24. junija 2019

V dežju tretja dirka serije Unior Downhill Cup in naslov državnega prvaka za Jureta Žabjeka, srebro Luku Bergincu in bron Mihu Ivančiču.

Na tretji letošnji dirki serije Unior Downhill Cup, DH Javor nad Trbovljami, ki je bil hkrati državno prvenstvo v spustu, je svoj četrti članski naslov osvojil Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing). Jure je v mokrih razmerah zmagal s 7,14 sekunde prednosti pred drugouvrščenim Lukom Bergincem (KK Črn trn) in 10,17 sekunde pred Mihom Ivančičem (ŠKTD Avče) na tretjem mestu. Sledila sta Jan Cimperman (MTB Trbovlje/HCI) na 4. in Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) na 5. mestu.


Luka Berginc

Mladinski naslov je ubranil Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team), ženskega pa tokrat niso podelili, saj so vse tri prijavljene tekmovalke odstopile od tekmovanja še pred razvrstitvenim nastopom – nazadnje Monika Hrastnik (DGK Pohorje/Dorval AM) s poškodbo gležnja.

Večino časa treninga in dirke na klasični progi na Sv. Planini pod Javorjem je deževalo. Prireditelji iz kluba MTB Trbovlje, ki sicer zadnja leta večino svoje pozornosti namenjajo organizaciji dirk na Lošinju vključno s svetovnim pokalom, so za 20. obletnico dirke Downhill Javor obudili 2500 m dolgo progo z okoli 300 višinskimi metri spusta, na kateri je bila zadnja pokalna in mednarodna dirka leta 2012. S hitrim travnatim odsekom, skalnatim in tehnično zahtevnim odsekom Manson ter hitrimi odprtimi zavoji je bila dobrodošla popestritev za tekmovalce. V mokrim razmerah pač nekoliko počasneje kot bi bilo v suhem.

Dež je bil v nedeljo sredi dneva med razvrstitvenim nastopom dovolj močan, da je bilo na progi toliko vode, da ni več drsela in oprijem je bil dober. Prav v drugem delu finala pa je dež slabel in se je blato začelo malce gostiti. Nekateri deli so bili zato zahtevnejši, drugi pa zaradi manj vode hitrejši, tako da je večina favoritev v članski kategoriji popravila svoje čase.


Miha Ivančič

Žabjek je bil najhitrejši že v razvrstitvenem nastopu s prednostjo petih sekund pred specialistom za mokre razmere Ivančičem, Berginc je bil tretji. Prvi favorit Žabjek je po slabši lanski sezoni, ko je zaradi poškodb tudi izpustil državno prvenstvo, svojo formo nedavno potrdil z 10. mestom na dirki svetovnega pokala v Leogangu. V finalu, ko je šel na progo zadnji, tako ničesar ni prepustil naključju in je svoj čas popravil še za dobrih šest sekund. Berginc se je prebil na drugo mesto, Ivančič je bil tretji – oba tako kot lani, ko je na vrhu stal Miran Vauh.

Hitri Miri se je dirkaško upokojil po svojem četrtem naslovu državnega prvaka, tako da imamo tako na vrhu seznama članskih prvakov od prvega prvenstva leta 1992 trojico s po štirimi naslovi – Vauha (’09, ’11, ’14, ’18), Janeza Grašiča (’96, ’98-’00) in zdaj še Žabjeka (’15-’17, ’19).

Med mladinci se je odvil predvsem dvoboj med branilcem naslova Gomilščkom ter njegovim ekipnim kolegom Markom Niemizem, lani še prvakom med mlajšimi mladinci do 17 let. V razvrstitvenem nastopu je bil za 6 desetink sekunde hitrejši Žak. V finalu je svoj dosežek popravil za približno pet sekund, Marko pa je grdo padel in končal v ozadju. Srebro je pripadlo Gašperju Jurečiču (Rajd Ljubljana) in bron Črtu Belingarju (ŠKTD Avče).

Več videov na FB strani Unior DH Cup

Med mlajšimi mladinci je prvak postal Nace Kokelj (Wolf Racing Team), med veterani je svojim mladinskim naslovom še enega dodal njegov klubski šef Boštjan Volf in to s časom, s katerim bi bil med člani peti! Najhitrejši amater je bil Blaž Vohar (ŠKD Pank kura). V najmlajši kategoriji dečkov do 15 let je bil po Lošinju še enkrat najhitrejši Frane Medić (BK Crikvenica), za njim pa le dva Slovenca – Tomo Joksimović Terpin (Sinter Brakes Team) pred Markom Rombom (Rajd Ljubljana).

Dirka je štela tudi za pokal Hrvaške, udeležba hrvaških tekmovalcev pa ni bila zelo številčna. Med člani je bil najhitrejši Ivan Bašić (BK TNT Pazin) na 12. mestu.

“Mislil sem, da bom še dosti hitrejši kot v kvalifikacijah, a so se razmere kar spremenile,” je povedal Žabjek. “Nehalo je deževati, tako da se je začelo malce pocati. Hitro se pozna, da je šlo malce počasneje. A mi je uspela čista vožnja, tako da sem vseeno zadovoljen. Praktično brez napak razen na Mansonu, ostalo pa kul. A v takšnih razmerah je težko brez napake. V mokrem nimam toliko izkušenj in dobro se mi zdi, da sem odpeljal dirko v takšnih razmerah, sploh na progi, ki mi je všeč, saj vsebuje vse elemente.”

Izjave prvih treh članov in zmagovalca med mladinci

Naslednja, četrta dirka serije Unior Downhill Cup bo na vrsti po poletnih počitnicah, to bo Downhill Sor’ca na Soriški planini 24. in 25. avgusta.

{loadposition inside}

Vrstni red finala

Vrstni red razvrstitvenega nastopa

uniordownhillcup.com

Na naslovni fotografiji Jure Žabjek na treningu. Fotografije Urban Cerjak/Monster Energy

Preberi/oglej si še
Surovo s treninga na DH Javor

Sledite nam