Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
16. februarja 2020

Drugo uradno svetovno prvenstvo, prvo leto svetovnega pokala in prvič dres s slovenskim grbom na največji dirki leta. Za to smo se boril’!

Il Ciocco

Čast prireditelja drugega svetovnega prvenstva je doletela Italijane. Svetovno prvenstvo v krosu in spustu je gostil Il Ciocco. Svetovni prvak v disciplini kros je med člani postal Američan John Tomac, srebro je pripadlo Švicarju Thomasu Frischknechtu, ki je bil drugi tudi leto prej v Durangu, bron si je prislužil svetovni prvak iz Duran ga, Američan Ned Overend.

Med ženskami je svetovna prvakinja postala Američanka Ruthie Mattes in tako še eno odličje dodala bronu iz Duranga. Srebro je osvojila Slovakinja Eva Orvosova (leta 1996 je svojo državo zastopala na olimpijskih igrah v Atlanti, na cestni in gorskokolesarski dirki). Tretje mesto je osvojila Švicarka Silvia Fürst.

V spustu je slavil Švicar Alert Iten, ki je za seboj pustil prvega favrita dirke Tomaca, tretiji je bil Tomacov rojak Glen Adams. V ženski kategoriji je svetovna prvakinja postala italijanska šampionka Giovanna Bonazzi, srebro je pripadlo Francozinji Nathalie Fiat, bron pa zlati iz Duranga, Kanadčanki Cindy Devine.

Posnetek moške, skoraj maratonsko dolge dirke. Z nekaj japonskega pridiha:

1991 – na SP tudi Slovenci

V Italijo se je prvič na svetovno prvenstvo odpravila tudi slovenska reprezentanca. Takrat pod vodstvom Milana Šinka, v ospredju med reprezentanti pa mladinec Blaž Budja in član Marjan Jauk.

Prispevek Kanala A, smo pred osmimi leti že objavili na mtb.si:

Svetovni pokal pod okriljem UCI!

1991 je bilo prvo leto svetovnega pokala. Glavni pokrovitelj je postal nemški audio-TV gigant Grundig. Sezona je štela devet dirk, ki so se odvile v sedmih državah. V skupnem seštevku sta slavila Američana. Pri moških glavni zvezdnik devetdesetih John Tomac, pri ženskah pa Sara Ballantyne. Na drugo mesto sta se uvrstila Avstrijec Gerhard Zadrobilek in Američanka Juli Furtado tretje mesto pa je pripadlo Nemki Regini Stiefl ter Američanu Davidu Wiensu.

Finalna preizkušnja prve sezone svetovnega pokala je potekala v Berlinu:


Oglej si še
Prvoborci: Začenjamo z letom 1990

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam