5. julija 2015

Na krosu svetovnega pokala v Švici zmagovalca Gunn-Rita Dahle Flesjaa in Jaroslav Kulhavy, naši dve z zelo različnima dirkama minutko narazen.

Na tretjem krosu za svetovni pokal v Švici je v vročini na tehnični progi v dirki članic elite prepričljivo zmagala 42-letna norveška veteranka Gunn-Rita Dahle Flesjaa z minuto naskoka pred Američanko Leo Davison, ki se je v zadnjem krogu prebila s 4. mesta, ter svetovno prvakinjo, Kanadčanko Catherine Pendrel. Pri moških je zmago slavil Čeh Jaroslav Kulhavy pred domačinom Ninom Schurterjem in rojakom Ondrejem Cinkom. Da, Švicarji so doma ostali brez zmage!

Slovenki nista bili tam, kjer si želita biti – v prvi deseterici – a sta bili zopet blizu skupaj. Blaža Klemenčič je zasedla 16. mesto, Tanja Žakelj pa 18., ločila ju je natanko minuta. Njuni dirki pa sta bili zelo različni.

Blaža je slabo štartala, a se prebila na rob deseterice, kjer je kolesarila lep čas, potem pa zašla v težave in izgubljala mesto za mestom. Tanja je po dobrem štartu nadaljevala slabše in bila sredi dirke že na 24. mestu, v drugi polovici pa ji je šlo nekaj bolje.

Izjavi naših dveh

Blaža: “Startala sem grozno. Kar nekaj časa nisem mogla vpeti pedala. Lahko si predstavljate, kje sem bila na prvem vzponu. Potem sem dva kroga lovila in prišla do sedmega mesta. Tretji krog sem vozila z Leo Davidson in Emmily Batty brez težav. V četrtem krogu pa me je odrezalo. Naenkrat se je pojavila bolečina v želodcu in pobralo mi je vse moči. Sploh ne vem, kako sem prišla do cilja. Zadnji krog je bil kot v megli. Želela sem samo do cilja s čim manjšo izgubo mest. Po tekmi sem samo potrebovala posteljo in tišino.
Drugače pa je proga ‘švicarska’. Jaz sem se sicer že v četrtek spoprijateljila z njo, a je zelo težka. Ne najdeš ritma, saj te korenine in kamenje pretresajo do kosti. Ko pa misliš, da bo malo počitka, si že na skoku, ki zahteva polno koncentracijo.
Žal mi je za dober dan, saj sem imela lepo možnost za dobro uvrstitev. Današnja uvrstitev ni moj položaj v svetovnem pokalu. Ta je vsaj deset mest proti vrhu.”

Tanja: “Današnja dirka res še ni bila tisto, kar bi jaz rada, je pa korak naprej in to me veseli. Po dobrem štartu preprosto nisem prišla k sebi, predvsem v tretjem in četrtem krogu sem zato izgubila nekaj časa in mest. Proti koncu se mi je odprlo in sem lepo napredovala. Nisem imela občutka, da sem toliko hitrejša, a je analiza pokazala, da sem bila predvsem v zadnjem krogu dejansko hitrejša. Upam, da bom šla naprej z občutki iz zaključka te dirke in da se bo vse skupaj še stopnjevalo.”

Dvakratna evropska prvakinja Tanja še o bližnjem EP: “Glede evropskega prvenstva moram biti na realnih tleh, svetovni pokal pokaže, kam sodim in v 14 dneh kakšnega velika preobrata ne morem narediti. Lahko pa naredim še kakšen korak naprej, kot sem ga zdaj od zadnjega svetovnega pokala. Skoraj nemogoče je ponoviti zmago, dejansko pa sem v Alpagu še neporažena in bom šla s pozitivnimi misli na štart.”


Na štartu tokrat ni bilo Tine Perše in Gregorja Krajnca, mlajše članice in mlajšega člana kamniškega Calcita.

Svetovni pokal se nadaljuje v začetku avgusta v Kanadi in ZDA, še prej pa nas čakata dva zanima vikenda prvenstev – državno prvenstvo v krosu bo naslednjo nedeljo v Kamniku, gotovo spet z dvobojem Blaže in Tanje za posladek, evropsko pa teden dni pozneje v Chies d’Alpagu v Italiji.

Vrstni red članic elite
1. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor, Multivan Merida) 1;32:15
2. Lea Davison (ZDA, Specialized) +1:00
3. Catharine Pendrel (Kan, Luna) +1:36
4. Jolanda Neff (Švi, Stoeckli) +2:05
5. Irina Kalentjeva (Rus, Moebel Maerki) +2:12

16. Blaža Klemenčič (Slo, Habitat) +7:01
18. Tanja Žakelj (Slo, Unior Tools Team) +8:01

Vrstni redi in vse drugo o svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu

Posnetek dirke članic na redbull.tv 

Preberi še
DH Lenzerheide: Minnaar z 18. zmago v svetovnem pokalu
XCO Albstadt: Blaža dvanajsta, Tanja slabše
XCO Nove Mesto: Naši dve v petnajsterici

Na uvodni fotografiji Blaža, foto Klemen Humar

Sledite nam