13. maja 2018

Zmagi Italijana in Slovenke, Rok Naglič v elitni konkurenci peti. Na vojaškem SP najmočnejša Tanja Žakelj.

Na močno spremenjeni kamniški progi je domači klub Calcit bike izpeljal že 21. Kamniški kros. Proga je še pridobila na atraktivnosti in se tako približala sodobnim kros progam.

Letos je ob dirki kategorije UCI C1, hkrati tretji dirki slovenskega pokala SloXcup, potekalo tudi svetovno prvenstvo v krosu za vojsko.

A pojdimo po vrsti. V jutranjih urah so tekmo začele ženske v elitni in mladinski kategoriji. Na blatni in zahtevni progi se je najbolje znašla Blaža Pintarič (Pintatim), ki je zmagala s prednostjo pol minute pred Rusinjo Vero Medvedevo (Metallurgica Veneta GT Trevisan), tretja pa je bila Italijanka Marika Tovo (Rudy Project XCR). Tina Perše (Calcit bike) je bila 8.

Blaža: “Proga je bila zahtevna. Prvi krog sem jo malo tipala nato pa prišla v ospredje in zbrano odpeljala do konca.”

Pri mladinkah je zmagala Vita Movrin (Energija.com), druga je bila Nika Dečman (Calcit bike) in tretja Ukrajinka Oleksandra Logvinjuk.


Nadir Colledani

Ob enajsti uri so startali moški elite in mladinski kategoriji. Proga se je medtem že močno posušila in imeli so dobre razmere za dirko. Skozi vse kroge sta se za prvo mesto borila Italijana Nadir Colledani (Bianchi Countervail) in Nicholas Pettina (C.S. Carabinieri). Pettina je sicer vodil večino dirke, a v zadnjem krogu se je Coledani postavil v ospredje in zmagal z razliko minute in 42 sekund. Tretji je bil še en Italijan Daniele Braidot (C.S. Carabinieri).

Rok Naglič (Calcit bike) je vozil dobro dirko in se z zaostankom le štirih minut uvrstil na odlično 5. mesto, hkrati je bil najhitrejši mlajši član do 23 let. Grega Krajnc je bil 10., Boštjan Hribovšek 13., Gregor Dimic 19. in Luka Tavčar 24.


Rok Naglič

Rok: “Šlo mi je zelo dobro, pa čeprav sem imel nekaj težav s prestavami. Na koncu dirke sem čutil tudi krče, a to pomeni, da sem dirko zelo dobro tempiral. Pred Albstadtom je to lepa vzpodbuda.”

Pri mladincih je zmagal Italijan Davide Toneatti (ASD Jam’s Bike), drugi je bil Miha Klemenčič (MBK sportR.si) in tretji še en Italijan Gianluca Cerri (Merida Italia).

Vojaško SP

Ob štirinajstih pa so se na isti progi pomerili še za naslove svetovnih prvakov med vojaki. Številčno sicer okrnjena zasedba, v kateri pa ni manjkalo tekmovalcev s širšega vrha svetovne lestvice v krosu.

Tako je svetovni prvak med vojaki postal Belgijec Ruben Scheire, 47. v razvrstitvi svetovnega pokala, pred rojakom Jensom Schuermansom, ki je 56. na isti lestvici, tretji pa je bil Nemec Christian Pfaffle, ki je na tej lestvici 53.
Od naših vojakov je bil najboljši Valter Tomšič na 16. mestu, David Rihtarič je bi 19., Rajko Novak 26. in Matic Murn 29.

Pri ženskah si je naslov svetovne prvakinje privozila Tanja Žakelj, 18. na lestvici svetovnega pokala, po napetem boju s Francozinjo Sabino Enaux, ki je na tej lestvici 25. Sabina je zelo hitro startala in imela v drugem krogu že 20 sekund prednosti. Tanja pa ni popustila, jo v tretjem krogu ujela in prehitela, v četrtem pa odlično nadaljevala in zmagala s prednostjo minute in 20 sekund. Tretja je bila še ena Francozinja Margot Moschetti, 46. na lestvici svetovnega pokala.


Tanja Žakelj

Tanja: “Sama sem si ustvarila pritisk in na začetku nikakor ni steklo. Malo sem že obupavala, a v tretjem krogu se mi je odprlo in potem je bilo vse tako, kot mora biti. Vesela sem, da sem upravičila zaupanje in z naslovom svetovne prvakinje vsaj malo povrnila Slovenski vojski za vso pomoč, ki mi jo nudijo.“

Veteranske, ml. mladinci in mladinke:
Veterani 1 – 1. Marko Čretnik (Ganesha), 2. Uroš Mikelj. 3. Peter Rode (oba Calcit Bike);
Veterani 2 – 1. Mitja Tancik (Energijateam.com), 2. Robert Blaznik, 3. Aleš Boškin (oba MBK sportR.si);
Veterani 3 – 1. Martin Sima (Max Cursor), 2. Bojan Kemperl (Calcit Bike);
Veteranke – 1. Šarka Chmurova, 2. Kamila Prochazkova (obe Max Cursor), 3. Ana Podpečan (Calcit Bike);
U17 dekleta – 1. Ana Janežič, 2. Tamara Homar (obe Energijateam.com);
U17 fantje – 1. Teo Pečnik (KK Ravne), 2. Jakob Klemenčič (MBK sportR.si), 3. Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike).

Vrstni redi

Fotografije prijavim.se, na uvodni je Blaža Pintarič

Sledite nam