27. februarja 2011

Blaža Klemenčič zmagovalka tretje in zadnje etape dirke Afxentia na Cipru. Skupna zmagovalca Norvežanka Lene Byberg in Avstrijec Karl Markt, Blaža druga med dekleti in v dresu vodilne v seriji Sunshine Cup.

S tretjo etapo se je danes na Cipru končala etapna dirka Afxentia izven kategorije (hors classe) UCI. Edina slovenska predstavnica Blaža Klemenčič, ki na Cipru nastopa s svojo nemško ekipo Felt Ötztal X-Bionic, z drugim mestom v skupni razvrstitvi sezono po drugem mestu prav tako na Cipru pred tednom dni sezono začenja z lepo bero točk UCI.

Blaža je dobila današnjo dirko v krosu, potem ko je že od štarta dajala tempo in kmalu ušla norveški tekmici Lene Byberg. V cilju je bila Blaža 42 sekund pred Norvežanko, a je slednji vendarle ostalo 43 sekund zaloge v skupni razvrstitvi. Ob odsotnosti vodilne po dveh dirkah Danke Annike Langvad, katere ekipa Easton Rocket je danes zamudila na štart, je bila to naposled tudi razlika med prvo in drugouvrščeno v skupni razvrstitvi. Tretja danes in skupno je Nemka Anja Gradl.

V petkovi prvi tapi, le 5,5 km oziroma 20 minut dolgi vožnji na čas, je bila Blaža druga s 46 sekundami zaostanka za Lagvadovo, Bybergova je bila tretja slabe pol minute za Blažo.
V sobotni etapi je bila Blaža četrta. Zmagala je Langvadova pred Bybergovo in Nemko Elisabeth Brandau. V dobri dve uri dolgi relacijski preizkušnji je Blaža za premočno zmagovalko zaostala 6, za Bybergovo pa pozneje odločilni dve minuti.

“Petkov kronometer ni bil moja disciplina, a sem se počutila dobro. Včeraj sem dobro začela in tudi proti koncu mi je šlo dobro, vmes pa sem imela slabe noge. Pred ciljem smo se izgubile, tako da so sodniki vrstni red sestavili malo na pamet. Danes mi je šlo najbolje in vesela sem prve zmage v sezoni. Dvakrat sem padla. Nastopila sem s trdakom in na njem sem se počutila bolje kot na polnozmetenem kolesu, ki sem ga uporabljala doslej. Žal mi je za Anniko, saj je res močna,” je v cilju povedala Blaža.

Ciprska serija Sunshine Cup se nadaljuje naslednjo nedeljo 6. marca z dirko Amathous-Agios-Tychon (UCI C1), ki bo tudi za Blažo zadnja na otoku. Konkurenca pri ženskah bo še malce močnejša, saj pride na štart Elisabeth Osl ter glavnina ekipe Central-HaiBike s Sabine Spitz na čelu.

Blaža bo nastopila v oranžnem dresu vodilne v seriji Sunshine Cup, ki ga je osvojila danes.

Končni vrstni red etapne dirke Afxentia (UCI HC)

ženske
1. Lene Byberg (Nor, Specialized) 4;09:33
2. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +0:43
3. Anja Gradl (Nem) +3:53
4. Elisabeth Brandau (Nem, Central HaiBike) +4:10
5. Rie Katajama (Jap, Specialized Jpn) +4:10
6. Anne Terpstra (Niz, MPL Specialized) +13:10
7. Laura Turpijn (Niz) +13:28
8. Ekaterina Anošina (Rus) +14:25
9. Krista Park (ZDA, Cannondale/NoTubes) +22:13
10. Jana Belomojna (Ukr) +23:27
(31 uvrščenih)

moški
1. Karl Markt (Avt, Felt Ötztal X-Bionic) 3;53:41
2. Jaroslav Kulhavy (Češ, Specialized) +1:53
3. Jan Škarnitzl (Češ, Rider Rubena Birell) +2:22
4. Fabian Giger (Švi, Rabobank-Giant) +2:42
5. Emil Lindgren (Šve, Rabobank-Giant) +2:42
6. Henk Jaap Moorlag (Niz, Rabobank-Giant) +3:30
7. Alban Lakata (Avt, Topeak Ergon) +4:01
8. Magnus Darvell (Šve) +4:30
9. Ilias Periklis (Grč) +5:12
10. Jiri Friedl (Češ, Rider Rubena Birell) +5:23
80 uvrščenih

Vir Sunshine Cup, foto EGO Promotion/Armin M. Küstenbrück in Marius Maasewerd

www.bikincyprus.com

Sledite nam