Casio GShock
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
23. aprila 2016

Še enkrat Rachel Atherton, prvič v svetovnem pokalu Loic Bruni. Tokrat brez Slovencev, 25. mesto za Uniorjevega Škota Cunninghama.

Na drugi dirki v spustu za svetovni pokal sta v obmorskem Cairnsu na severu avstralskega Queenslanda, ki bo prihodnje leto gostil svetovno prvenstvo, zmagi danes slavila Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) in Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity Powered by SRAM).

Rachel je bila še enkrat prepričljivo hitrejša od tekmic – po zmagi v Lurdu za 4,4 sekunde je bila tokrat  za 7 sekund hitrejša od drugouvrščene Avstralke Tracey Hannah (Polygon UR) in za skoraj 10 od tretjeuvrščene rojakinje Manon Carpenter (Madison Saracen Factory Team). Loic pa je po vrsti zadnjih štartnih mest in ponesrečenih finalnih nastopov ter po lanskem naslovu svetovnega prvaka prvič zmagal v svetovnem pokalu. Tokrat je bil v kvalifikacijah 4. najhitrejši. V finalu se je za njim na drugo mesto uvrstil Troy Brosnan (Specialized Racing) in na tretje Mick Hannah (Polygon UR), oba domačina sta zaostala manj kot sekundo.

Po dveh dirkah pri moških vodi zmagovalec Lurda, tokrat četrtouvrščeni Aaron Gwin (ZDA, The YT Mob), pred Brosnanom in Brunijem, pri ženskah pa Athertonova pred rojakinjama Tahnee Seagrave (Transition Factory Racing / FMD) in Carpenterjevo.

Unior Tools Team je v Avstralijo odpotoval v skrčeni postavi. V spustu je ekipo zastopal le Škot Ruaridh Cunningham, ki je zasedel 25. mesto – več o njegovem nastopu nižje v poročilu UTT. V krosu v nedeljo nastopi Tanja Žakelj.


Sporočilo ekipe Unior Tools Team

Ruaridh Cunningham s 25. časom skozi “džunglo”

Polovica zmagovalcev dirke svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v Avstraliji je že znanih – dirko v spustu sta dobila aktualna svetovna prvaka Rachel Atherton in Loic Bruni. Barve ekipe Unior Tools Team je branil Ruaridh Cunningham, ki je osvojil zelo solidno 25. mesto.

Naslov ni prav nič pretiran, res pa je proga v Cairnsu speljana po tropskem gozdu in ne džungli. Zaradi kač, ogromnih pajkov in še najbolj nevarnih prebivalcev gozda – dreves s strupenimi bodicami – pa ima ta proga prav poseben status v svetovnem pokalu. Uniorjev tekmovalec Ruaridh Cunningham je po ogledu proge tudi dejal: “Verjetno je to edina dirka, kjer je bolj varno znotraj trakov, kot zunaj njih.”

Ruaridh je zagotovo ciljal višje od 25. mesta, ki ga je osvojil v današnjem finalu, a hkrati je po pravici poznal, da mu velik del proge enostavno ne ustreza. Na težavnih tehničnih delih je blestel in bil hiter, v bolj položnem zaključku proge pa ni našel hitrosti. Ruaridh je po dirki povedal: “Z rezultatom nisem super zadovoljen, hkrati pa tudi nisem razočaran. Zgornji del proge mi je šel odlično, na srednjem delu in v spodnjem gozdu pa nikakor nisem našel svojega ritma. Spodnji del je zelo položen, v ovinke se ne moreš zares nagniti, zelo enostavno je izgubiti ritem, vsaka napaka ali zdrs pa lahko pomeni sekundo. Tu sem izgubil čas za višjo uvrstitev. Toda v zgornjem, strmem in tehničnem delu, sem imel stalno zelo dobre čase, večinoma znotraj petnajst najhitrejših, kar je dobra popotnica za naslednje dirke. Najprej že za dirko v Fort Williamu, ki se je še posebej veselim.”

Ruaridh in tudi ostali spustaši Uniorjeve ekipe so z mislimi že na Škotskem, kjer bo čez mesec dni naslednja dirka svetovnega pokala v spustu.

Vrstni redi na strani UCI
Posnetek dirke na redbull.tv

Preberi še
DH Cairns: Fotogalerija in nekaj zanimivosti
DH Lurd: Rachel in Aaron, ekipni uspeh UTT

Na uvodni fotografiji Ruaridh Cunningham, foto Grega Stopar

Furam zase
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam