29. januarja 2018

Vrtiljak menjav ekip in pokroviteljev je nekoliko premešal karte, zapihal pa je rahel vetrič sprememb.

Pred letošnjo sezono se ni zgodilo nič pretresljivega. Vrtiljak prestopov se je sicer zavrtel, a prav spektakularnih menjav moštev in pokroviteljev ni bilo.

Vetrič sprememb

Morda še najodmevnejša novica je, da ima sedaj Julien Absalon svojo ekipo z imenom Absolut Absalon, v ozadju pa še vedno stoji BMC. Mesto v ekipi je dobil veliki francoski up Neilo Perrin Ganier, od katerega Absalon pričakuje, da bo igral večjo vlogo v kategoriji do 23 let že v letošnji sezoni.

Drugi prestopi

Nizozemski ciklokros zvezdnik Mathieu van der Poel je zamenjal znamko kolesa in bo letos vozil celo sezono svetovnega pokala. Canyon bo imel tako v svojih vrstah kar dva resna pretendenta za svetovno MTB krono, v ženski kategoriji s Pauline Ferrand Prevot (Canyon-Sram) .

V svetovni pokal se vrača Julie Bresset! Vozila bo v francoski ekipi pod pokroviteljstvom blagovne znamke Scott. Podpisala je za tri sezone.

Trenutno najmočenjša ekipa na papirju je Primaflor Mondraker Rotor. Pridružili so se ji Avstralca Daniel in Rebecca McConnell in Čeh Ondrej Cink, ki je kljub uspehu na cesti želel nazaj v gorskokolesarski svet. Pri Bahrain Meridi je v podpis sicer dobil podaljšanje pogodbe, a jo je prijazno odklonil in za veliko manj denarja odšel k Mondrakerju. V ekipi sta ostala še Carlos Coloma Nicolás in Raiza Goulao Henrique.

Tudi ekipa Barta Brentjensa med prestopno sezono ni počivala. V ekipi so poleg glavne zvezdnice Jane Belomojne in ostalih starih članov, na novo David Nordemann, Didier Bats in Anne Tauber. Trenutno je v ekipi tudi Martins Blums, zmagovalec svetovnega pokala U23, a potrditve podpisa pogodbe zanj še ni.

KMC Ekoi SR Suntour se je okrepil s svetovnima podprvakinjama Annie Last v kategoriji elite in Hélène Clauzel v konkurenci do 23 let. V ekipi ostajata Jordan Sarrou in Victor Koretzky, oba močna in tudi nevarna za osvajanje stopničk preko celotne sezone.

Ekipa Ralpha Näfa je izgubila dosedanjega tehničnega pokrovitelja in vskočil je švicarski proizvajalec Thomus. V ekipi sta zopet skupaj brata Lukas in Mathias Flückiger, med dekleti pa ostajata Kathrin Stirnemann in Alessandra Keller.

Damska ekipa Ghost Factory Racing se je okrepila z Barbaro Benko in svetovno prvakinjo v kategoriji do 23 let Sino Frei. Slednja se je odločila, da ne bo prestopila v elitno kategorijo in bo še leto dni vozila v mlajši kategoriji.

Team jb Brunex Felt je skoraj povsem nova ekipa na gorskokolesarskem parketu. V ekipi so sedaj Adelheid Morath, Ramona Forchini, Thomas Litscher, Lisi Osl in Max Foidl.

Trek Factory Racing se je okrepil z Evie Richards, tretjo v seštevku lanskega svetovnega pokala v kategoriji do 23 let.

Konec za Vogla?

Povsem novo izkušnjo je doživel Florian Vogel, ki ga je pred dnevi Team Focus XC obvestil, da tehnični pokrovitelj (dobavitelj koles Focus) izstopa iz ekipe. In to kljub obljubi, da bodo ostali v ekipi do leta 2020 in navkljub temu, da je Florian za njih opravil ogromno dela pri testiranju novih modelov in celo e-koles. Če ekipa ne bo našla novega kolesarskega pokrovitelja, ne bo mogla obstati. Ker so vse ekipe že dodobra zapolnjene, bo Vogel zelo težko našel novega delodajalca.

Seveda je še več prestopov, predvsem v mlajših kategorijah, a smo se omejili na bolj znana imena, ki se pojavljajo na vrhu rezultatskih list in so v ospredju pri prenosih na Redbull.tv.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Sledite nam