitela Willow Koerber in Elisabeth Osl. Četrta je bila Julie Bresset, zmagovalka kategorije do 23. let. V dirki moških je vse kazalo na izredno presenečenje Manuela Fumica. Vodil je večji del dirke, a v zadnjem krogu moral priznati premoč Španca Joséja Hermide. Tretji je bil Nemec Wolfram Kurschat. Slovenci na dirki nismo imeli predstavnika.

Vrstni redi XCO

ženske
1. Eva Lechner (Ita, Colnago Arreghini Sudtirol) 1;40:30
2. Willow Koerber (ZDA, Subaru-Gary Fisher) +0:05
3. Elisabeth Osl (Avt, Central Pro Team) +0:36
4. Julie Bresset (Fra, BH-Suntour) +1:50
5. Catherine Pendrel (Kan, Luna Pro Team) +2:32
6. Esther Süss (Švi) +3:29
7. Margarita Fullana Riera (Špa, Massi Team) +3:35
8. Katrin Leumann (Švi) +3:38
9. Katerina Nash (Češ, Luna Pro Team) +3:38
10. Lene Byberg (Nor, Specialized Factory Team) +4:01

15. Tanja Žakelj (Slo, MBK Orbea) +6:03
16. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +6:16
odstop Nina Homovec (Slo, MBK Orbea)

moški
1. José Hermida (Špa, Multivan Merida) 1;44:19
2. Manuel Fumic (Nem, Cannondale Factory Racing) +0:57
3. Wolfram Kurschat (Nem, Topeak Ergon) +1:25
4. Jaroslav Kulhavy (Češ, Rubena Birell Specialized) +1:38
5. Ralph Naef (Švi, Multivan Merida) +1:54
6. Mathias Flückiger (Švi, Trek World Racing) +1:57
7. Julien Absalon (Fra, Orbea) +2:16
8. Christoph Sauser (Švi, Specialized) +2:23
9. Sergio Mantecon Gutierrez (Špa, Trek Lorca Taller Del Tiempo) +2:29
10. Lukas Flückiger (Švi, Trek World Racing) +3:14

Sledite nam