2. julija 2017

S svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v Vallnordu še poročilo ekipe Unior Tools Team z dirke članic elite v krosu z izjavo Tanje Žakelj.

S svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v Vallnordu v Andori še poročilo ekipe Unior Tools Team z dirke članic elite v krosu:

Tanja Žakelj znova potrkala na vrata deseterice v svetovnem pokalu

Po sinočnjem uspehu Uniorjevih tekmovalcev v spustu se je morala danes dokazati še Tanja Žakelj – in svojo nalogo je opravila odlično. Sprva sicer ni kazalo na vrhunski rezultat, na sredini dirke se je vozila celo na 18. mestu, v zadnjih dveh krogih pa je prestavila v višjo prestavo in se prebila na 11. mesto. Za Tanjo je to najboljša uvrstitev v letošnjem svetovnem pokalu. Za zdaj!

Dirko v Andori je spremljalo nekaj neznank, na prvem mestu seznama je bila zagotovo visoka nadmorska višina, ki Tanji praviloma ne ustreza, pa čeprav je tudi tukaj že dosegala lepe rezultate. Zaradi tega je prišla na prizorišče šele v petek zvečer. Proga je znana in tukaj ni bilo presenečenj, po nočnem deževju pa se je pod soncem tudi hitro sušila in razmere so bile pravzaprav idealne za dirkanje. Česar pa ne moremo reči za prvo polovico današnje dirke Tanje Žakelj (Unior Tools Team).

“Na štartu nisem znala oceniti ali se počutim dobro ali ne ter kaj naj pričakujem. Nazadnje je dirka kot vsaka druga, ogrela sem se, postavila na štart in naredila najboljše kar lahko. S takim pristopom sem štartala tudi danes in noge na začetku nikakor niso bile prave,” je po dirki povedala Tanja. Kljub položaju v samem ospredju na prvem vzponu se je po prvem krogu ustalila okoli 15. mesta, nato pa do četrtega izmed šestih krogov še celo nazadovala. Noge enostavno niso bile prave. Za zadnja dva kroga pa je povsem obrnila ploščo in našla pravi ritem in se borila vse do prečkanja ciljne črte. “Nekako sem se spodbujala in mirila … nato pa je šlo veliko bolje. Tekmovalke okoli mene so me zelo motivirale. Zadnja dva kroga sem uspela dati vse od sebe. Tudi taktično sem odpeljala zelo dobro. Poznam tekmovalke in vem katere so prednosti in slabosti ene in druge, to sem izkoristila na koncu potegnila maksimum iz te dirke,” je zaključek dirke komentirala danes enajsta Tanja.

Tanjina dirka v fotografijah Klemna Humarja


Dilema glede nadmorske višine je bila velika, Tanja pojasnjuje: “Dirka v Andori poteka na okoli 2000 metrov in obstajajo zelo različne teorije, kakšne so najboljše priprave za to. Letos sem se odločila, da pridem na prizorišče v zadnjem trenutku. Progo poznam, na njej nisem imela nobenih dilem in težav. Težko 100 % rečem, da sem se odločila pravilno, vem pa da sem se doma dobro pripravljala in ocenjujem to kot pravilno odločitev.”

Dodatno motivacijo med dirko so ji dajale tudi sotekmovalke, saj je veliko večino dirke vozila v družbi nekaterih najboljših tekmovalk zadnjih sezon. S Catharine Pendrel si je delila že prevoz z gondolo na vrh hriba, nato pa sta bili skoraj vse do konca druga ob drugi. Za Pendrelovo je prehitela še Jolando Neff in Pauline Ferrand-Prevot, obe tekmovalki sta imeli še pred kratkim status nedotakljivosti. Daleč spredaj pa bila danes ponovno Ukrajinka Jana Belomojna, ki se s Tanjo zelo dobro pozna in sta skupaj dirkali že na celi vrsti dirk. Jana se je veselila druge zaporedne zmage po tretji izmed šestih dirk svetovnega pokala tudi močno vodi v skupnem seštevku.

“Konec dober, vse dobro,” bi lahko rekli za konec današnjega dne, po novi odlični uvrstitvi Tanje v svetovnem pokalu in izboljšanju uvrstitve v skupnem seštevku – Tanja je zdaj 14. in zanesljivo v drugi štartni vrsti. Morda bo že čez teden dni v Švici v prvi deseterici, ki se ji je danes izmuznila le za las. Tanja ob tem še dodaja: “Danes sem bila 11., torej za mesto bolje kot v Novem Mestu na Moravskem. Vse kar je boljše je dobro, tako da grem z optimizmom naprej in nimam prav nič tistega nehvaležnega občutka, da je bilo tik za prvo deseterico.”


Preberi še
Andora: Dominantna Schurter in Belomojna, Tanja zelo dobra 11.

Fotografije Klemen Humar

Sledite nam