15. julija 2018

Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing. Kako je dirko v redkem zraku doživljala Tanja Žakelj?

Nikakor ne moremo reči, da se Tanja Žakelj boji prizorišča v Andori, zagotovo pa je zaradi visoke nadmorske višine to ena izmed najbolj nepredvidljivih dirk v sezoni. Tanja je štartala zadržano, po drugem krogu pa je začela verjeti vase in s svojim ritmom je prišla do solidnega 16. mesta. Enako visoko je uvrščena tudi v seštevku pokala.

“V Andori res nikoli ne vem, kaj naj pričakujem. Vendar sem zaupala svojim dobrim občutkom, ki sem jih imela v prejšnjih dneh,” nam je takoj po dirki povedala Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing), ki je na prizorišču Vallnord v Andori osvojila 16. mesto, ter nadaljevala: “Ker sem v zadnjih tednih dirkala dobro, sem se odločila, da štartam tudi kratki kros. Ta dirka me je zelo izmučila in zato sem šla še z večjim zadržkom na progo. Če grem na visoki nadmorski višini enkrat preko sebe se lahko tudi ustavim sredi proge in tega si danes nisem želela.” V petek na kratkem krosu je bila Tanja 17., tako da je ravno za eno mesto zgrešila štart iz druge vrste, slabša pozicija za štartno črto pa je danes zagotovo vplivala na prvi del dirke.

A stvari so se po približno petnajstih minutah dirkanja začele postavljati na svoje mesto, Tanja je začela hitro pridobivati mesta, predvsem pa je vozila v svojem ritmu. “Po štartnem krogu sem bila na slabi poziciji, nisem imela pravega občutka, pa še zataknile smo se in doživela sem manjši padec. Na začetku je šlo res vse slabo. A sem začela zaupati v svoj ritem, če bo ritem dovolj visok pa lahko dosežem tudi visoko uvrstitev. Ne sicer tako visoko, kakor bi si sama želela, še vedno pa visoko,” je povedala Tanja, ki je bila na koncu zadovoljna 16. mestom. Enako visoko je sicer uvrščena tudi v seštevku svetovnega pokala.

Proga v Andori leži na nadmorski višini 2000 metrov nad morjem, Tanja pa je med tekmovalkami, ki so bolj dovzetne za posledice nižje koncentracije kisika. Še bolj kot danes je bilo to vidno v petek na kratkem krosu, ko je prišla preko ciljne črte povsem izmučena. Seveda pa ni izjema, vsi po vrsti imajo težave na takšni višini, še posebej pri tako visokem ritmu dirkanja.

Žakljeva je bila po prvem krogu komaj 27., nato pa je iz kroga v krog vozila hitreje in se v drugem delu dirke vozila za deseterico. “Zaradi višine in terena je bilo treba voziti taktično, prav tako pa poznati dekleta okoli sebe. Na ključnih trenutkih sem dala več od sebe, drugje sem skušala priti malo k sebi in optimalno odpeljati dirko. Zadnje kroge mi je to kar uspelo,” je še razložila Tanja.

Gorski kolesarji ne poznajo pravih poletnih počitnic, in enako velja za Tanjo, pred katero je najprej državno prvenstvo, nato pa še evropsko. Sledi naslednja dirka svetovnega pokala, in sicer na prizorišču Mont-Sainte-Anne v Kanadi. Tanjin načrt: “Dirka v Kanadi mi močno dviguje motivacijo, tam sem dosegla že zelo lepe rezultate. Ta dirka je moj glavni cilj v bližnji prihodnosti, in jaz grem optimistično naprej.”


Dirko v Andori je dobila neverjetna Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesja.

www.uniordevinci.com

Fotografije Grega Stopar

Preberi še
Andora: 30. zmaga Gunn-Rite Dahle-Flesjaa, Tanja Žakelj šestnajsta

Sledite nam