9. marca 2018

Še zadnja napoved pred sobotno eksplozijo krosa v Stellenboschu. Grega Stopar s prizorišča o dogodku, progi, favoritih …

Južnoafriška prestolnica gorskega kolesarstva gosti že tretjo dirko za svetovni pokal, prvo v olimpijskem krosu. Na zgledno pripravljenem prizorišču je vse pod nadzorom, na zahtevni progi pa se obetajo zanimive dirke. Kaj menijo nekateri najboljši kolesarji in kaj sploh pomeni Stellenbosch za sceno?

Na sobotnih dirkah pričakujejo med 20 in 30 tisoč obiskovalcev, kar se zdi še za evropske razmere skoraj nepredstavljivo, a očitno ne nemogoče. Kolesarstvo je v Južni Afriki vse bolj priljubljeno, dirka za svetovni pokal pa je le del dogajanja v t. i. super kolesarskem tednu, bo bosta na sporedu še Cape Town Cycle Tour in kasneje še Cape Epic. Slednjega ne rabimo predstavljati, lahko le omenimo da bo tam tudi dvojec mtb.si Uroš/Bobi, Cycle Tour pa je nekakšen “maraton Franja” tega dela sveta, cestna dirka za amaterje in profije, ki poteka okoli znamenite gore Table Mountain južno od Cape Towna.

Stellenbosch je znan po vinogradništvu in kavi, prav tako pa seveda po ugodni zimski klimi. Na radarju kolesarjev se je mesto znašlo zaradi dirke Cape Epic in tudi nekaterih vplivnih kolesarjev, med drugim Sauserja in kasneje Schurterja. V času evropske zime so temperature visoke, ta trenutek okoli 25-30 stopinj, z vidika priprav gorskih kolesarjev pa je pomembno tudi, da je na razpolago veliko poti. Človek se lahko pošteno navozi že v neposredni bližini mesta, na razpolago so tudi dobri tehnični odseki in tekoče linije, v okolici pa je še na stotine kilometrov poti.

Zgodba Stellenboscha kot gorskokolesarskega centra je sicer tudi zelo tesno povezana s svetovnim pokalom. V sezonah 1997 in 1998 sta bili tukaj dve dirki v spustu, domačini pa se še zdaj radi spomnijo takratnih zvezdnikov. Od takrat naprej je Greg Minnaar tisti, ki ima nalogo zastopanja JAR v svetu kolesarske gravitacije, celotna regija pa se ponaša s serijo uspešnih etapnih dirk in maratonov, pridno gradijo tudi cestno sceno.

Proga & tekmovalci

Športni objekti tukajšnje univerze (ki jo obiskuje kar 29 tisoč študentov, zaposlenih pa je 3000 akademikov) predstavljajo idealno prizorišče, proga pa je napeljana po pobočju tik nad prizoriščem. Je tehnična in fizično zahtevna, kaj si o njej mislita Tanja Žakelj in Urban Ferenčak, ste na mtb.si že lahko prebrali. Kaj pa najboljši fantje?

Nino Schurter pravi, da je po popolni sezoni še zelo motiviran, proge pa ne podcenjuje: “Proga je zelo zahtevna, suha in drseča. Previden moraš biti v vsakem ovinku, koncentracije ne smeš izgubiti niti za trenutek. Tehnični odseki so dobri, zato bo dirka zabavna. Težko bo prehitevati, proga je ozka in razen na idealni liniji bo vse zelo prašno.”

Švicar je sicer že skoraj Južnoafričan, v Stellenboschu si je kupil tudi hišo in tukaj je kot že vrsto let preživel več mesecev zime. Pravi, da živi svojo sanjsko življenje, da obožuje tekmovanja in komaj čaka na začetek sezone.


Nino vodi četico – mu bodo tekmeci jutri tako blizu za petami?

Jaroslav Kulhavy je bil lani v Švici tik za petami Schurterja, na koncu tiste dirke ju je ločilo le tri sekunde, kot vsako sezono pa velja za kandidata za najvišja mesta. A morda ne ravno na tej dirki, sam pravi: “Tukaj sem zaradi etapne dirke Cape Epic, dirka za svetovni pokal je v drugem planu. Vem, da še nisem v pravi formi za takšne dirke in nisem prepričan, kako mi bo šlo v soboto.”

V Stellenboschu je veliko časa preživel tudi Manuel Fumić, pozimi je bil tukaj menda vsak mesec po 14 dni. Glede dirke je jasen: “Ključna bosta štartni položaj in sam štart. Proga je ozka in prašna, zato se bo prva selekcija naredila že v prvih minutah dirke.”

V boju za najvišja mesta bodo zagotovo tudi Francozi, kar trije so uvrščeni za Schurterjem. Pravzaprav bi bil oder za zmagovalce brez kakšnega iz trojice Maxime Marotte, Jordan Sarrou in Stephane Tempier veliko presenečenje.

Zanimivo bo spremljati, kako se bodo odrezali afriški tekmovalci, ki jih je na dirki kar nekaj. S tehničnimi odseki bijejo hude bitke, kako močni so v noge, pa lahko le ugibamo.

Dekleta?

Na štartu ne bo branilke naslova Jane Belomojne, ki si je ob padcu po koncu lanske sezone zlomila nogo in še vedno ni “prava”. Olimpijska prvakinja Jenny Rissveds je prekinila pogodbo z ekipo in do nadaljnjega dirkalno kariero postavila v kot. Vprašanje je tudi, kaj lahko naredi Jolanda Neff, ki ob omembi ciklokrosa zagotovo zavije z očmi, sicer pa so tukaj vsi najboljši.


Jolanda Neff na sprehodu z rojakinjo Katrin Leumann

Vrnila se je tudi Julie Bresset, ena največjih tekmic Tanje Žakelj med mlajšimi članicami, ki pa se je po uspehu v članski kategoriji v neki točki čisto izgubila in se je za kar lep čas povsem umaknila iz dirkanja. Zdaj je videti hitra … zelo hitra.

Med članice je prestopila Kate Courtney, ki zna že takoj skočiti na sam vrh. Kate je zagotovo ena najbolj opaznih predstavnic mlajše generacije, ta pa prihaja in bo zagotovo pošteno mešala štrene starejšim. Na vseh dirkah so možna presenečenja, zagotovo pa je pri ženskah krog potencialnih zmagovalk kar širok, pri moških pa se vsi borijo proti saj veste komu.

Prizorišče

Svetovni pokal ima novega glavnega sponzorja, zato velike spremembe na videzu prizorišča. Trikraka zvezda nemškega avtomobilskega giganta bo vidna na vsakem koraku, seveda tudi na štartno-ciljnem loku. Organizatorji so izkušeni in so dobro pripravili vse skupaj, pravi preizkus bo tudi za njih jutrišnja dirka. A zapletov ni pričakovati, organizacijo vodijo isti ljudje, kot vodijo Cape Epic, podjetje pa je zdaj v lasti Ironmana. Za zdaj pogrešamo le kakšno streho nad tehnično cono, brez nje se bodo mehaniki jutri pošteno pražili.

Organizatorji se odkrito spogledujejo z nagrado za najboljšo XC dirko sezone, kar pa bo v konkurenci Novega Mesta in vseh drugih odličnih dirk težko doseči. Jutrišnje jutro naj bi bilo malce hladnejše, temperature čez dan pa bodo visoke. Napovedanega dežja očitno ne bo, načrtovano polivanje proge pa verjetno ne bo imelo velikega učinka. Pomanjkanje vode sicer še najbolj občutijo mehaniki, za pranje koles je na voljo le nekaj litrov vode, sicer pa hude krize vsaj tukaj ni občutiti. Zagotovo je stanje s pitno vodo veliko bolj resno v Cape Townu, a to je že druga zgodba.

Naj se igre začnejo!

Prenos članskih dirk bo seveda na Red Bull TV. Dekleta štartajo ob 11.20 (12.20 po lokalnem času), moški ob 13.50 (14.50).

#epicworldcup

worldcupstellenbosch.com

Sledite nam