15. junija 2014

Še en epski spopad in še eno novo ime med zmagovalci. Žiga 33., Zarja s padcem 17., mladinca Nal in Miha solidno na 23. in 25. mestu.

Na četrtem spustu svetovnega pokala v Leogangu v Avstriji so danes v finalu nastopili štirje Slovenci. Žiga Pandur (Unior Tools Team) je bil 33. med člani, Zarja Černilogar (Blackthorn GT) na 17. med ženskami, med mladinci pa je bil Nal Otoničar (Unior Tools Team) 23. in Miha Ivančič (ŠKTD Avče) 25.

Med člani je prvo zmago v svetovnem pokalu pri 24 letih slavil Britanec Josh Bryceland (Santa Cruz Sindycate), ki je bil za sekundo in 27 stotink hitrejši od svojega moštvenega kolega, svetovnega prvaka Južnoafričana Grega Minnaarja. Naprej so odločale tisočinke: tretji je bil z 9 tisočinkami zaostanka za Minnaarjem zmagovalec izpred tedna dni na Škotskem, Avstralec Troy Brosnan (Specialized), ki je prevzel vodstvo v svetovnem pokalu, četrti pa Novozelandec Brook MacDonald (Trek), le 25 tisočink za Minnaarjem. Na oder je kot peti stopil še drugi Trekov Kiwi George Brannigan.

Uniorjev Škot Ruaridh Cunningham je kar nekaj časa presedel na vročih stolčkih in končal na zelo solidnem 20. mestu, 5 sekund in 34 stotink za zmagovalcem. “Po ne najbolj uspešnih kvalifikacijah sem imel v načrtu le čim hitrejšo možno vožnjo. V finalu hitreje ne bi mogel voziti, zato sem zadovoljen,” je po finalni vožnji povedal nekdanji mladinski svetovni prvak.

Žiga je bil v sobotnih kvalifikacijah 31., danes pa je malenkost pokvaril svojo uvrstitev. Za Žigo je to drugi najboljši letošnji rezultat, za zmagovalcem pa je zaostal le dobrih sedem sekund in pol! Žiga je po dirki povedal: “Odpeljal sem brez večje napake, a razlike so resnično majhne in v tej družbi si lahko hitro nekaj mest višje ali nižje. Vem, da sem lahko še hitrejši, le še naprej moram stopnjevati in bodo prišli tudi še boljši rezultati.”

Zarja zapravila prvi del evropske turneje svetovnega pokala

Tako kot sobotni kvalifikacijski nastop se je Zarji ponesrečil tudi današnji finalni. S padcem in nekaj “situacijami” je za zmagovalko, Britanko Manon Carpenter, na 17. mestu zaostala 35 sekund. Potem, ko je na Škotskem prav tako ni nastopila v finalu (v kvalifikacijah je grdo padla in s poškodovanim kolesom odstopila), bo tako morala počakati na finale konec avgusta v Franciji, saj v Kanado in ZDA ne potuje. Pa se ji zdi, da ji je deseterica dosegljiva? “Če se primerjam s tekmovalkami, ki jih premagujem na drugih dirkah, bi brez napak lahko bila v prvi deseterici,” pravi Zarja, ki je po dveh zaporednih ponesrečenih vikendih vsaj cela.

Mladincema sta uspela solidna nastopa, za zmagovalcem sta zaostala dobrih 12 oziroma 15 sekund.

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu se z vsemi tremi disciplinami nadaljuje prvi vikend avgusta v Kanadi. Že naslednja dva vikenda pa sledita dirki evropske serije iXS v Schadmingu in Val di Sole.

Vsi vrstni redi, razvrstitve v svetovnem pokalu …
Posnetek finala na redbull.tv

Preberi še
DH Leogang: V finalu štirje Slovenci

Na uvodni fotografiji Žiga Pandur, foto Mare Obid/two4six.net Več fotografij sledi!

Sledite nam