Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
7. julija 2019

Najtežja dirka sezone v olimpijskem krosu je končana. Med ženskami dirka, kot je že dolgo ne pomnimo, na nož tudi pri moških.

Zagotovo najtežja dirka letošnje sezone, pa ne samo zaradi velike nadmorske višine, temveč tudi zaradi same konfiguracije. Zgodovinska prva ženska zmaga na Nizozemsko, odličen in odločen povratek olimpijske prvakinje iz Ria ter zelo dobra predstava Tanje Žakelj. Pri moških troboj in dirka na nož do cilja.

Šest krogov za ženske in krog več za moške. Ne lahek, tehničen in z zahtevnimi vzponi. Suha, prašna podlaga in nekaj manj kisika, kot so ga tekmovalci vajeni, ter zelo izenačena konkurenca v obeh elitnih kategorijah.

Ženske

Slab start prve favoritinje in zmagovalke petkovega kratkega krosa Švicarke Jolande Neff (Trek Factory Racing) in zelo dober start Tanje Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing), ki je dirko začela na robu desetega mesta. V vodstvu pa Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory), svetovna prvakinja 2015 na tem prizorišču ter Američanka Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing). Tempo nekaj časa narekuje veteranka, Kanadčanka Catherine Pendrel, nato pa v tretjem krogu vodilna skupina desetih tekmovalk strnjeno skupaj, v vodstvu pa Prevotova, skupaj z Nizozemko Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Konec tretjega kroga napade Terpstrova, sledita ji Ferrand Prevot in Jolanda Neff, priključek drži še Pendrelova, počasi pa po lestvici pada Kate Courtney. Tanja Žakelj se drži na 18. mestu in vozi v družbi Kanadčanke Emily Batty (Trek Factory Racing). Odlično pa se skozi dirko vozi povratnica na velike dirke, aktualna olimpijska prvakinja Švedinja Jenny Rissveds.

Anne Terpstra se odpelje naprej in svojo prednost poveča na več kot deset sekund pred Neffovo, na tretjem mestu pa s padcem vozi Francozinja Prevotova. Iz ozadja se počasi prebija Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), odlično se vozi tudi Mehičanka Daniela Peon Campuzano, Courtneyeva nazaduje na 9. mesto, Tanja se vozi med 18. in 19. mestom.

Do vstopa v zadnji krog sta Neffova in Terpstra z ramo ob rami, na tretjem mestu Mehičanka Campuzano zaostaja že minuto, nato pa boj za preostala mesta na stopničkah med Belgijko Githo Michiels (Primaflor Mondraker Rotor), Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), Jenny Rissveds in Jano Belomojno. Prevotova pade z ritma in izven prve deseterice, Kate Courtney se še drži roba deseterice, Tanja pa v zadnji krog zapelje kot devetnajsta.

Sledi še zadnji napad Nizozemke, ki mu Švicarka ne more odgovoriti in Terpstra si pridobi odločilno prednost. Na najdaljšem vzponu se na tretje mesto prebije Jana Belomojna, Risvedsova pa se spogleduje s petim mestom.

Prvo zmago v karieri in prvo Nizozemsko zmago med dekleti v svetovnem pokalu v veikem slogu osvoji Anne Terpstra. Dobre pol minute za njo v cilj prikolesari Jolanda Neff, na tretje mesto pa po silovitem zaključku Jana Belomojna. Tokratne stopničke zapolnita še Campuzanova in Jenny Rissveds. Tanja Žakelj z zaostankom treh minut in 50 sekund v cilj pripelje kot 19., kar je njena najboljša uvrstitev v letošnji sezoni.

Moški

Že takoj na začetku je pobudo prevzel Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing) je padel v prvem krogu in pred najdaljšim vzponom izgubil stik z vodilnimi, a se v drugem krogu vrnil na četrto mesto. Avanciniju pa je družbo v vodstvu delal Čeh Ondrej Cink (KROSS Racing). Na tretjem mestu je vozil Mathias Flueckiger (THÖMUS RN Swiss Bike Team ).

