26. septembra 2019

Če odštejemo hotelsko verigo na rtu v Rabcu, sta najpomembnejša elementa tamkajšnje mtb zgodbe Bike Center in Bike Park Rabac. Tokrat o centru in infrastrukturi z Robertom Zahtilo.

Če odštejemo hotelsko verigo na rtu v Rabcu, sta najpomembnejša elementa tamkajšnje mtb zgodbe Bike Center in Bike Park Rabac. Tokrat o centru in infrastrukturi z Robertom Zahtilo.

Vsi hribčki, dolin’ce in zalivi v tem delu Istre so priljubljeni tudi pri slovenskih kolesarjih. Mila klima pozimi in spomladi, zelo dobro urejene poti, predvsem tiste v Bike Parku Rabac, z novim “Family trailom” in zvezdo letošnje pomladi Espressom, so kot nalašč za celoletno uporabo.

Potem je tukaj legendarna dirka Valamar Terra Magica, spomladi je bil na sporedu maraton Helter Skelter, ki ga je organiziral Adria Bike, Bike Center Rabac in hotelska veriga Valamar sta gostila dva kolesarska kampa afriškega leva Petra Vesela, lani je svetovno premiero v Rabcu in na okoliških trejlih doživel Specialized Turbo LevoA brez Bike Centra Rabac ne bi šlo. Servis, izposoja koles, rezervni deli, skoraj vse, kar kolesar potrebuje, in to na enem mestu.

Letos prvič pod novim okriljem in tremi partnerji. Enim, ki je le investitor, in dvema, ki sta prevzela tudi vodenje trgovine, servisa in vsega, kar spada zraven. To sta Roberto Zahtila in Admir Džafić. Za nekaj odgovorov na naša ne preveč zahtevna vprašanja smo poprosili Roberta.

mtb.si: Kako ocenjujete prvo sezono Bike Centra pod vašo taktirko?
Roberto: S prvo sezono smo izredno zadovoljni, predvsem če pomislim, da smo posel prevzeli dokaj pozno in je bilo časa za priprave bolj malo. Učili smo se in učimo se sproti, predvsem pa nas presenečajo pozitivni odzivi naših strank. Trenutno sta poleg mene in Admirja zaposlena še dva pomočnika, za naslednje leto pa razmišljamo še o kakšni dodatni delovni sili. Predvsem zato, ker čutimo, da je prostora za širitev še kar nekaj.

Kdo so vaše najpogostejše stranke?
Glede na to, da smo v središču hotelskega kompleksa Valamar, so naše stranke in obiskovalci parka predvsem gostje hotelov Girandella Resort, Sanfior in Tui Family Resorta. Ne smem pa zanemariti niti gostov hotelov Miramar in Allegro.

Preseneča me, da vedno večje število strank prihaja tudi iz drugih hotelskih verig, recimo Maslinica Hotels&Resort. S tem se mi zdi, da smo zelo dobro pokrili hotelska območja. Pozabiti ne gre niti na posameznike in večje skupine individualnih gostov, ki se odločajo za skoraj vse naše storitve.

Tukaj so tudi gostje z zahodne istrske obale ter z opatijske Riviere, ki pridejo v Rabac samo zato, da se navozijo v kolesarskem parku. S tem želimo pokazati predvsem lokalni skupnosti, da so tudi oni pomemben del dogajanja v Rabcu in okolici in da je kolesarstvo ena izmed velikih stvari, ki se dogaja v tem delu Istre.

Kaj pa fizična in tehnična pripravljenost strank oziroma obiskovalcev parka?
Zelo raznolika, bi rekel. Če ocenim bolj na splošno, so srednje pripravljeni, saj v vrhuncu poletne sezone kolesarijo bolj kot ne zaradi razgledov ali raziskovanja obale. Medtem ko pred in po sezoni pri nas gostujejo tehnično in fizično zelo dobro pripravljeni kolesarji, ki so vajeni parkov drugod po Evropi, k nam pa pridejo zaradi milega podnebja in reciva tudi dobrih trejlov.

Za koga je Bike Park Rabac najbolj primeren?
Na splošno lahko kategoriziram Bike Park Rabac kot priljubljeno destinacijo za aktivne družine in posameznike. Otroci lahko vozijo lahke in srednje zahtevne trase, imamo tudi manjši pumptrack in kar je navažnejše, le minuto stran od parka je morje, se pravi pravi kraj za osvežitev.


Spodnji del parka je primeren za skoraj vse kolesarje, ne glede na fizično in tehnično pripravljenost.

Da se obrnemo še v drugo stran. Vedno bolj je prisotna tudi ponudba e-koles. Kako je s tem pri vas? Kaj je bolj priljubljeno pri gostih, ki si pri vas sposodijo kolesa?
Zaradi specifičnosti same lokacije in dokaj hribovitega terena so letos pravi hit, predvsem pri turistih, ravno e-gorska kolesa. Za namen samega prevoza po okoliških krajih in zalivih imamo pripravljen bolj osnovni paket koles, za kolesarski park in bolj oddaljene poti pa imamo na voljo polnovzmetena e-kolesa. Ta so zelo priljubljena predvsem pri gostih, ki si želijo v enem dnevu prevoziti čim več poti v parku in se po uspešni kolesarski turi še malo naplavati v morju.

Kar se tiče izposoje klasičnih gorskih koles, jih pri nas običajno najamejo oziroma si jih sposodijo tisti, ki se želijo zapeljati po tako imenovanih “family trailih”. Vsakemu nudimo tudi možnost izposoje otroškega sedeža, če ga potrebuje, ali celo prikolice. Še vedno je najlepše pogledati, tudi med poletno sezono, tiste prave kolesarje stare šole, ki po napornem vzponu cenijo dober spust in zankrat še ne potrebujejo e-koles.

Bo Bike center Rabac tudi letos odprt vse dni v letu?
Seveda. Zime so pri nas dokaj mile in s pravo opremo se da voziti skozi celo leto. Bodisi gorsko ali cestno kolo. Glede na to, da je hotel Sanfior klasificiran kot kolesarski hotel, je tudi pozimi veliko gostov, ki ravno Rabac in okolico izberejo za kolesarske priprave in večdnevne treninge. Ker je Bike Center odprt vse dni v letu, si želimo privabiti tudi čim več lokalnega prebivalstva, da tudi oni začnejo uporabljati vso razpoložljivo infrastrukturo, ki je na zavidljivem nivoju.

Načrti za prihodnje leto? Je na vrsti kakšno presenečenje?
Kar nekaj velikih projektov se obeta, a kaj več še ne morem povedati. Morda kmalu. Kar se tiče našega kolesarskega centra, pa takole – gremo v investicijo in nakup dodatnih e-gorskih koles, pa tudi floto klasičnih bomo nekoliko razširili. Za goste, ki bodo nastanjeni izven Rabca, pripravljamo “bike delivery”, dostavo koles na njihovo lokacijo. Tako jim bomo omogočili hitrejši dostop do kolesa in več užitka pri vožnji.

Izven kolesarskega segmenta želimo gostom ponuditi tudi pohodniške ture, saj imamo prekrasno naravo in bi bilo škoda, da je ne razkažemo čim večjemu številu ljudi.

Na naslovni fotografiji Roberto in Admir ter manjša flota Giantov

Preberi še
Bike center Rabac z novim zagonom v prihajajočo sezono

Sledite nam