13. maja 2019

Zmagovalca tretje dirke svetovne serije v enduru sta na portugalskem otoku postala ista dva kot na prvih dveh – Isabeau Cordurier in Martin Maes.

Po dveh dirkah na južni polobli, na Novi Zelandiji in Tasmaniji, se je svetovna enduro serija (EWS) nadaljevala na še enem otoku, tokrat na atlantskem pod zastavo Portugalske.

Tako kot na prvih dveh dirkah sta tudi na Madeiri zmagovalca postala Francozinja Isabeau Courdurier (Intense-Mavic Collective) in Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing). Pri ženskah je drugo mesto zasedla Izraelka Noga Korem (GT Factory Racing) in tretje Britanka Ella Conolly.


Martin Maes, foto Enduro World Series

Odličen vikend je imel Vid Peršak, edini slovenski predstavnik, ki je v EWS prvič nastopil za ekipo Orbea Enduro Team. Po osmih hitrostnih preizkušnjah v dveh dneh, 60 km na kolesu in več kot 3600 vipinskih metrih spustov je Korošec zasedel 17. mesto z zaostankom minute in 41 sekund za zmagovalcem. Polovico etap je končal med najhitrejšo petnajsterico. To je vidova druga najboljša uvrstitev v EWS po lanskem 5. mestu na domači dirki na Koroškem.

“Resnično nisem pričakoval takega rezultata, cel vikend sem vozil nekoliko z rezervo, ampak izgleda, da še vedno zelo hitro,” je za mtb.si povedal Vid. “Zelo sem vesel, da je še toliko prostora za napredek. Še enkrat več se ne morem zahvaliti Orbei za vso podporo, prvič v življenju sem lahko le dirkal, to so bile otroške sanje, ampak izgleda, da je sedaj to realnost. Komaj čakam naslednje dirke, to je šele začetek!”


Po vtisih smo povprašali tudi vodjo ekipe Orbea Enduro Team Primoža Štrancarja, ki se je veselil še 11. mesta Francoza Thomasa Lapeyria.

Takole pravi: “Tretja dirka za EWS je za nami. Če kratko povzamem, sem zelo zadovoljen z dirkanjem mojih tekmovalcev. Moja pričakovanja so se uresničila, cilj je bil, da se Vid in Thomas nadgradita. To jima je zelo dobro uspelo.
Thomas je tekmovalec, ki zelo dobro oceni in preuči vsako etapo. Vesel sem, da je poškodba iz Čila zgodovina. Oba sta prišla na Madeiro dobro pripravljena in že na treningu sem videl, da bosta imela hitre čase. Žal mi je morda Thomasa v soboto, ker je štartal malo bolj zadržano, je pa to kompeziral v nedeljo, ko je imel v 5. etapi 2. čas. Vid je odvozil sigurno najboljšo dirko do sedaj, če ne štejemo lanske ‘domače dirke’. Z razliko od Thomasa je začel prvi dan hitro, v drugi in tretji etapi malo popustil. Ti dve etapi sta mu najmanj ležali. Drugi dan je z konstantno vožnjo ohranjal položaj med prvih 15. V zadnji, 8. etapi, je malo izgubil, ta etapa je bila podaljšana etapa 3. Veliko kamenja in skal … Tukaj je tudi pred dvema letoma grdo padel.
Becky je vsekakor sposobna več, največ časa je izgubila ravno v 1. etapi. Težko je bilo to nadoknaditi. Se pa veselim 4. in 5. časa v 6. in 7. etapi. Sem mnenja, da sodi v prvih 5 na svetu, tako da priprave za Italijo že potekajo. Gabriel je imel smolo in moral odstopiti zaradi padca in posledično okvare kolesa.
Se vidimo v Italiji, še prej pa bo objavljen dokumentarec v gibljih slikah, ki bo prikazal dogajanje okrog dirke.”

Četrta dirka serije bo 29. junija v Val di Fassi v Italiji.

Vrstni redi

Na naslovni fotografiji je Vid Peršak, foto Orbea Enduro Team

Sledite nam