3. septembra 2013

Prinašamo vam najboljše dvokolesne fotografije natečaja, zmagovalno deskarsko in še nekaj besed slovenskega fotografa Sama Vidica, zmagovalca v kategoriji Krila.

Prejšnji teden se je z razglasitvijo zmagovalcev v Hongkongu zaključil tretji fotografski natečaj Red Bull Illume, ki ga prirejajo vsake tri leta. Natečaj je posvečen fotografiji akcijskih in pustolovskih športov. Namen natečaja je širši publiki prikazati najbolj vznemirljivo in kreativno fotografijo akcijskega športa kot umetnosti. Tokrat je 6.417 fotografov iz 124 držav prijavilo 28.257 posnetkov.

V eni od petih kategorij smo prvič dobili slovenskega zmagovalca, Blejec Samo Vidic je namreč osvojil prvo mesto v kategoriji Wings (Krila). Finalistov je bilo 50, po pet v vsaki od desetih kategorij. Skupni zmagovalec je postal nemški fotograf Lorenz Holder z izjemnim posnetkom deskarja na snegu ob velikanskem satelitskem krožniku. Nagrada (da se fotografi malo slinite): fotoaparat Leica S, broncolorjev novi zunanji akumulator Move in nosilni trak za fotoaparat podjetja Sun-Sniper, skupno v vrednosti več kot 30.000 evrov. Holder je z isto fotografijo zmagal tudi v kategoriji Experimental (Eksperimentalno).

Samo je med prvih 250 fotografij prišel z dvema na temo skokov v vodo. Nagrado je osvojil za fotografijo s tekmovanja Red Bull Cliff Diving v Grčiji zmagal v kategoriji Wings (Krila). Preostali zmagovalci kategorij so: Scott Serfas (Illumination), Daniel Vojtěch (New Creativity), Romina Amato (Energy), Chris Burkard (Spirit), Morgan Maassen (Lifestyle by Leica), Jeroen Nieuwhuis (Close Up) in Zakary Noyle (Sequence). Nagrada Athlete’s choice (Izbira športnikov), za katero so glasovali Red Bullovi športniki, je šla Morganu Maassnu za podvodni posnetek deskarjev na valovih med pogovorom.

Razstava Red Bull Illume, ki vseh 50 najboljših fotografij prikazuje na 2×2 m velikih stojalih, bo po Hongkongu gostovala v ZDA, nato pa se poda na dvoletno pot po svetovnih prestolnicah v obliki edinstvene nočne razstave.

Samo pove …

Samo Vidic o svoji zmagovalni fotografiji: “Delal sem na tekmovanju Red Bull Cliff Diving World Series v Grčiji. Imel sem nalogo slikati iz vode. Uporabljal sem aparat Canon 1D Mark IV s 15 mm fisheye objektivom v vodotesnem ohišju SPL.
Ponavadi iz vode poskušam narediti različne fotografije, tokrat sem imel srečo, da sem ob Joseju Ferzuliju ujel ptico. Slikanje iz vode je težko, ker si zelo omejen s koti. Ko sem fotografijo pokazal drugim, so bili vsi navdušeni, z njo sem osvojil nagrado tudi na Slovenian Press Photo Award!”

“Na prvem natečaju še nisem sodeloval, poskusil pa sem na prejšnjem in nisem prišel med najboljših 250 fotografij,” pravi Samo. “Konkurenca je nora! Sodelujejo vsi, ki v tem fohu karkoli pomenijo. Letos sem bil med 250 najboljšimi z dvema fotografijama in sem bil nato vesel, ko sem izvedel, da sem z eno prišel med najboljših 50 in da grem na razglasitev. Obe sliki sta bili s skokov v vodo, druga je bila slikana z vodoodpornim ohišjem, polovico iz vode, in se mi je zdelo, da ima celo več možnosti kot izbrana. Bila je boljša na prvi pogled, ta pa je bolj pisana na kategorijo Krila in ima zgodbo. Sprva me je presenetilo, a ko so mi člani žirije pojasnili, kako izbirajo, mi je bilo bolj jasno. Na vrhu je veliko preprostih, minimalističnih fotografij, z manj postavljanja bliskavic, takšne je težko narediti.”


Podrobneje o MTB fotografijah

Kanadčan Sterling Lorence (finalist v kategoriji Energija s sliko Matta Hunterja, Kamloops, BC, na uvodni fotografiji): “Moja motivacija za fotografiranje je enaka kot za furanje. Poti na našem planetu te popeljejo do neverjetnih krajev z dih jemajočimi razgledi in svetlobo. V življenju ne moremo vseh odkriti, na njih kolesariti in fotografirati.”
O fotografiji: “Matt Hunter med frirajderji slovi po tem, da najde in gradi zelo progresivne linije. To skakalnico je zgradil za svoj del v filmu Follow Me. To je 14 m dolg skok v steno, ki ga ni prav dosti vadil. Za fotografa je vedno stresno, če se na lokaciji takole pojavi s snemalno ekipo. Večina protiska pa je na kolesarju. Še posebno, kadar je vožnja tako nevarna in nihče ni čisto prepričan, kako se bo izšlo. Vsi bi radi prevzeli kaj odgovornosti, a na koncu je vse na športniku, ki mora biti najbolje pripravljen.
Za takšen kot sem se odločil, da bi lahko prikazal zgodbo celotne linije in dolžino, ki jo je moral preleteti. Sprva sem nameraval sestaviti sekvenco, tako da bi gledalec lažje razumel ta skrajni podvig.
Moj motorček je tekel, Matt pa je odpeljal svojo linijo, pristal v steni in odvijugal iz nje. Povsem me je presenetilo, koliko prahu je pri tem dvignil. Res nisem pričakoval takšnega oblaka za njim. Ko sem sedel in pregledoval posnetke, sem zagledal tega in se zavedel, da sekvence ne potrebujem več. Vsa zgodba, hitrost, pristanek in energija tega ogromnega skoka je v enem samem posnetku. Zato imam tako rad to fotografijo, ker toliko pove z eno samo sliko.”

Fotoaparat: Canon EOS 1D Mark IV
Objektiv: EF24-70mm f/2.8L USM
ISO: 500
Stopnja zaslonke: 4.5
Čas osvetlitve: 1/2000
Bliskavica: brez

Nemec Florian Breitenberger (finalist v kategoriji Eksperimentalno s sliko Xavierja Pasamonteja na Wildkoglu v Avstriji): “Poleti leta 2012 sem slikal na tekmovanju Nine Knights na Wildkoglu. Vreme ni bilo prav odlično, tako da smo morali vse narediti v enem ali dveh lepih dneh. Moja naloga je bila za prireditelja ujeti pojavljanje znamk in vzdušje, ob sončnem zahodu in ponoči pa sem se loteval bolj ustvarjalnih kotov.
Razen slabega vremena je bilo tekmovanje odlično. Xavier “Sherwy” Pasamonte in drugi so furali vrhunsko. Xavier je supermana skočil kar nekajkrat. Ob lesenem gradu sem našel majhno jezerce. Nameraval sem slikati nekaj drugačnega, zato sem ob sončnem zahodu izključil bliskavice in Xavierja poskusil ujeti s svetlobo zahajajočega sonca za njim, hkrati pa odsev v vodi. Pri obdelavi sem pozneje še nastavil kontrast tako, kot sem sam na gori videl prizor.
Imel sem srečo, da sem naredil to visoko kontrastno črnobelo fotografijo s Xavierjevim popolnim slogom – vzdušje na tekmovanju je bilo neverjetno!”

Fotoaparat: Canon EOS 7D
Objektiv: EF70-200mm f/2.8L USM
ISO: 250
Stopnja zaslonke: 8.0
Čas osvetlitve: 1/1000
Bliskavica: brez

Čeh Daniel Vojtěch (zmagovalec v kategoriji Nova ustvarjalnost s sliko Tomaša Slavika v praškem studiu): “To zamisel sem imel že nekaj časa v glavi; želel sem poskusti nekaj podobnega, kot sem pred časom že slikal z deskarjem na snegu. Za projekt sem izbral tekmovalca v 4krosu Tomaša Slavika. Tomaš je bivši češki prvak v prostem slogu in napredovanje freestyle trikov vidi po svoje. Na gorskem kolesu izvaja povsem nove in nemogoče trike in kar je danes videti nemogoče, bo čez nekaj let že oguljeno.
Slikal sem v studiu, zato ker smo tu z lahkoto nadzirali luči, želel sem tudi ustvariti vzdušje zaodrja, pa tudi kolo je bilo preprosto obesiti na strop. Za Tomaša smo imeli eno vrv, za kolo pa dve.
Ker si vedno želim najvišje kakovosti, sem slikal z Nikonom D800E z objektivom Nikkor 24-70/2.8. Imeli smo sedem bliskavic Formei Digital Pro X in še en zelo kul gedžet, aplikacijo za upravljanje bliskavic na daljavo za iPad.”

Fotoaparat: Nikon D800E
Objektiv: 24-70mm f/2.8
ISO: 100
Stopnja zaslonke: 7.1
Čas osvetlitve: 1/100
Bliskavica: Fomei

www.redbullillume.com

Sledite nam