Rok Naglič
5. julija 2020

Na 29. državnem prvenstvu v olimpijski disciplini v Črnem Vrhu nad Idrijo skoraj 200 kolesarjev.

Leta 1992 so v Črnem Vrhu nad Idriju priredili prvo državno prvenstvo v krosu. Danes je isti prireditelj MBK Črni Vrh, najstarejši delujoči gorskokolesarski klub v državi, pod vodstvom istega predsednika kot takrat, Jožeta Kenka, na drugi progi priredil 29. državno prvenstvo. Tudi vmes so jih gostili, tudi nekaj kilometrov stran pod smučiščem Javornik. Vmes je disciplina kros dobila pridevnik “olimpijski”.

Najprestižnejša naslova v elitnih članskih kategorijah sta šla tokrat Tanji Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) in Roku Nagliču (Calcit Bke Team). Tanji že devetič, Roku tretjič in tudi tretjič zapored.

Tanja Žakelj, Rok Naglič
Tanja Žakelj in Rok Naglič z novima majicama državnih prvakov

Tanja brez taktiziranja

Tanja je na štartni črti stala z desetkratno prvakinjo Blažo Klemenčič (Pintateam), ki je “večni dvoboj” nazadnje dobila pred dvema letoma, ter Vito Movrin (Energijateam.com). Tokrat pravega dvoboja ni bilo, Tanja je povedla že v prvem delu prvega kroga in prednost do konca le še povečevala. Blaža je kolesarila v svojem tempu, nekaj časa že z Vito za petami, a na koncu prepričljivo osvojila srebro s tremi minutami in 20 sekundami zaostanka za Tanjo. Vita je bila tretja.

Tanja Žakelj
Tanja Žakelj

Izzivalec s ceste je popestril dirko

V moški članski dirki se je začelo s trobojem Nagliča, Gregorja Dimica (Energijateam.com) in občasnega povratnika s ceste Roka Korošca (Ljubljana Gusto Santic). Na zahtevni progi s enim daljšim in večimi krajšimi strmini vzponi ter nekaj tehničnimi odseki v gozdu je Rok napadel v drugem od šestih krogov in si prikolesaril pol minute prednosti. Na koncu je bil v cilju po uri, 17 minutah in 14 sekundah dirke, minuto in 38 sekund pred drugouvrščenim Dimicem in 2 minuti in 19 pred tretjeuvrščenim Korošcem. Dvoboj za srebro je Gregor odločil v petem, predzadnjem krogu.

Rok Naglič
V prvem krogu je še bilo nekaj drenjanja

Četrti je bil domačin Matevž Govekar (MBK Črni Vrh), ki je tako postal državni prvak med mlajšimi člani do 23 let.

Mlajše kategorije

Tudi med mladinci je naslov ostal doma pri Jakobu Klemenčiču, ki sta mu sledila Teo Pečnik (KK Ravne) in Blaž Žle (Calcit).

Med mlajšimi mladinci pa je Žan Pahor (Energijateam.com) presenetil domačega favorita Jureta Rusa, ki se je moral zadovoljiti s srebrom, tudi bron je šel v domači klub k Mihu Smrdelu.

Med mladinkami je nastopila ena sama, Tamara Homar (Energijateam.com), zato pa jih je bilo kar osem med mlajšimi mladinkami, kjer je naslov prvakinje osvojila Nuša Moroz (KD Sloga 1902 Idrija).

Dirko veteranskih kategorij je prepričljivo dobil novinec med “tastarimi” Boštjan Hribovšek (Calcit).

Vsi vrstni redi

Časi po krogih

Državno prvenstvo je bila tudi prva dirka serije SloXcup, do naslednje bo treba počakati do 23. avgusta. To bo mednarodni XCO Kočevje.

Sledita izjavi Tanje in Roka ter več fotografij.

Sledite nam