Jana Belomojna
30. maja 2021

Članska zmagovalca najmočnejše dirke sezone v krosu v Sloveniji (UCI Class 1, slovenski pokal SloXcup) sta v Kočevju postala Ukrajinka Jana Belomojna (CST PostNL Bafang) in Avstrijec Mario Bair (Torpado Ursus).

Ženske

V ženski članski dirki je Tanja Žakelj (Unior – Sinter sicer dobro začela, a nato že v prvi polovici preveč izgubila, da bi še lahko ubranila lansko zmago. V drugem delu je sicer dvignila tempo, prehitela Danko Viktorio Smid Knudsen in se približala stopničkam, a končala na 4. mestu. V lovu za Belomojno, ki se je tako uspešno vrnila po težavah z ledvičnimi kamni, zaradi katerih je morala izpusti svetovni pokal na Češkem, sta sodelovali Italijanki Marika Tovo (KTM Protek Dama) in Giorgia Marchet (Team Rudy Project). Na koncu sta zasedli drugo in tretje mesto s tri in pol oziroma štirimi minutami zaostanka za zmagovalko.

Vita Movrin (Energijateam.com) po poškodbi gležnja na sobotnem treningu ni nastopila.

Moški

Pri moških se je v ospredju vseh šest krogov bil napet boj izenačenih tekmovalcev. Rok Naglič (Calcit bike team) je opravil svoj najboljši nastop na XC Kočevje doslej, boril se je z najboljšimi in nekaj časa tudi vodil z majhno prednostjo. Proti koncu pa je napadel Bair, pred Roka se je prebil tudi zmagovalec iz leta 2019, Italijan Daniele Braidot (CS Carabinieri), a se je Rok veselil tudi tretjega mesta.

Po odstopu Jakoba Klemenčiča (MBK Črni Vrh) zaradi krčev je deseterico za las zgrešil njegov klubski kolega, povratnik Matjaž Lozar na 11. mestu. Sledili so Matic Kranjec Žager, Blaž Žle (oba Calcit) in Gregor Krajnc (Hormann Slovenija).

Dvodnevno

V dveh dneh se je na XC Kočevje pomerilo kar okrog 350 kolesarjev. Zaradi velikega števila nastopajočih so se namreč prireditelji odločili dirke mlajših kategorij do vključno U13 izvesti že v soboto. Takrat so imeli žal slabše razmere s kar močnim dežjem. Danes pa je posijalo sonce in se je proga lepo posušila.

Vsi vrstni redi na prijavim.se

Naslednja dirka serije SloXcup bo 20. junija gostovala na Hrvaškem, v Samoboru (UCI C1), 27. junija pa sledi državno prvenstvo v Kamniku, hkrati tudi za točke SloXcupa.

Fotografije Grega Stopar, na naslovni je Jana Belomojna

Sledite nam