Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
27. avgusta 2012

Ob Bodenskem jezeru v Nemčiji so že postavljeni vsi razstavni prostori in tja so pripeljana že (skoraj) vsa nova kolesa in oprema za leto 2013. Pred sejmom Eurobike si poglejmo še nekaj novosti znamk Haibike, Canyon, Radon, Focus, Rocky Mountain, Niner in Trek.

Haibike
Zadnja leta blagovna znamka koles, ki jo najbolje predstavlja srebrna iz olimpijskih iger v Londonu, Sabine Spitz. Ravno na OI je vozila karbonskega trdaka na obročnikih premera 27,5 palcev (650b). Seveda je bilo kolo sestavljeno posebej za njo. Teža kolesa je bila 7,25 kilograma. Kolo bo zagotovo predstavljeno na sejmu Eurobike, kjer izvemo tudi vse podrobnosti in morebitnemu datumu serijske izdelave. Zagotovo pa bo največja novost druga, ki se bo, kot je pri Haibike že v navadi, potegovala za eno izmed Eurobike nagrad. Gre za popolnoma novega 29-palčnega polnovmetenca Sleek z inovativnim okvirjem; na voljo bo tudi s tehnologijo vzmetenja E:I Shock.
www.haibike.de

Canyon
Nemci, ki se zadnja leta poslužujejo zgolj internetne prodaje, so vsako leto založeni z atraktivnejšimi kolesi. CF SLX 29 je prototip, ki je bil predstavljen že na lanskem Eurobiku, letos pa gre kot kaže v serijsko proizvodnjo. Teža karbonskega okvirja se bo ustavila pri 1.100 gramih, s prostorom zadaj za širino pnevmatike 2,35 palca ter dokaj strmim kotom podsedežne cevi, ki bo znašal 74 stopinj. Na voljo bodo štiri opremske različice. Novo obliko je dobil tudi Nerve, 29 palčni polnovzmetenec s 110 milimetri hoda, ki bo vsaj kar se geometrije tiče zelo dirkaško naravnan – kot krmilne cevi 70 stopinj ter kot sedežne cevi 74 stopinj. Tudi Nerve bo na voljo v štirih opremskih paketih.
www.canyon.com

Radon
Še ena izmed nemških internetnih znamk, bolj poznana tudi preko največje nemške spletne trgovine s kolesarsko opremo. Svojo ponudbo izpopolnjujejo iz sezone v sezono, zadnji dve leti pa delajo tudi na prepoznavnosti in dizajnu. Karbonskega trdaka Black Sin so za naslednjo sezono obuli v 29-palčne obročnike, okvir pri velikosti M tehta 1.070 gramov. Odlikujejo ga še gonilni ležaj press-fit in ozka, 27,2 milimetrska sedežna opora ter zagotovo konkurenčna cena. Predstavili pa so tudi novi model kolesa v razredu enduro, imenovanega Swoop. Karakteristike so sledeče: zadaj 175 milimetrov hoda, spredaj 65,5 stopinjski kot krmilne cevi (pri uporabi vilic s 180 milimetri hoda), tri opremske različice, najboljša s težo pod 14 kilogrami.
www.radon-bikes.deFocus
Trdak Raven obuva plašče 650b. Nov bo tudi polnovzmetenec Big Bud s 120 milimetri hoda; ta ostaja na 26-palčnih obročnikih in hidroformiranemu aluminijastemu okvirju, dobiva pa Foxov sistem CTD in potopno sedežno oporo. Super Bud 29 pa bo na velikih, 29-palčnih obročnikih ponujal 100 milimetrov hoda spredaj in zadaj ter se bo uvrščal v skupino kros/maraton koles.
www.focus-bikes.com

Rocky Mountain
Tudi Kanadčani se niso mogli upreti standardu 650b. Novi Altitude s 15 centimetri hoda bo obut v srednjo dimenzijo obročnikov. Zagotovo največja novost je sistem RIDE-9, ki omogoča množico nastavitev in spremembe geometrije. Gre za preprost vstavek v zgornjem nosilcu zadnjega blažilca. Z obračanjem le tega se lahko spremeni kot krmilne cevi med 66,6 in 68,3 stopinjami, prav tako pa se zaradi tega lahko spusti oziroma dvigne oddaljenost gonilne osi od tal za +/- 10 milimetrov (nekaj podobnega je že lani predstavil Scott na svojem Sparku, le da so pri Rocky Mountainu sistem še nadgradili). Ostale karakteristike novega vsegorca pa so gonilni ležaj BB92, nosilci ISCG05, ter še ena domislica, gumijasta prevleka zapenjalca sedežne opore, ki preprečuje vdor vode in prahu v notranjost okvirja (podobno kot Fizik). Prodajno paleto bodo predstavljali tri karbonske in dve aluminijasti različici.
www.bikes.com

Niner
Kroskantrijaški Jet se je iz enega modela prelevil v celo družino. Za naslednjo sezono, oziroma z oktobrom letošnjega leta, bodo na voljo tri izpeljanke polnovzmetenca, dve karbonski in ena aluminijasta. Čeprav je bil Jet 9 RDO predstavljen lansko leto, so mu letos izpopolnili zadnji, vzmeteni del. Nihajni vzvod je zdaj karbonski, prav tako so na zadnji del dodali prostor za 12-milimetrsko os Maxle, za blaženje pa bo skrbel Foxov amortizer s sistemom CTD ter premazom Kashima. Jet 9 Carbon je ugodnejša izpeljanka prej omenjenega in ima aluminijast nihajni vzvod ter zadaj prostor za klasičen hitri zapenjalec. Tretji v vrsti pa bo aluminijasti Jet 9, ki bo nekako veljal za vstopno različico in ostaja skoraj nespremenjen.
www.ninerbikes.comTrek

Fuel EX je dobil boljšo platformo in centimeter več hoda na zadnji osi, obdržal pa je tehnologijo vzmetenja ABP + Full Floater ter tehnologijo vzmetenja DRCV tako spredaj kot zadaj. Izbirati bo mogoče med aluminijastim in karbonskim okvirjem, vsi pa imajo nosilce ISCG ter predpripravo (vodila) za potopno sedežno oporo. Velika Trekova novost je povsem prenovljena linija Superfly, še naprej bo na voljo s prednjim ali polnim vzmetenjem. Trekovci so se ukvarjali predvsem z nižanjem teže ter novim postopkom izdelave okvirja. Tako novi okvir Superfly tehta 896 gramov, Superfly 100 pa 1.650. Novost sta tudi karbonska sedežna objemka ter karbonska opora.
www.trekbikes.com

Furam zase
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam