4. septembra 2015

Pa ne Peršak, drug koroški Vid. Na etapno enduro dirko Trans Savoie v Franciji se je letos odpravil Vid Tancer, nekdanji tekmovalec v krosu. Odlično se je odrezal, pa to sploh ni bilo vse.

Na šestdnevno etapno enduro dirko Trans Savoie v Franciji se je letos podal prezgodaj upokojeni tekmovalec v krosu Vid Tancer, ki ga sicer ne vidimo na domači enduro sceni. Pa je očitno še kaj malega kolesari, saj se je odlično odrezal. Vid poroča:

Že tretje leto zapored je v Savojskih Alpah med 23. in 28. avgustom potekala najdaljša in najzahtevnejša enduro dirka na svetu. Format dirke spominja na bolj znano večdnevno maratonsko preizkušnjo Cape Epic, le da gre v tem primeru za enduro dirko. V šestih dneh tekmovalci prevozijo 27 etap z več kot 25.000 višinskimi metri zahtevnega spusta, na dan pa je potrebno vožnjam z gondolami dodati še povprečno 1500 “višincev” vzpona na lastni pogon.

Med 130 tekmovalci iz 17 držav so bila letos na startu tudi znana imena svetovne enduro scene Nico Lau, François Bailly-Maître, Jamie Nicoll, Damien Oton … Svojega predstavnika je imela po letu premora tudi Slovenija.

Sam sem se dirke udeležil kot “self supported” tekmovalec, kar pomeni, da je bila organizacija prenočišča in prehrane med dirko prepuščena meni oziroma moji ekipi. Na pomoč mi je priskočil prijatelj Miha, ki je ves teden preživel v vlogi voznika avtodoma, kuharja, maserja, mehanika …

V dežju in mrazu med najhitrejše v kategoriji

Že prvi dan v Val d’Iseru smo se prebudli v deževno jutro s temperaturami tik nad 0. Tudi na startu 1. etape, 2700 m nad morjem, nam vreme ni prizanašalo. Prve etape po nekajletnem tekmovalnem pokoju so pošteno prečistile moj krvožilni sistem in nadaljevanje je bilo lažje. Po prvem dnevu sem bil kljub parim padcem uvrščen na 5. mesto v kategoriji do 30 let in na 23. mesto v generalni razvrstitvi, kar je predstavljalo dobro izhodišče za napad na višja mesta.

S premišljeno vožnjo v dežju sem se drugi dan že povzpel na 3. mesto v svoji kategoriji. V naslednjih dneh smo v sončnem vremenu odvozili par najlepših trailov v Alpah ter opravili z izjemno dolgimi ter fizično zahtevnimi etapami, ki so merile tudi po 10 km s 1700 višinskimi metri spusta.

Za konec pod Mont Blanc

Na zadnji dan so nam organizatorji pripravili panoramsko vožnjo s tramvajem visoko pod Mt. Blanc, od koder se je zadnja etapa spustila v Chamonix, kjer je sledila zaključna prireditev s podelitvijo. Kljub padcem, zdravstvenim težavam ter tehničnim okvaram (polomljena pedala, odtrgana cev na sedežni opori, zlomljen menjalnik …) sem do konca uspešno branil 3. mesto v kategoriji do 30 let, 4 minute za Britancem Ralphom Richardsonom ter 5 min za Novozelandcem Ianom Phillippsom, kar je zadostovalo za 19. mesto v generalni razvrstitvi.

Skupni zmagovalec Trans Savoia 2015 je pri moških postal Nico Lau, pri ženskah pa Meggie Bichard.

Čeprav je Trans Savoie vse bolj tekmovalne narave, pa mu glavni čar še vedno daje spoznavanje novih ljudi z vsega sveta, s katerimi se prebijaš skozi dirko, si pomagaš, se skupaj veseliš in doživljaš najlepše trenutke na nedotaknjenih “singlah” visoko v Savojskih Alpah.

trans-savoie.com

Preberi še
Trans-Savoie: 6-dnevna etapna enduro poslastica

Uvodna fotografija Mick Kirkman


Sledite nam