V tretji krog je prvi pripeljal Cink, takoj za njim Avancini, 24 sekund za njima Nino Schurter, na četrto mesto pa se je prebil Mehičan Jose Gerardo Ulloa Arevalo (CODE GTO Cadencia.MX), a na tem mestu ni zdržal dolgo, saj je dohitel in zopet prehitel Flueckiger. Na šestem mestu se je z le sekundo zaostanka vozil še en Švicar Thomas Litscher (KMC-EKOI-Orbea). Takoj za njegovim kolesom pa Francoz Jordan Sarrou (Absolute Absalon).

Na koncu najdaljšega vzpona je napadel Cink in se odpeljal Avanciniju. Na tretjem mestu je Schurter nekoliko zmanjševal zaostanek, sledil mu je Flueckiger. Na peto mesto se je prebil lanski zmagovalec Andore Italijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus).

Na začetku četrtega kroga Cink s 15 sekundami prednosti pred Avancinijem, na tretjem in četrtem mestu s tremi sekundami zaostanka več pa Flueckiger in Schurter. V nadaljevanju četrtega kroga je Cink vozil svojo dirko, Avancini, Flueckiger, Schurter in Kerchbaumer pa so vozili skupaj.

V peti krog je Cink vstopil s 36 sekundami prednosti pred Avancinijem, Flueckigerjem, Schurterjem in Kerchbaumerjem. Nekaj sekund za četverico pa Jordan Sarrou in Jose Gerardo Arevalo Ulloa. Na polovici petega kroga je zasledovalcem uspelo zaostanek zmanjšati za deset sekund, a je Cink na najdaljšem, makadamskem vzponu potegnil, tempo zasledovalcev pa je narekoval Flueckiger in skušal Cinku ukrasti še kakšno sekundo.

Flueckigerjev napad se je obrestoval, saj so pred koncem petega kroga Cinka ujeli in v šesti krog nadaljevali kot četverica, med tem je Kerchbaumer zaostal za skoraj dvajset sekund. Nato se je na zadnji okrepni postaji zaradi težav z dihanjem ustavil Cink.  V boj za zmago so se podali Flueckiger (zmagovalec Albstadta), Avancini (zmagovalec petkovega krosa) in aktulni svetovni prvak Schurter. Po več kot minutnem postanku na okrepni coni, je Cink nadaljeval z dirko.

V začetku zadnjega kroga je silovito napadel Schurter, a sta mu na začetku sledila tako Flueckiger kot Avancini, nato je Avancini takoj pridelal skoraj deset sekund zaostanka. Kerchbaumer, Arevalo Ulloa in Sarrou so bili 40 sekund zadaj in vozili svojo dirko.

Nato na najdaljšem vzponu še en napad Schurterja, a ga je Flueckiger odbil, Avancini pa je nekoliko zmanjšal zaostanek. Osmoljenec Ondrej Cink se je vozil na 13. mestu.

Na zadnjem, daljšem vzponu se je vodilnemu dvojcu zopet približal Avancini in obetal se je troboj za zmago, a je nekaj sto metrov pred ciljem, na koncu zadnje okrepne postaje, napadel Schurter, se otresel Flueckigerja in zmagal, tretji je bil Avancini. Na četrto mesto se je prebil Kerschbaumer, peto mesto je na koncu osvojul Sarrou. Osmoljenec dirke Ondrej Cink je končal na desetem mestu.

Kategoriji do 23 let

Pri fantih je šla zmaga v roke Romuna Vlada Dascalua (Brujula Bike Racing Team), drugi je bil s 45 sekundami zaostanka Španec Jofre Cullell Estape (Megamo Factory Team), tretje mesto je osvojil Švicar Filippo Colombo (BMC Mountainbike Racing Team), ki je zaostal minuto in 32 sekund.

Med dekleti je zmaga romala v Nemčijo k Ronji Eibl (Corendon – Circus), ki je za skoraj minuto prehitela Britanko Evie Richards (Trek Factory Racing), tretje mesto je z zaostankom minute in 21 sekund osvojila Italijanka Martina Berta (Torpado Ursus).

Vrstni redi

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še
Andora: Zmagi Rachel in Loicu, med mladinci Žak na 8. mestu!
Andora: Kratki kros Avanciniju in Neffovi

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam