4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
12. aprila 2020

Zadnje leto svetovnega pokala pod imenom Grundig. Prvič kot del svetovnega pokala tudi paralelni slalom. Kolo leta 1998 je vsekakor Cannondale Fulcrum, film tistega leta pa Sprung 2.

V svetovni pokal vstopi nova disciplina. Paralelni slalom postane eno glavnih orožij celotne gorskokolesarske scene. Atraktivna disciplina, ki je takoj zasvojila večino spustašev, nekaj pa je bilo specialistov, ki so se na tovrstnih tekmovanjih preizkušali onstran luže. Glavno pokroviteljstvo nad novo disciplino je prevzel švicarski izdelovalec ur Swatch.

Leto 1998 je bilo tudi zadnje leto, ko se je svetovni pokal imenoval po glavnemu pokrovitelju Grundig. Na vrata svetovnega pokala sta trkala nova pokrovitelja: Diesel in Tissot. Takratni trend jeans velikan Diesel se je na reklamnih panojih pojavljal skozi celotno sezono in sicer pod sloganom: “Grundig World Cup presented by Diesel.”

Je bilo pa leto 1998 tudi leto novih obrazov: Brian Lopes, Sari Jörgensen, Katrina Miller, Fabien Barel, Nathan Rennie, Ryder Hesjedal, Julien Absalon …

Presek celotne sezone 1998

Svetovno prvenstvo

Prizorišče svetovnega prvenstva je bil kanadski Mont Sainte Anne, danes poznan predvsem kot prizorišče z največ ponovitvami dirk svetovnega pokala in vključno z lanskim tridesetim svetovnim prvenstvom kar trikrat gostitelj bojev za mavrično majico.

V spustu je še eno majico osvojil Francoz Nicolas Vouilloz, drugo in tretje mesto pa sta bili presenečenji. Srebro je šlo v roke Nizozemcu Gerwinu Petersu, tretji je bil Vouillozov rojak Mickael Pascal.

Med mladinci naslov svetovnega prvaka osvoji Francoz Fabien Barel, to je tisti, ki je kakšnih pet let kasneje krojil dirke svetovnega pokala in osvojil dva članska naslova. Drugo mesto je osvojil rojak Franck Paolin, tretji je bil Avstralec Nathan Rennie.

Med ženskami na najvišjo stopničko stopi Francozinja Anne-Caroline Chausson. Drugo mesto osvoji rojakinja Nolvenn LeCaer, tretje mesto gre v Ameriko k bivši BMX tekmovalki Cheri Elliott.

Nova zvezda mladinskega spusta postane Švicarka Sari Jörgensen, mesto bolje kot leta 1997 se uvrsti Francozinja Sabrina Jonnier, bron gre v Nemčijo k Johanni Rubel-Todt.

V olimpijskem krosu v članski kategoriji zlato osvoji Francoz Cristophe Dupouey, srebro pripade še enemu Francozu, to je Jerome Chiotti. Bron roma v Belgijo k Filipu Merhaegheju.

Dupouey je kasneje nastopil še na olimpijskih igrah v Sydneyju, nato še nekaj let vztrajal na dirkah, a ko so ga leta 2006 zaradi uporabe mamil obsodili na tri mesece zapora, je bilo njegove že prej zelo burne kolesarske kariere konec. Leta 2009 je storil samomor.

V kategoriji do 23 let do drugega zaporednega naslova pride Francoz Miguel Martinez. Na drugo mesto se uvrsti Švicar Christoph Sauser, bron gre v Belgijo k Roelu Paulissenu.

Med mladinci zasije nova zvezda iz Francije. To je Julien Absalon, tisti Francoz, ki ima do danes še vedno največ zmag v olimpijskem krosu v članski kategoriji. Srebro gre k še eni vzhajajoči zvezdi, to je Kanadčan Ryder Hesjedal (njega čez desetletje odnese na cestne dirke). Bron je takrat pripadel Švedu Fredriku Modinu.

V ženski elitni kategoriji gorskokolesarske zvezdnice preseneti dvakratna svetovna prvakinja v ciklokrosu Francozinja Laurence Leboucher. Drugo mesto osvoji Norvežanka Gunn Rita Dahle, bron pa svetovna prvakinja iz let 1994, 1995 in 1996, Kanadčanka Alison Sydor.

Med mladinkami vse tri medalje romajo v Francijo: Cecile Rode, Severine Hanson in Sandrine Guironnet.

Paralelni slalom v Kaprunu. Od 43:40 dalje si oglej boj na nož med Ericom Carterjem in Brianom Lopesom:

Svetovni pokal

V olimpijskem krosu so za naslov najboljšega v moški kategoriji skozi celotno sezono bili boj Miguel Martinez, Cadel Evans in Rune Hoydahl. Po treh zmagah v sezoni se je skupne veselil Avstralec Cadel Evans.

Med ženskami je primat potrdila skupna zmagovalka sezone 1996 Alison Sydor. Na drugo mesto se je uvrstila Laurence Leboucher, tretja je bila zmagovalka sezone 1997 Italijanka Paola Pezzo.  

V spustu je do svoje tretje zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala prišel Nicolas Vouilloz. Drugo mesto je pripadlo mladinskemu svetovnemu podprvaku leta 1997 Špancu Davidu Vazquezu, tretji je bil Vouillozov rojak Cedric Gracia. 

Anne-Caroline Chausson je prvič osvojila seštevek svetovnega pokala. Na drugo mesto se je uvrstila zmagovalka seštevka v letih 1996 in 1997 Američanka Missy Giove, tretje mesto je pripadlo aktualni svetovni podprvakinji Nolvenn Le Caer.

Prvič uradno tudi paralelni slalom

Tretja postaja svetovnega pokala v spustu in paralelnem slalomu je bil Les Gets.


Prvič je pod okrilje svetovnega pokala prišel tudi paralelni slalom
. Atraktivna zvrst, ki je združila specialiste discipline, ki je bila prej bolj domača v Združenih državah, in tipične spustaše. Prvič je krono v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojil Američan Brian Lopes in takoj postal nepogrešljiv del gorskokolesarske elite. Drugo in tretje mesto sta osvojila rojaka Dave Cullinan (svetovni prvak v spustu leta 1992) in Eric Carter.

Med ženskami je prvo meto osvojila Avstralka Katrina Miller, druga je bila Švicarka Sari Jörgensen (domači mediji so ji dali vzdevek spustaška pepelka), tisto leto še mladinka, tretje mesto je pripadlo Francozinji Sabrini Jonnier.

Film leta 1998

Sprung 2 je luč sveta ugedal jeseni tistega leta. Producenta sta bila Milan Spasic in Alex Rankin. Akcija britanskih spustašev in kolesarjev na dirtih ter presek tekmovalne sezone. V dobrih petdesetih minutah.

Bicikl iz tistega leta

Cannondale Fulcrum. Resnična poslastica za ljubitelje spusta. Vozili so ga Missy Giove, Myles Rockwell, David Vazquez in Kim Sonier.


Naslovna fotografija: Jerome Chiotti, Rune Hoydahl in Cadel Evans na startni črti dirke svetovnega pokala v Budimpešti. Foto cyclephotos.co.uk.

Preberi še
Prvoborci: Drašler se izstreli med najboljše
Prvoborci: 1996 in prvič na OI
Prvoborci: Pisalo se leto 1995
Prvoborci: Grašič v Vailu postavi prvi mejnik slovenskega spusta

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam