matic kranjec žagar
Pumpaj Slo Zagorje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
24. julija 2021

Intervjuji z mladimi tekmovalci, osmič. Matic Kranjec Žagar je tretji od štirih članov mlade reprezentance do 23 let v olimpijskem krosu v tej seriji, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Odborom za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije.

Osebna izkaznica

 • Ime in priimek: Matic Kranjec Žagar
 • Starost: 19 let
 • Klub: Calcit Bike Team
 • Kraj: Vodice
 • Višina: 183 cm
 • Teža: 66 kg
 • Max watti: okoli 1400
 • Trener: Simon Erjavec

Kolo

 • Znamka: Scott
 • Model: Spark RC 900 World Cup
 • Posebnosti: Merilec moči RaceFace in potopna sedežna opora
 • Teža: 9,9 kg
matic kranjec žagar
XC Kočevje 2021, foto prijavim.se

Kako ti grejo priprave oziroma kako si začel sezono?

Letos smo priprave na sezono začeli v Portorožu, kjer nam je reprezentanca najela apartma. Tako smo se skupaj s fanti iz reprezentance ob obali pripravljali na prve dirke. Sezono smo otvorili z dirko v Langenloisu, nato pa sem par dni pred začetkom svetovnega pokala zbolel. Sedaj iščem formo pred najpomembnejšimi dirkami sezone: državno* in evropsko prvenstvo.

Kakšni so tvoji cilji za naprej?

Glavni cilj, je da iz sezone v sezono napredujem in “rastem” na kolesu. Zelo pomembno mi je nabiranje UCI točk, ki mi bodo omogočile štarte v ospredju na močnih dirkah. Dolgoročni cilj pa je pridružitev UCI ekipi in največja želja vsakega športnika: nastop na olimpijskih igrah.

Kje se vidiš čez 3 leta?

Še vedno na kolesu. Čez tri leta bom zadnje leto v kategoriji U23. Takrat bi se rad konstantno vozil med top 20 na svetovnih pokalih. Moja velika želja pa je tudi, da bi prišel v kakšno večjo ekipo.

matic kranjec žagar
XC Kočevje 2021, foto prijavim.se

Katera je tvoja najljubša proga/dirka?

Moja najljubša proga je proga svetovnega pokala v Novem Mestu na Morave na Češkem, ki je znana po visoki tehnični zahtevnosti, kar mi ustreza. Moja najljubša dirka slovenskega pokala pa je Kočevje.

Na kakšnem terenu si najhitrejši? Prednosti in slabosti glede na teren oziroma razmere na progi?

Všeč mi je tehničen teren s hitrimi spremembami ritma. Moja slabost pa so daljši stmi klanci. Všeč so mi tako suhe sončne razmere kot blatne razmere, nimam najljubših razmer. Konec koncev so razmere med dirko za vse enake, zato se ne obremenjujem, če je med dirko dež.

Kateri element/sposobnost na kolesu bi rad še izboljšal?

Zelo rad bi izboljšal psihično pripravo na dirko. Tudi ko sem bil majhen, sem imel s tremo pred dirko nekaj težav. Poleg tega pa bi rad napredoval v vožnji na dolge klance. Vedno je prostor za izboljšave na vseh področjih.

Si se kdaj spogledoval s katero drugo disciplino?

Da. Všeč so mi vse discipline kolesarstva. Veliko sem dirkal tudi na cesti od dečkov C do mlajših mladincev, vedno pa je bila moja glavna disciplina gorsko kolesarstvo. Zelo rad dirkam tudi v ciklokrosu, ki ga sicer letos v Sloveniji ni bilo, upam pa da naslednjo sezono zopet organizirajo kako dirko.

S kom najraje treniraš? S kom bi se najraje peljal na furo?

Najraje grem na trening s prijatelji. Všeč so mi reprezentančne odprave in treningi, kjer vedno lahko dam največ od sebe. Najraje bi šel na furo z mojim vzornikom Mathieuom Van Der Poelom. Najbolj me fascinira to, da je na najvišjem nivoju v vseh disciplinah kolesarstva.

Koga bi najraje premagal?

Najraje premagujem samega sebe. Najboljši občutek je, ko veš, da si dal na dirki ali na treningu res vse od sebe in ne bi mogel hitreje.

Kaj te motivira?

Za trening ne potrebujem veliko motivacije. Če v nečem uživaš, ne potrebuješ motivacije in vzpodbude, da to počneš. Drugače pa so mi velika motivacija najboljši fantje na svetu, ko jih vidim dirkati na svetovnih pokalih.

Kaj počneš, ko nisi na kolesu?

Rad sem v naravi, s kolesom ali pa brez njega. Poleti se poleg kolesarjenja rad ukvarjam z vodnimi športi (windsurfing in kitesurfing). Moj najljubši zimski šport pa je tek na smučeh.

Kje največ treniraš?

Največ treniram na domačem hribu Rašici in v okolici. Na izbiro imam veliko trailov in različnih klancev za dobro izvedbo treningov.

Imaš kakšne posebnosti pri treningu?

Poleg treninga na kolesu imam tudi treninge za moč/eksplozivnost. Glede treninga na kolesu pa nimam večjih posebnosti.

Imaš kakšne posebnosti pri prehrani?

Skušam jesti čimbolj raznoliko in zdravo, drugače pa se s prehrano ne obremenjujem preveč.

*Intervju je bil opravljen pred DP v Kamniku.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še

10 minut do starta: Matjaž Lozar
10 minut do starta: Jakob Klemenčič

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam