8. maja 2016

Zadnji dan evropskega prvenstva v krosu minil v znamenju Švicarke in Francoza. 

Danes se je na Švedskem z dirkama v elitnih kategorijah zaključilo evropsko prvenstvo v olimpijskem krosu. Najboljša stare celine sta postala Švicarka Jolanda Neff in Francoz Julien Absalon.

Dame

Šest krogov dolžine 4,2 kilometra in 500-metrski startni krog je bilo potrebnih prepeljati za osvojitev najboljše na stari celini. Najhitreje je krenila Jolanda Neff, ki je od starta pa vse do cilja vozila v svojem ritmu ter dobesedno deklasirala tekmice. Še najbližje je bila zmagovalka prve letošnje dirke svetovnega pokala Danka Anika Langvad, ki je zaostala skoraj tri minute in štirideset sekund. Na tretje mesto se je zavihtela nemška veteranka in zbirateljica odličij vseh barv, Nemka Sabine Spitz, ki je z zaostankom 5 minut in 56 sekund, ter kljub padcu v zaključnih krogih uspela obraniti stopničke pred Poljakinjo Majo Wloszczowsko. Na peto mesto, s skoraj sedminimi minutami zaostanka je privozila Iana Belomoina. V igri za visoko uvrstitev je bila tudi Norvežanka Gunn RitaDahle Flesjaa, ki pa je v drugi polovici dirke nekoliko popustila in končala na desetem mestu.

Na sedmo mesto se je uvrstila Tanja Žakelj, ki je v drugem delu zopet odlično in odločno pritisnila na pedale ter dokazala, da je imela na prvi dirki svetovnega pokala v Cairnsu zares veliko smolo. Sedmo mesto pa je vsekakor tudi dobra popotnica za prihajajoče dirke.


Danka, Švicarka in Nemka na zmagovalnem odru. Foto organizator.

Tanja po dirki:
“Na štartu sem imela manjše težave, z eno izmed tekmovalk sva se zataknili in tam sem izgubila nekaj mest, a na srečo nisva padli. Nato sem vozila racionalno, da nisem po nepotrebnem trošila moči. Prehitevala sem pametno, na mestih, kjer je bilo to mogoče. Vedela sem namreč, da bo dirka dolga in da bo dovolj časa za vse, seveda pa sem morala tudi paziti na ustrezno hidracijo. V predzadnjem krogu sem dala vse od sebe in skoraj malo tvegala, da bi šlo v zadnjem krogu kaj narobe. Obrestovalo se je in zagotovila sem si 7. mesto. V zadnjem krogu sem želela še več in sem med vzponom pospešila na delu, kjer podlaga ni bila utrjena in zaradi te napake sem šla po tleh … Z uvrstitvijo sem zadovoljna, naredila sem vse kar se je dalo. Nasploh je bil cel vikend skrajno pozitiven – z lepim vremenom, dobro progo ter odličnim vzdušjem. Tudi naša majhna reprezentančna ekipa je vse opravila brezhibno.”

Posnetek dirke članic elite najdeš na dnu


Dobro razpoložena Tanja je za dirko na švedskem izbrala prednjevzmetenega Treka.

Moški na kratko

Start prvega izmed sedmih krogov je minil v znamenju francoskih in švicarskih dresov, nato pa je vajeti v roke prevzel Julien Absalon in suvereno vodil skozi celotno dirko. Najbolj se mu je približal Švicar Fabien Giger, ki je zaostal za dobro minuto in štirideset sekund, na tretje mesto se je prebil Čeh Ondrej Cink s skoraj dvema minutama in pol zaostanka. Prvo deseterico so tvorili še trije Švicarji, dva Francoza, Španec in Italijan. Julien Absalon je tako slekel lansko in oblekel letošnjo majico najboljšega na stari celini. Kljub odsotnosti svetovnega prvaka Nina Schurterja pa je napovedal ogorčen boj za zlato tudi na olimpijskih igrah.


Najboljši trije stare celine. Foto organizator

Rezultati moški
Rezultati ženske

Spletna stran evropskega prvenstva

Avtor fotografij, na katerih je Tanja, je Kristijan Erjavec

Preberi še:
EP XCO Huskvarna: Reprezentanca ene kolesarke

Sledite nam