xc kočevje sloxcup
31. maja 2021

V MTB trail centru Kočevje je ta vikend potekala prva dirka v olimpijskem krosu, kjer sta v elitni konkurenci slavila nekdanja zmagovalka Ukrajinka Jana Belomojna in Avstrijec Mario Bair. Tanja Žakelj je kot najboljša Slovenka med članicami zasedla četrto mesto, Rok Naglič pa je bil tretji.

Jana Belomojna (CST POSTNL BAFANG MOUNTAINBIKE RACING TEAM), ki veliko trenira v Sloveniji, je bila v dvomih, ali bi na dirki zaradi zdravstvenih težav, ki so jo pestile pred kratkim (ledvični kamni), sploh nastopila. A je suvereno odpeljala dirko in v cilj prišla tri minute in pol pred drugouvrščeno Mariko Tovo (KTM PROTEK DAMA).

O zmagi je Jana povedala:

“Zelo sem vesela zmage. Noge so bili super, kljub temu, da nisem veliko trenirala, saj sem bila zadnja dva tedna bolna. Tudi vožnja do tu je bila utrujajoča, zato sem res ponosna, da sem dobro odpeljala dirko, ki je odlična priprava pred dirko svetovnega pokala.”

Tretje mesto je osvojila Italijanka Giorgia Marchet (TEAM RUDY PROJECT XCR). Za zmagovalko je z nekaj več kot pet minut zaostanka v cilj prišla Tanja Žakelj (UNIOR SINTER).

Mario Bair, Torpado Ursus
Mario Bair

Po deževni soboti, ko so se na dirki pomerili najmlajši, je bilo vreme bolj prizanesljivo tekmovalcem, proga pa je bila še vedno mastna in drseča. Zadnji so se na progo podali člani in mladinci. Med člani je bil najmočnejši Avstrijec Mario Bair (TORPADO URSUS). 27 sekund za njim je ciljno črto prečkal nekdanji zmagovalec, Italijan Daniele Braidot (C.S. CARABINIERI), deset sekund kasneje pa je v cilj prišel najboljši slovenski predstavnik Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM). O razpletu je povedal:

“Dirka v Kočevju mi je zelo pri srcu, lepo je dirkati na domačem terenu. Proga ni bila najboljša zaradi sobotnega dežja, a je bila glede na pogoje vrhunska. Z rezultatom sem zadovoljen, malo mi je le žal, ker je bil Mario v zadnjem krogu hitreje na kolesu in se je odpeljal naprej. A prve stopničke na C1 dirki so dober rezultat in komaj čakam naslednje dirke.”

Mladinci in ml. mladinci

V kategoriji do 19 let je zmaga v ženski in moški kategoriji šla v tujino, najboljši slovenski rezultat sta zabeležila kolesarja kluba MBK Črni Vrh Tine Jereb s sedmim in Daša Mlakar z devetim mestom.

V kategoriji do 17 let je nastopilo preko 30 kolesarjev. Zmaga in drugo mesto sta odšla v tujino, tretje mesto pa je osvojil Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM). Med dekleti pa je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), ki je ugnala deset kolesark.

“Prva in moja najljubša dirka v pokalu Slovenije je šla po mojih željah. Počutila sem se odlično. Tehnični odseki so mi ležali. Dala sem vse od sebe in si priborila zmago,” je povedala Hana.

hana kranjec žagar
Hana Kranjec Žagar

Veterani

Med veterani nič novega, bi lahko dejali. Boštjan Hribovšek (CALCIT BIKE TEAM) je osvojil zmago med veterani 1, v boju za zmago pa sta se borila predvsem z Mitjo Tancikom.

Boštjan: “Končno se je tekmovanje začelo tudi za nas ‘starejše’ kategorije. Dan je bil kar pester, saj smo že zgodaj začeli z mlajšimi tekmovalci z ogledom proge ter ogrevanjem za tekmo. Po startu U15 kategorije sem se šel kmalu ogrevat za svojo tekmo. Občutek na ogrevanju je bil dober. V startnem krogu smo se zapodili in kar kmalu ujeli mlajše kategorije. V drugem krogu se je umirilo s prehitevanjem mlajših tekmovalcev, proga pa je bila vse bolj suha. V tretjem krogu sem na rocky gardnu naredil napako in posledica je bila salta čez balanco. Nato sem nekaj časa rabil, da sem prišel v ritem, vendar nisem bil več z glavo pri stvari. Mitja me je v zadnjem krogu ujel ter prehitel. V zaključku sem stisnil zobe in za las za nekaj sekund naredil razlike pred Mitjo, da mi ni bilo potrebno sprintati v cilj. Super pohvala gre organizatorjem za lepo izpeljano tekmo.”

Med veterani 2 je zmago osvojil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), ki je tokrat dirkal z mislijo na klubskega kolega, trenerja in prijatelja Evgena.

Mitja: “Danes nosim dres, posvečen prijatelju Evgenu – Joniju, ki je imel hude zdravstvene težave in smo vsi veseli, da je še med nami. Danes smo se vsi borili zanj, jaz pa še posebej.”

Tudi med veterani 3 so bili na vrhu slovenski tekmovalci. Najboljši je bil Peter Vesel (PROADVENTURE TORQ FITNESS, drugi je v cilj prišel Valter Tomšič (CALCIT BIKE TEAM), s krogom zaostanka pa so sledili ostali.

Do 15 let

Gašper Štajnar (CALCIT BIKE TEAM) in Maruša Šerkezi (BTC CITY LJUBLJANA) sta zmagovalca v kategoriji do 15 let.

“Bilo je naporno, ker je bila proga zelo mastna. Sem pa šla na vse in na klancu navzgor v zadnjem krogu povečala prednost pred zasledovalkami. Dvakrat sem tudi padla oziroma mi je malo zdrsnilo, a mi je bila proga zelo všeč,” je povedala Maruša Šerkezi.

Sobotni spored – U13 in mlajši

Že v soboto pomerile najmlajše kategorije od U7 do U13. Vreme organizatorjem in tekmovalcem ni bilo najbolj naklonjeno, saj je dež precej namočil progo in jo naredil težko prevozno. Odpadel je tudi preizkus na tehničnem poligonu, zaradi varnosti pa so bili izločeni tudi določeni leseni objekti na krožni progi.

Vsi vrstni redi …
… in več fotografij na prijavim.se

V SloXcupu sledi …

20. junija sledi dirka v Samoborju na Hrvaškem, ki bo štela za pokal SloXcup le v primeru, da za vrnitev v Slovenijo ne bo obvezen PCR, ampak le hitri test.

www.sloxcup.com

Fotografije prijavim.se

Preberi še

XC Kočevje: Belomojna in Bair, Naglič tretji

Sledite nam