4. septembra 2016

Urban Rotnik v velikem finalu enajstega DP v 4X v Ajdovščini ugnal Flisarja, Berginca in Stuparja.

Enajsto državno prvenstvo v 4krosu je pomenilo tekmovalni vrhunec drugega kolesarskega festivala Ajdovščina v organizaciji Kolesarskega kluba Črn trn. Tudi najvrednejši naslov, tisti med člani, je ostal v domačem klubu. Osvojil ga je adut Črnega trna iz Šoštanja, 24-letni Urban Rotnik.

Srebrno kolajno si je priboril kar Filip Flisar (Unior Tools Team). Svetovni prvak v smučarskem krosu je bil lani na DP tretji, tokrat je bil v vseh elementih, zlasti pa v “goveji sili” na ciljni ravnini, še bolj prepričljiv. Tretje mesto pa si je na koncu ciljne ravnine pred branilcem naslova Matijem Stuparjem (Črn trn) prišprintal Kevin Berginc (Unior Tools Team) in tako unovčil svojo zgodovino iz eliminatorja.

Urban je naslov osvojil že leta 2013, nato ga je za dve leti nasledil klubski kolega Matija Stupar, ki pa je danes v velikem finalu v boju za vodstvo že v drugi ravnini izgubil hitrost in predse spustil Flisarja.

Poleg Stuparja, ki je bil v kvalifikacijah drugi najhitrejši za Rotnikom, je po kvalifikacijah dobro kazalo tudi drugemu odmačinu Mitju Ergaverju s tretjim časom in Mariborčanu Mateju Stapiću (tudi članu Črnega trna) s 4. časom. A sta naposled oba končala izven velikega finala, Ergaver je dobil povsem “črntrnov” mali finale.

Na štartni listi članske kategorije se je presenetljivo našlo 15 tekmovalcev iz štirih klubov. Kar 11 jih je nosilo barve domačega kluba.

Samotna Monika, maloštevilni v drugih kategorijah

Monika Hrastnik (Črn trn) je tudi letos 4X zapostavljala na račun spusta. Na DP je bila brez konkurence, v četrtfinalu pa je celo nastopila s člani. Bomo že naslednji teden videli, kako se bo znašla v mednarodni konkurenci.

Dirka mladincev je bila zanimiva kljub temu, da so v njej nastopili le trije tekmovalci, ki se jim je pridružil še Toni Štrancar iz kategorije do 15 let. Prvak je postal Matic Berginc (Rajd Funsports). Dirko amaterjev pa je dobil Mariborčan Boštjan Pisanec.

Zdaj pa SP

Najboljši v 4krosu se bodo naslednji konec tedna tako kot spustaši v Val di Sole merili za naslove svetovnih prvakov. Tudi slovenski predstavniki so tam pred kratkim že trenirali.

Festival

Po podelitvi za 4X se je navdušenje preselilo na povsem prenovljeni in razsvetljeni park s progo za dvoboj in skakalnicami. O tekmi dirt pokala več v posebnem poročilu. Tudi na turah in drugih dejavnostih se je dogajalo, danes sledi še dirka v dvoboju. Prizorišče v Palah je idealno za festival, ki ima velike možnosti za razvoj, če pozabimo na neurejen status poti na pobočjih nad Ajdovščino. Tudi kombinacija festivala piva (z neomejenim pokušanjem za 20 evrov) in kolesarjenja je posrečena, čeprav lahko kar malo naporna …

O prenovljenem parku na lokalne-ajdovscina.si

O festivalu na crntrn.com

Na uvodni fotografiji Urban Rotnik, vse fotografije Marko Obid

Državno prvenstvo 4X Ajdovščina – rezultati

Sledite nam