SQlab Fabio Wibmer
Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
4. aprila 2021

Jan Porič preizkusi sedež, ročaje in oporo krmila s podpisom YouTube zvezdnika, le krmilo je imel malce drugačno.

V lanskem letu je Fabio Wibmer začel sodelovanje z nemškim podjetjem SQlab in z njimi naredil svojo linijo izdelkov v črno-zlati bravi. Njegovo linijo sestavljajo krmilo, krmilna opora, sedež in ročaji. Če vozi Fabio, mora že biti dobro, a ne?

Ko preživiš veliko časa na kolesu, so ti pomembne tudi komponente in kako se na kolesu počutiš. Vsaka komponenta ne ustreza vsakomur, saj smo si različni. SQlab je eno izmed vodilnih podjetji z ergonomskimi kolesarskimi komponentami, tako da si lahko posameznik resnično izbere prave glede na svoje mere.

Ročaji 70X Fabio Wibmer

Velikost: S ali M
Dolžina: 134,5 mm
Teža: 132 g za par (velikost S)

Če smo v dilemi, katera velikost bo prava za nas, imajo na spletni strani lepo razloženo, kako izmeriti dlan za izbiro prave velikosti. Ročaj se enostavno namesti na krmilo, saj ima samo na eni strani vijak za pritrditev, na drugi strani je zaključek iz gume. Tako ob prislanjanju krmila oziroma kolesa ne opraskamo drugih površin. Posebnost teh ročajev je nekoliko širši zaključek, ki nudi dodatno oporo zunanjemu robu dlani. Vedno sem bil pristaš ročajev, ki so ravni in ne predebeli, saj nimam velikih dlani. Velikost S je bila zame prava izbira in resnično me je presenetila stranska opora na koncu ročaja, ki prispeva k boljšemu oprijemu krmila.

Krmilo 30X 12°

Dolžina: 780 mm
Višina (rise): 15 do 45 mm
Upogib nazaj (backsweep): 12°
Material: aluminij
Premer krmila: 31,8 mm
Teža: 325 g

SQlab 30X 12°

Krmilo je edina testna komponenta, ki ni bila iz njegove linije, saj njegovo krmilo ni bilo na voljo v času testa. Glavna razlika med testiranim krmilom 30X 12 in krmilom 30X iz Fabiove linije je v materialu. Njegovo je karbonsko z upogibom krmila 9°. Testno krmilo v višini 15 mm in dolžini 780 mm ni primerno za vsakogar, saj marsikdo uporablja širše. Krmilo se z ročaji 70X super obnese in bi lahko rekel, da je top kombinacija. Sam sem bolj specifičen glede krmila in me je zmotilo, ker je krmilo imelo 12° upogiba nazaj. Sam sem pristaš 9° upogiba, teh 3° se res ne sliši veliko, ampak se pozna in sem razliko občutil predvsem pri spustih.

Krmilna opora 80X 35 mm

Dolžina: 35 do 120 mm
Material: aluminij
Premer krmila: 31,8
Teža: 138 g

SQlab 80X

Krmilno oporo sem izbral 35 mm, saj imam rad krmilo čim bližje telesu. Gre za lepo narejen izdelek, s primerno težo. Mogoče tudi pri krmilni opori, tako kot pri krmilu, pogrešam nov standard, 35 mm premera, ki je sicer v uporabi na vseh novejših kolesih. Ker sem nanj navajen iz enduro in freeride koles, sta mi testirana ožje krmilo in krmilna opora, vizualno najprej delovala manj robustna, a za all-mountain ali trail vožnjo sta super.

Sedež: 611 Ergowave Fabio Wibmer

Širina: 12 do 15 mm
Teža: od 195 g
Dolžina: 280 mm
Material vodil: s-tube
Prevleka: B78 Kevlar
Oblazinjenje: super lahka pena

611 Ergowave Fabio Wibmer

Sedež je zagotovo ena izmed najpomembnejših komponent. Pogosto damo premalo poudarka na ta del in ne spreminjamo tistega, ki je že na kolesu. Bo že v redu, ali kako rečemo? Tudi pri izbiri sedeža imajo na spletni strani podrobno razloženo, kako najti pravo širino. Sam sem izbral 13 cm širine, ki se je super obnesla.

Celoten sedež je nizek in raven, njegova posebnost je ERGOWAVE® profil, ki od zadaj proti prednjemu delu zagotavlja odlično obliko primerno za skoraj vse sedne kosti. Takoj sem občutil, da je sedež trši, kot sem navajen. Pena ni pretirano mehka, ampak tudi brez podloženih hlač na daljši turi me to presenetljivo ni motilo. Predvidevam, da je tako zaradi njegove oblike. Sedež pa nudi tudi dovolj dobre opore, ko s koleni oprimeš sedež in narediš naprimer kakšen trik brez rok.

Skupaj s sedežem sem testiral tudi njihove podložene hlače SQ-Short ONE10, ki so brez naramnic in se nosijo pod kratkimi hlačami. Kot pri sedežu sem tudi tukaj opazil, da je podloga precej tanka in trda, saj ima samo 8 mm. Pena je sestavljena iz več različnih plasti in TPE gela, ki skrbi za udobje. Tudi na daljši turi se hlače dobro obnesejo in nudijo dovolj udobja za daljše kolesarjenje.

Fabio Wibmer
Črni in zlati Fabio Wibmer, foto Boris Beyer in Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Več o izdelkih si lahko preberete na www.sq-lab.com.

Slovenski distributer je Urgenca bike.

Preberi še

SRAM: GX Eagle prestavlja brezžično
Bobi preizkuša: Gemini Pröpus

Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam