15. septembra 2012

Steve Smith je danes prvič zmagal na dirki svetovnega pokala, kar trije tekmovalci DeVincija pa so stali na odru za zmagovalce. Žiga Pandur na 66. mestu. Zmagovalca pokala Athertonova in Gwin.

Hafjell se bo s svojim prvim svetovnim pokalom zapisal na zelo posebno mesto v zgodovini gorskega kolesarstva. Skoraj vse je bilo bistveno drugače kot smo vajeni, od organizacije do razpleta. Organizatorji se ne morejo pohvaliti z brezhibno izvedbo, a so napake odpravljali na svojevrsten način iz z nasmehom na obrazu. Vsi po vrsti so tako prijazni, da bolj ne bi mogli biti, vzdušje je bilo nasploh odlično. Svojevrstni so bili tudi navijači, kakšnih tisoč se jih je nabralo, a so bili v veliki meri sestavljeni iz gorskih kolesarjev, ki so prišli voziti v park. Nasploh so bile kolone na sedežnicah parka cel dan zelo dolge.

Na vrhu pa razplet, vreden zaključka sezone. Pri dekletih je zmagala najhitrejša v sezoni Rachel Atherton, a vendarle z veliko manjšo prednostjo kot dan prej v kvalifikacijah. Z zmago je samo še potrdila prvo mesto v pokalu. Veliko bolj napeto je bilo pri moških, kjer so bile tudi razlike bistveno manjše, napetost pa visoka vse do izhoda Smitha iz zadnjega gozda, ko je bilo vsem jasno, da je uspel obraniti prvo mesto iz kvalifikacij. Kanadčan je bil “hladen kot kumarica” in ni se ustrašil največjega uspeha svoje kariere. Ekipa DeVinci je danes nasploh doživela neverjeten uspeh: 1. Steve Smith, 2. George Brannigan in 5. Nick Beer! Na oder za zmagovalce sta stopila še Greg Minnaar in Gee Atherton, ki sta se borila za drugo mesto v pokalu, novi svetovni prvak Minnaar pa je moral le prehiteti Geeja in to je danes tudi storil. Že v Franciji pa je pokal osvojil Aaron Gwin, ki danes ni štartal zaradi poškodbe.

Edini Slovenec na dirki je bil Žiga Pandur, pa še ta ni imel veliko sreče v svojem nastopu. Kmalu po štartu se mu je pretrgala pletenica zadnjega menjalnika in do cilja je moral voziti v najtežjem prestavnem razmerju. Taka okvara je zelo redka, a se zgodi. Smola ob koncu sezone ne pokvari dobrega vtisa po uspešni sezoni. Ekipa Unior Tools Team je danes sicer nastopila še z Jess Stone, ki si je privozila 10. mesto in s tem tudi svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Edini slovenski finalist Žiga Pandur je po dirki povedal: “Sama vožnja sicer ni bila izjemna, sem bil pa vendarle hitrejši kot včeraj. Začel sem dobro, vem, da sem bil hitrejši, nato pa se mi je v zgornjem delu pretrgala ‘zajla’ in poganjanje je bilo zaradi tega močno oteženo. V drugem delu proge sem naredil nekaj napak, ki jih nisem mogel popraviti z vrtenjem. Zaključek sezone svetovnega pokala torej ni tak, kot sem pričakoval, a sem vseeno super zadovoljen z letošnjimi dirkami. Dosegel sem večino svojih ciljev, le med najboljših 30 se nisem uvrstil, zato doma tudi še ne bo zabave na pumpu. Posebej sem vesel dejstva, da sem se na vseh dirkah uvrstil v finale, kar ni uspelo tako zelo veliko tekmovalcem. Jutri bomo vsi skupaj vozili v parku in to bo res super dejanje ob koncu sezone svetovnega pokala.”

Kaj še povedati ob koncu sezone? V prenosu zadnje dirke ste zagotovo uživali, saj so bili posnetki odlični, še posebej iz zgornjega dela, v katerem je kamera “spremljala” tekmovalce. V Hafjellu bo danes velika zabava, jutri je na vrsti uživanje v tukajšnjem parku, nato pa že pot v domače baze, analize in kovanje novih načrtov. Letošnja sezona je bila zanimiva, dobili smo nekaj novih zmagovalcev, Slovenci so bili visoko kot že dolgo ne. Komaj čakamo na 2013!

Vrstni red finala

ženske
1. Rachel Atherton (VB, GT Factory Racing) 4:01,54
2. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker) +2,28
3. Morgane Charre (Fra, Passion Velo.fr) +8,85
4. Casey Brown (Kan) +10,69
5. Jacqueline Harmony (ZDA) +22,27

10. Jess Stone (VB, Unior Tools Team) +28,73

moški
1. Steve Smith (Kan, Devinci Global Racing) 3:31,76
2. George Branningan (NZ, Devinci Global Racing) +0,4
3. Greg Minnaar (VB, Santa Cruz Syndicate) +2,13
4. Gee Atherton (VB, GT Factory Racing) +2,28
5. Nick Beer (Švi, Devinci Global Racing) +3,13

66. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +17,96

Svetovni pokal DHI – končna razvrstitev

ženske
1. Atherton 1450 točk
2. Ragot 1310
3. Myriam Nicole (Fra, Commencal Riding Addiction) 892
4. Tracey Hannah (Aus, Hutchinson United Ride) 732
5. Emilie Siegenthaler (Švi, Scott11) 705

29. Zarja Černilogar (Črn trn) 70

moški
1. Aaron Gwin (ZDA, Trek World Racing) 1260 točk
2. Minnaar 1162
3. Atherton 1123
4. Smith 930
5. Sam Hill (Aus, Specialized Monster Energy) 735

62. Pandur 137
66. Rutar 120
111. Miran Vauh (Črn trn) 34

ekipe
1. GT Factory Racing 535 točk
2. MS Mondraker 420
3. Santa Cruz Syndicate 402

26. Unior Tools Team 23

Vsi vrstni redi na strani UCI.

www.hafjellworldcup.com

Na uvodni sliki je prihod Smitha v cilj. Avtor vseh fotografij je Grega Stopar.

Sledite nam