9. junija 2012

V nedeljski finale drugega spusta za svetovni pokal so se uvrstili Rutar, Pandur in Černilogarjeva, najhitrejša Beaumont in Athertonova. Na prizorišče je danes prispel tudi olimpijski plamen.

Fort William še nikoli ni razočaral in tudi letos ni nič drugače. Odlično vzdušje, odlična organizacija, še izboljšana proga. Zraven pa še vso muhasto vreme (ki za zdaj zares prizanaša) in milijoni mušic. Na progi vrhunska borba za čim hitrejše čase, okoli nje pa kombinacija glasnih Škotov, bolj umirjenih Angležev ter pisana četica vseh mogočih maškar. Mimogrede, novi “avtocestni” odsek proge pred ciljno areno po poimenovali kar M82, saj je to edina delujoča avtocesta severno od Glasgowa (tudi na Škotskem imajo težave z gradnjo cest …).

Skozi kvalifikacije so se uspešno prebili trije Slovenci – Nejc Rutar (39. mesto), Žiga Pandur (57., oba Unior Tools Team) in Zarja Černilogar (15., Črn trn). Časi in uvrstitve torej podobne tistim iz Val di Sole, ko bi se le že izboljšali jutri v kvalifikacijah. Jutri bo žal samo gledalec Miran Vauh, ki je danes padel v prvem gozdnem delu in izgubil preveč časa za uvrstitev med prvih osemdeset. Najhitrejša sta bila danes Marc Beaumont in Rachel Atherton, s tem pa sta nadvse razveselila domače navijače in šefe ekipe GT Factory Racing.

Sicer pa je vzdušje na prizorišču naravnost fantastično, glavna zvezda pa očitno Danny Hart, ki je s svojim “whipanjem” zasenčil ostale domače junake. Na prizorišče je danes prispel tudi olimpijski plamen, ki so ga nato z gondolo odpeljali na štart proge, s čimer so spust na odličen način povezali z olimpijskimi igrami in dali disciplini pravo veljavo. No, saj za razliko od kakšne druge države v Veliki Britaniji zelo resno jemljejo ta šport. Več pozornosti kot gondola s plamenom je pritegnila druga gondola z raperji in DJ-ji, ki so se cel dan vozili do zgornje postaje in nazaj ter zabavali številne gledalce. Škotska praznuje leto kreativnosti in to tudi na tem dogodku.

Prenos finala in klepet v nedeljo od 15.15 na mtb.si/zivo

Vrstni red kvalifikacij DHI

ženske
1. Rachel Atherton (VB, GT Factory Racing) 5:15,14
2. Myriam Nicole (Fra, Commencal / Riding Addiction) +9,96
3. Floriane Pugin (Fra, Scott11) +11,59
4. Emilie Siegenthaler (Švi, Scott11) +18,55
5. Tracey Hannah (Avsm Hutchinson United Ride) +21,32

12. Jessica Stone (VB, Unior Tools Team) +35,13
15. Zarja Černilogar (Slo, Črn trn GT) +37,18

moški
1. Marc Beaumont (VB, GT Factory Racing) 4:42,44
2. Gee Atherton (VB, GT Factory Racing) +1,04
3. Danny Hart (VB, Giant Factory Off-Road Team) +1,65
4. Steve Smith (Kan, Devinci Global Racing) +2,92
5. Sam Blenkinsop (NZ, Lapierre International) +3,21
6. Greg Minnaar (JAR, Santa Cruz Syndicate) +3,72
7. Sam Hill (Avs, Monster Energy-Specialized) +4,13
8. Josh Bryceland (VB, Santa Cruz Syndicate) +4,62
9. Cameron Cole (NZ, Lapierre International) +5,90
10. Brook MacDonald (NZ, MS Mondraker Team) +6,14

39. Nejc Rutar (Slo, Unior Tools Team) +14,82
41. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +15,01
57. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +17,64
116. Miran Vauh (Slo, Črn trn GT) +29,23

Vrstni redi na strani UCI

fortwilliamworldcup.co.uk


Na uvodni fotografiji Damien Spagnolo. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam