2. septembra 2017

Na edini dirki v 4krosu letos v Sloveniji, 10. za evropsko serijo, med dvema nevihtama poleg domačinov le še Nemci in Švicarji.

V Ajdovščini se je evropska serija v 4krosu ustavila z deseto letošnjo dirko. Člani KK Črn trn so jo v okviru domačega kolesarskega festivala izvedli na prenovljeni progi.

V moški članski kategoriji so se pomerili tekmovalci iz Nemčije, Švice in Slovenije. Šestnajsterica se je v vožnje na izpadanje prebila skozi tri vožnje “moto” kvalifikacij za točke po vzoru BMX dirk.

Naključe je hotelo, da so Slovenci zapolnili en polfinale, drugi pa je bil nemško-švicarski. Tako so se Mitja Ergaver, Matija Stupar, Urban Rotnik (vsi Črn trn) in Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) za dve mesti v velikem finalu potolkli med seboj. Ergaver in Stupar sta šla v veliki finale, kjer sta ju čakala Švicarja Simon Waldburger in Fabian Gärtner.


Odločilni trenutek finalne vožnje na zadnjem skoku, foto Matjaž Jazbar

Za zmago sta se v zadnjih metrih pomerila lanski svetovni prvak Ergaver in svetovni podprvak iz leta 2014 Waldburger. Proga se je po dežju sredi dneva popoldan sicer sušila. Med kvalifikacijami je bila še zelo lepljiva, med finalnimi vožnjami pa že hitrejša, a vendarle še nihče ni poletel čez ciljni skok … do zadnje vožnje dneva, ko je tam Waldburger preskočil domačina Ergaverja in zmagal. Tretji je bil Gärtner in četrti Stupar.

Rotnik si je prej v malem finalu prislužil 5. mesto pred Bratino in Nemcema Kaufmannom, vodilnim v razvrstitvi serije, in Eversom.

Vrstni redi vseh kategorij


Nemško-švicarski polfinale, foto Klavdij Blažko

Ob slabih vremenskih obetih (dirka je “šla skozi” ravno med dvema nevihtama) se gledalcev ob progi ni trlo kot v najboljših dneh 4krosa, čeprav bi imeli kaj videti. Večerni dirt jam so zaradi slabega vremena odpovedali, le pivoljubi se se pod svojim šotorom niso pustili motiti, pa tudi rockovske skupine v baru doma mladih ne. Tako da dan sploh ni bil slab. In tudi obeti za nedeljsko dirko B4X niso slabi.

To je bila edina dirka v 4krosu v Sloveniji letos, tudi državnih prvakov prvič po letu 2005 ne bomo imeli. Tako je dirka evropskega pokala s konkurenco Nemcev in Švicarjev bolj slaba rešitev sezone za hirajočo disciplino. A vsekakor priklon pred Črnim trnom za vztrajanje, kakršno jim je navsezadnje prineslo edini elitni naslov kolesarskega svetovnega prvaka v Sloveniji. Upajmo, da poskusijo še z dirko 4X Pro Toura.

4cross.eu

Uvodna fotografija Klavdij Blažko – Ergaver na čelu v zgornjem delu finalne vožnje


Od leve: Stupar, Ergaver, Waldburger, Gärtner in Rotnik, foto Klavdij Blažko

Sledite nam