3. novembra 2016

Jesen je ravno pravšnje obdobje za pričetek izbiranja novega kolesa. O njem pa lahko začneš tuhtati že veliko prej.

Jesen je pravi čas, da začneš izbirati novo kolo. Tista tekočega letnika, kolikor jih imajo trgovci še na zalogi, so občutno cenejša. Po drugi strani pa je pred teboj razprta pahljača koles prihodnjega leta in mnoga so že dobavljiva.

Neskončna sezona

Čeprav se za gorske kolesarje sezona nikoli ne konča, imaš jeseni več časa za razmislek, kaj res potrebuješ in kaj si le želiš. Pogovori se s prijatelji in poslušaj njihove predloge. Brainstorming ob pijači bo navrgel cel kup idej. Vse seveda ne bodo uporabne, a se najdejo tudi take. Avtorja zmagovite moraš obvezno nagraditi z novo rundo.

Sedaj pa dovolj

Druščina se bo počasi naveličala tvojega razmišljanja, cincanja, spraševanja in primerjanja koles. Od besed boš moral preiti k dejanjem. Pozabiti par želja, sprejeti nekaj kompromisov, in se odločiti za barvo.

Tudi cenejše komponente delujejo zadovoljivo. Le nekaj več pokažejo na tehtnici in malo manj na egu. Skupna teža kolesa sploh ni tak bavbav.

Karbonski okvir je od aluminijastega lažji za 300 do 500 gramov, kar je enako enemu pivu manj v tebi. In nekaj privarčevanih evrov naj ti ostane v žepu za par dodatkov, ki bodo tvojemu kolesu dodali osebno noto, odstopanja od želja pa naredila manj boleča.

Karte na mizo

Končno bo napočil dan, ko se boš pražnje oblekel, odšel k najljubšemu trgovcu, mu povedal svoje želje, on jih bo ocenil, potem bosta oba malo mencala in si na koncu segla v roke. Ti njemu denar, on tebi kolo in drug drugemu obljubo, da bosta skrbela zanj.

{loadposition inside}

Problemi so in problemi bodo

Kolesa so narejena tako, da delujejo in delajo. Včasih tudi probleme. Zato te bo verjetno že na začetku zanimalo jamstvo. Za kolesa velja najmanj dvoletni garancijski rok. Če ima izdelek napako, je kupec v tem času upravičen do brezplačnega popravila ali zamenjave izdelka, lahko pa tudi do znižane cene ali vračila kupnine. Rešitev težav je naložena prodajalcu. A pustimo črne scenarije, ki v resnici niso prav pogosti.

Po prvi furi sledi

Po nakupu ti v trgovini kolo pripravijo za vožnjo. Nastavijo ti menjalnik, zavore in vzmetenje ter višino sedeža in krmila. Že po nekaj vožnjah se stvari uležejo in nič več ne dela tako, kot bi moralo. Čas je za ponovne nastavitve oziroma prvi servis, ki je praviloma brezplačen.

Od tu naprej bo kolo delovalo brezhibno in na tebi je, da ga čim bolj goniš. A hkrati zanj tudi skrbiš. Če je potrebno, ga po vožnji operi. Prah in blato škodujeta gibljivim delom in tesnilom. Kadar ga pereš z visokotlačnim čistilcem, bodi previden. Curka nikoli ne usmeri naravnost v ležaje, saj iz njih odplakne mazivo in že se dela škoda!

Proizvajalci vzmetenja za svoje izdelke predpisujejo servisiranje na 50 do 100 ur delovanja. Si kdaj seštel prevožene ure na kolesu? Kdaj si zadnjič izmeril pretegnjenost verige? Naredi to takoj, da ne boš prehitro menjal še zobnikov! Sta krmilni in gonilni ležaj pravilno zategnjena?

Oh, ta jesen

Jesen je seveda pravi čas za servisiranje kolesa. Na servisih imajo manj dela in lažje se bodo posvetili tvojemu kolesu. Ne čakaj na pomlad, takrat se bo vsem mudilo.

Ampak tvoje kolo je novo in z njim (še) nimaš težav. Pelji ga v naravo, uživaj z njim in ne pozabi na prijatelje, ki so ti svetovali pri nakupu. Dolžan si jim rundo!

Naslovna fotografija Matej Hartman

Preberi še:
Sladke težave, tretjič
Sladke težave, drugi del
Sladke težave, prvi del

 

Sledite nam