1. oktobra 2018

Na finalu svetovne serije v enduru Francozinja ostala nepremagana, Rude dosegel zgodovinsko zmago, Peršak pa poletel čez krmilo.

Za konec sezone svetovne enduro serije (EWS) en dan dirkanja nad ligursko obalo, štiri hitrostne preizkušnje, vse na polno po suhih, skalnatih in prašnih stezicah!

Neverjetna Francozinja Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing Team) je vso sezono, vseh osem dirk na treh celinah ostala nepremagana in je suvereno tretje leto zapored osvojila naslov prvakinje. V Finalu ji je sicer prvi dve preizkušnji odnesla rojakinja Isabeau Courdurier (Intense-Mavic Collective), a na koncu je bilo vse po starem. Courdurierjeva je bila druga, tretja pa še ena Francozinja Andreane Lanthier Nadeau (Rocky Mountain/Race Face Enduro Team). Courdurierjeva je z osmimi drugimi mesti (!) druga tudi v končni razvrstitvi, tretje mesto je pripadlo Britanki Katy Winton (Trek Factory Racing).


Cecile Ravanel, foto EWS

Pri moških je naslov pripadel Avstralcu Samu Hillu (Chain Reaction Cycles Mavic), ki tokrat ni tvegal in je končal na 9. mestu. Američan Richie Rude (Yeti/Fox Shox Factory Race Team, na naslovni fotografiji) je osvojil svojo tretjo letošnjo zmago in to zgodovinsko – je sploh prvi moški z zgodovini EWS, ki je dobil vse hitrostne preizkušnje. Sledil mu je Francoz v slovensko-kanadski ekipi Damien Oton (Unior Devinci Factory Racing) na drugem in še en Francoz Kevin Miquel (SUNN) na tretjem. Slednji je malce presenetil s svojo najboljšo uvrstitvijo v EWS.


Sam Hill, foto EWS

Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing) je padel v drugi preizkušnji, si poškodoval dlan in končal v ozadju ter tako tudi izgubil stopničke v skupni razvrstitvi. Skupni drugi je Oton, tretji pa še en Francoz Florian Nicolai (Canyon Factory Enduro Team).


Vid Peršak, foto Julian Hauer/Sunbikers Mondraker Enduro Racing

Edini slovenski predstavnik Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing) z 28. časom v prvi hitrostni preizkušnji in 37. v drugi, nato pa je v tretji grdo padel in bil na koncu 43. z zaostankom minute in 36 sekund za zmagovalcem. S petimi uvrstitvami je sezono končal dve mesti višje, na 41. mestu.


Ko gre Vid na morje … Foto EWS

“Ni kaj dosti povedati,” pravi Vid, ki se je letos na domači v dirki na Koroškem prvič uvrstil med peterico najhitrejših. “Do druge etape sem vozil kar dobro, nato pa sem v tretji, za katero sem vedel, da mi leži, napadel kolikor se je dalo. Na žalost se je končalo s konkretnim OTB nekje na treh četrtinah etape … Dirka je bila kratka in izenačena, zato se je vsaka napaka zelo poznala. Po drugi strani pa, če potegnem črto, sem s sezono več kot zadovoljen. Zahvaljujem se vsem, ki me podpirajo!”


Prvaki vse kategorij – med člani, mladimi in veterani. Foto EWS

To je bil šesti finale EWS v Finalu in zaključek sezone, ki si jo bomo zapomnili tudi po tem, da so se najboljši tekmovalci v enduru na svetu prvič ustavili pri nas, na čezmejni dirki na Koroškem. Prihodnje leto pa se sezona tudi zaključi z obujenim pokalom narodov v enduru.


Na uvodni fotografiji Richie Rude, foto EWS

Vrstni redi
Končna razvrstitev serije

www.enduroworldseries.com

Sledite nam