Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
18. maja 2019

Eksploziven začetek svetovnega pokala, resnično majhne razlike med najboljšimi in huda konkurenca med štiridesetimi najboljšimi v moški in ženski kategoriji. Ne najhitrejši začetek Tanje Žakelj.

S kratkim krosom se je včeraj v Albstadtu začela sezona svetovnega pokala tekmovalcev v krosu. Na startu pa po 40 tekmovalcev in tekmovalk, ki so se poleg točkovanja pomerili tudi za startne pozicije na nedeljskem olimpijskem krosu, tudi s Tanjo Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing).

Razburljivi dirki, ki sta trajali dobrih dvajset minut, sta poskrbeli za veliko akcije, predvsem pa smo lahko videli izredno hitre vožnje in nenehne menjave na čelu. Pri obeh kategorijah so se po prvem krogu oblikovale manjše skupine, ki so diktirale neusmiljen tempo in tudi kratek in resnično hiter spust ni bil dovolj, da bi se med tekmovalci oziroma tekmovalkami delale večje razlike.

Ženske

Eksploziven start in skoraj štiri kroge je bila v vodstvu Nemka Elizabeth Brandau (Ghost), a prva skupina je štela med enajst in trinajst tekmovalkami, ki niso popuščale. Edina osmoljenka prve skupine je bila povratnica po poškodbi Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory), ki je padla in izgubila stik z vodilnimi.

Nato pa v predzadnjem krogu preobrat in napad Američanke Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing), ki je večino dirke vozila v ospredju. Sledil je pospešek lanske zmagovalke svetovnega pokala Švicarke Jolande Neff (Trek Factory Racing XC). Takoj za njunima kolesoma so se zvrstile še dve Švicarki Kathrin Stirnemann (Thomus RN Swuss Bike Team) in Linda Indergand (Superior XC Team) ter lani zmagovalka petih kratkih krosov Danka Annika Langvad (Specialized Racing).

Ko je že kazalo, da se bo na spustu Nefova odpeljala Courtneyevi, je v spodnjem delu, kjer sta bili na voljo dve liniji, vzela zunanjo, a je bila Courtneyeva spretnejša po notranji in do cilja sta šli skoraj kolo ob kolesu. Razlika v cilju je bila manj kot sekunda prednosti za aktualno svetovno prvakinjo v olimpijskem krosu Kate Courtney, ki je tako novemu delodajalcu prinesla prvo zmago. Drugo mesto je osvojila Jolanda Neff, ki letos prav tako vozi za novega delodajalca, tretja je bila njena rojakinja Kathrin Stirnemann.

Tanja Žakelj je dirko vozilja v drugi polovici, na koncu pa končala na 33. mestu. A kot vemo, kratki kros ni ravno njena disciplina, tako da mnogo več pričakujemo od nedeljske preizkušnje.

Moški

Glavno ime moške dirke je bil Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing), a mnoge oči so bile uprte v nizozemskega čudežnega dečka Mathieua van der Poela (Corendon-Circus), aktualnega svetovnega prvaka v ciklokrosu in letošnjega zmagovalca prestižne klasike Amstel Gold Race.

Resnično eksploziven start in navijanje do konca ter brezkompromisno na prvi klanček. Prvi je povedel Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), takoj za njim pa ostala falanga najboljših svetovnega pokala. Nino Schurter na kolesu moštvenega kolega Larsa Forsterja, vmes pa Južnoafričan Alan Hartherly (Specialized Racing), van der Poel nekoliko v ozadju, po prvem krogu šele okoli dvajsetega mesta.

Nato hitre menjave na vodilnih pozicijah in tako vse do petega kroga. Vmes se je nizozemski zvezdnik že prebil v prvo deseterico, vodstvo je prevzel Stephane Tempier (Bianchi Countervail), a petnajsterica je bila še vedno nagnetena v manj kot petih sekundah in tako iz kroga v krog, nato je vodilno skupino kratek čas vodil še Andri Frischknecht (Scot-Sram MTB Racing), nato pa skok za skokom.

V šestem krogu je ostala le še petnajsterica kolesarjev, ki je vozila brutalen tempo. Nato pa osmi, predzadnji krog, skok van der Poela, takoj za njim Nino Schurter in kolo zadaj še Avancini. Zdelo se je, da bo trojica zadnja dva kroga odpeljala osamljena, a je na mostičku pred vzponom v osmem krogu skupinica za njimi ujela priključek. Najprej je vlekel Schurter, ostali so le taktizirali. V zadnji krog pa je na prvi klanček prvi potegnil Forster, ki pa ni dolgo zdržal v vodstvu, saj ga je takoj po spustu ujel van der Poel, ki je v zadnjih petsto metrov s seboj potegnil še Schurterja in Avancinija. Potem pa taktično, v ospredje in v silovit zaključek, kjer je suvereno slavil Nizozemec pred Švicarjema Forsterjem ter Schurterjem.

Vrstni redi 

Posnetka moškega in ženskega kratkega krosa si lahko ogledaš na redbull.com

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še
Albstadt: Krog z Avancinijem
Ta vikend: Začetek svetovnega pokala v krosu

Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam