22. avgusta 2015

Spustaški spektakel v dolini sonca, skupna zmagovalca tudi današnja, naši z večinoma ponesrečenimi nastopi.

Rachel Atherton (GT Factory Racing) in Aaron Gwin (Specialized Racing) sta zmagovalca razvrstitve v spustu svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu 2015. Oba sta bila danes tudi najhitrejša na zadnji dirki v Val di Sole v Italiji. Britanka se je skupne zmage veselila že po prejšnji dirki v ZDA, Američan pa jo je moral danes ubraniti pred izzivalcem Gregom Minnaarjem (Santa Cruz Syndicate). A Greg je padel in Aaron, ki je šel na progo kot predzadnji, si je pred 15.000 gledalci lahko privoščil sproščeno vožnjo na polno. V cilju je prevzel vodstvo in tam ostal tudi po nastopu svojega kolega v ekipi Troya Brosnana.

Pri ženskah je bila danes druga Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) in tretja še ena Britanka Manon Carpenter (Madison Saracen Factory Team). Carpenterjeva je svetovni pokal končala na drugem mestu s kar 581 točkami manj od zmagovalke, tretja je njuna rojakinja Tahnee Seagrave (FMD Racing). Zarja Černilogar (Unior Tools Team), ki je zaradi poškodbe izpustila tri dirke, je 27.

Pri moških je prva trojica današnje dirke enaka skupni razvrstitvi: za Gwinom na drugem mestu Francoz Loic Bruni (Lapierre Gravity Republic), letos kar štirikrat drugi, na tretjem pa Avstralec Brosnan. V končni razvrstitvi serije je Žiga Pandur (Unior Tools Team) 79., Miran Vauh (Črn trn) 91. in Jure Žabjek (Unior Tools Team) 102. Uniorjeva Škota pa takole: Ruaridh Cunningham je 24., Reece Wilson pa 39. mož sezone.

Skupni zmagovalec med mladinci je Britanec Laurie Greenland (Trek World Racing), Nal Otoničar (Unior Tools Team) je z eno samo točko 40.

Najuspešnejša ekipa sezone je Specialized Racing pred GT Factory Racing in Madison Saracen Factory Teamom, Unior Tools Team je na 22. mestu.

Slovenci (in Škota) danes

Po uspešnih kvalifikacijah, ko sta se v finale spusta uvrstili dve Slovenki in dva Slovenca, med njimi najprepričljiveje Žabjek s 35. časom, je gotovo kazalo bolje. Dekleti sta bili na tleh in z velikima zaostankoma končali v ozadju, Zarja na 21. in Monika Hrastnik (Črn trn) na 22. mestu.

Žiga je brez večjih napak prišel do 51. mesta, Jure je padel in bil dvajset mest za njim.

Če prištejemo še Škota: Ruaridh je bil 23., Reece pa 26.

Jutri pa kros, članice elite s Tanjo in Blažo ob 11. uri v prenosu na redbull.tv, člani elite ob 14. uri.

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI 
Posnetek finala na redbull.tv 

Preberi še:
DH Val di Sole: Naši uspešni v kvalifikacijah
4X Val di Sole: Monika v velikem finalu!

Na uvodni fotografiji mož dne in sezone, Aaron Gwin. Vse foto Klemen Humar.

Sledite nam