2. novembra 2016

S čisto malo zamude poročilo z mariborskega Den Devils Dirt jump contesta, tudi predzadnje tekme Slo Dirt pokala.

S predzadnje preizkušnje Slo Dirt pokala poroča Marko Draguljić – Kardelj:

Den Devils Dirt Jump Contest … komplicirano ime, marsikomu nerazumljivo, laikom čista neznanka, entuziastom pa vsakoletna stalnica “showa” vragolij na zemeljskih umetninah.

Kljub temu, da veljamo za največji javni dirt park pri nas, se zraven birokratskih spotik počutimo majhne ter nemočne, ko nam narava pokaže delček svoje moči. In tudi letos je bilo tako, le da v najmočnejši obliki odkar obstajamo in to za nameček 20 dni pred tekmovanjem. Ujma s točo, ki je v začetku septembra dodobra obdelala Štajersko, na žalost ni obšla našega parka in tako je v celoti zdemolirala Dirt park ter sosednjo BMX progo. Škoda je bila ogromna, obnavljalnih del smo se na vseh strani lotili takoj, nato pa za sladico dva tedna kasneje dobili še eno porcijo močnega deževja s poplavami, ki je ponovno uničilo že nekatere obnovljene linije, a večja kot materialna škoda je bila moralna.

Da smo vremensko najbolj občutljiva disciplina v kolesarstvu, ni novost, da pa deževje trga folije, ki ščitijo objekte, pa je dokaj “frišno”. To nas nekako prisiljuje v rekonstrukcijo parka, ki jo imamo željo izvesti do naslednje sezone. Do takrat pa je potrebno pri življenju obdržati obstoječi park, ki smo ga do tekme tudi uredili ter tako natrenirali lopate … za kolesa ni bilo časa.

Dirt contest oz. tekmovanje v trikih je potekalo po našem že ustaljenem programu, kar pomeni, da se tekmovalci razdelijo v skupine, kjer imajo 10 minut časa za izvedbo najboljših skokov, kar je za naš park, ki vsebuje različno težavne linije, nekako najbolje.

Prvi na sporedu so bili najmlajši v kategoriji U16 ter znova ogreli publiko ter dali nekaj upanja reku, da na mladih svet stoji. Triki, kot so: No foot, No hand, 360 itd., so dandanes že nekako stalnica, so pa “ta mali” letos prvič uporabljali “hip line”, ki vsebuje 6 zaporednih zavitih skokov. To pomeni, da noben skok ni raven ter so zato skoki veliko zahtevnejši, saj pride tehnika skakanja toliko bolj do izraza. Tukaj so pričakovano vse stopničke osvojili domači skakalci. Zanimivost, zmagal je najmlajši ter najmanjši (13 let, 30 kg) Žiga Močilnik pred Simonom Leom Guslom na drugem in Simonom Cvetkovičem na tretjem mestu.


Boris Režabek je imel svoj dan

Kategorija MTB je nastopila naslednja, kjer so se velika kolesa brez segrevanja začela pošteno vrteti in to na največjih skokih. Da pa velikost skokov ne bi bila največja ovira, je sicer čudovit sončen dan zagrenil bočni veter, ki je postopoma začel nagajati najboljšim. Na prvo mesto se je privrtel Boris Režabek s triki, kot so backflip tailwhip, backflip barspin, 360 tailwhip, 720 itd. Na drugem mestu je z nekaj težavami med vožnjami pristal sicer suveren dirt jumper Primož Tanko, na tretjem pa Gašper Dolinar.


Dolinar, Režabek in Tanko

Kategorijo BMX, ki ima kar se vrtenja tiče s strani gledalcev največja pričakovanja, je že v startu napadel veter, vendar so ji 20″ kolesa odlično kljubovala, kar me je – kot dolgoletnega skakalca – precej presenetilo, saj poznam zahrbtnost vetra.

Pa vendar, na rampi je bilo kar nekaj izkušenih bmxarjev, ki so vsi po vrsti vrteli dih jemajoče trike, ki so sodnikom dali precej misliti. Na koncu si je tretje mesto priboril Žan Kuder, ki je za pol točke premagal Janija Fučko, znanega po doublebacklflipih, ki jih v soboto ni manjkalo. Na drugem mestu je pristal lokalec Domen Fekonja, sicer vsakoletni branilec naslova, katerega je letos moral prepustiti Hrvatu Marinu Rantešu, ki je deklasiral konkurenco ter prikazal, zakaj spada med top 20 bmxarjev na svetu. Kdor ga pozna, ve kako se vrti, kdor pa ne, pa tudi najverjetneje ne bo razumel vseh njegovih trikov, kot so npr: 360 windshield wiper, 350 barspin to tuck itd.


Fekonja, Ranteš, Kuder

Na koncu je bil na sporedu best trick, kjer je pričakovano zmagal Marin Ranteš s kopico trikov, med katerimi se sodniki sploh niso odločili, kateri je bil najboljši, saj jih je bilo kar nekaj, kot so: trojni zasuk okvirja (3x tailwhip), salta nazaj z dvojnim zasukom okvirja (flip, 2x tailwhip), 360 z dvojnim zasukom okvirja ter obrat krmila za nameček, skratka akrobatsko kolesarjenje v polnem pomenu.

In tako smo izvedli še eno tekmovanje z vidnim napredkom pri najboljših ter najmlajših, dosedanjo odlično statistiko poškodb pa je le malce pokvaril lokalec Timi Drvarič. Timi je kazal odlično formo ter željo po zmagi, vendar je na treningu bila zemlja trdnejša od njegove ključnice, vendar zagotovo ne bo dolgo, ko bo taista ključnica spet tolkla po skokih.

Na uvodni fotografiji Marin Ranteš. Vse foto Jernej Zadravec, galerija na fb strani Den Devils

dirtpokal.si

Sledite nam