Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
15. junija 2017

Tudi če jih dolgo izbiraš, važno je, da izbereš prave. Pa ne samo barve.

Čeprav večina gorskih kolesarjev vse leto kolesari v rokavicah, ne spadamo med najbolj zmrznjene prebivalce našega planeta. Tudi naša kolesa (pa naj bodo še tako draga) niso tako nežna bitja, da bi zahtevala rokovanje v rokavicah. A vseeno obstaja nekaj razlogov za njihovo uporabo.

Zunaj je poletje, začnimo pa pri mrazu. Kolesarska sezona se že zdavnaj ne konča skupaj z jesenjo. Skupaj s preostalo zimsko garderobo jo tople rokavice raztegnejo na vse leto. A ohranjanje toplh rok nikakor ni lahka naloga, saj so na krmilu zelo izpostavljene prepihu in mrazu. Mrzle roke lahko turo precej skrajšajo.

V toplejših mesecih imajo rokavice drugačno nalogo. Skupaj s krmilnimi ročaji poskrbijo, da dobro in zanesljivo držimo krmilo. Preprečujejo drsenje, ko imamo potne dlani. Tiste z gel blazinicami pa dodatno blažijo tresljaje v roki. Še pomembnejša je njihova zaščitna vloga. Ob padcu varujejo dlani pred odrgninami, tiste za spuste pa tudi pred udarci.

Izbira rokavic ni neka vesoljska znanost. Najprej ti mora ustrazati njihova velikost. Lepo ti morajo objeti dlan po širini. Ko primeš krmilo ali podoben predmet, ti na prstih ne smejo biti prekratke. Gel vstavki na dlaneh in dodatne ojačitve so stvar osebnih občutkov in odločitve. dobro pa je, če imajo na dlaneh tanke nanose silikona, ki preprečujejo drsenje, ko držiš krmilo.

Zase sem našel idealne rokavice pri nemškemu Zienerju. Rokavice Clux Touch so mi všeč, ker so preproste. Dovolj mehke, da se lepo prilegajo roki, a z dvojnim usnjem na dlaneh, kjer je dodatna ojačitev pomembna. Nekaj tankih silikonskih črt pod prsti zagotavlja zanesljiv oprijem zavorne ročice. Konice prstov so iz materiala, ki je prijazen vsem zaslonom na dotik. Zgornji del je iz močne dihajoče mrežice, zapestje pa objame elastika. Ta rešitev mi je bolj všeč kot velcro trak, ki se včasih s hrapavim koncem nerodno zatika ob dolge rokave in še kam. Eden od adutov je tudi črna barva, ker lahko brez razmišljanja primem tudi verigo.

{loadposition inside}

Za konec pa še namig, kako lahko vsake poletne rokavice v trenutku spremeniš v (skoraj) zimske. Najprej daj na roko tanke, polivinilaste rokavice, ki jih dobiš na vsaki bencinski črpalki za točenje goriva in čez njih potegni kolesarske. Rezultat te bo presenetil!

Ziener pri nas zastopa Asa iz Nakla

ziener.com 

Foto Matej Hartman

Preberi še:
Mahovi nasveti: Naočnik in očalnik
Mahovi nasveti: Rukzak
Mahovi nasveti: Čelada

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam