27. aprila 2014

Tanja Žakelj v Avstraliji na drugi dirki svetovnega pokala na 5. mesto. Zmagi Lechnerjeve in Absalona.

Danes smo videli Tanjo Žakelj (Unior Tools Team) v takšni formi, kot smo jo gledali skozi celotno lansko sezono. Na drugem krosu svetovnega pokala v Avstraliji sicer ni zmagala, a tudi 5. mesto je odličen dosežek, z novo uvrstitvijo na oder za zmagovalce pa se je tudi povzpela v skupnem seštevku.

Dirka je bila napeta od začetka do konca, le čisto na vrhu je bilo malce dolgočasno, saj je zmagovalka Eva Lechner kar premočno zmagala. Tanja Žakelj je štartala iz druge vrste, se takoj prebila v ospredje in bila na v uvodnem delu dirke nekaj časa celo tretja. Nato se je ustalila na petem mestu, tempo je v vročini malo popuščal, v zadnjem krogu pa je znova pritisnila na polno.

“Že prvi vtis na tej progi je bil izredno dober in tudi zato sem se počutila bolje kot v Afriki. Proga je zame ravno pravšnja, z enim daljšim in enim krajšim vzponom. Tudi tehnično je ravno prav zahtevna. Če se dobro počutim in sem sproščena, potem lahko pokažem česa sem sposobna,” je bila po dirki zadovoljna Tanja. Za skupno zmagovalko lanskega svetovnega pokala pa ni pomembna samo uvrstitev sama po sebi, ampak predvsem to, da je bila v borbi za najvišja mesta. “Fenomenalno je bilo znova stopiti na oder za zmagovalce, še bolj pomembno pa je, da sem dobila nazaj tiste prave občutke za dirkanje in da sem na progi med najboljšimi.”

Za Tanjo je bil danes štart ključnega pomena, saj je zaradi slabše uvrstitve iz Pietermaritzburga štartala iz druge vrste. Tanja je štartala zelo agresivno, takoj vpela pedala in se do konca štartne ravnine že prebila v ospredje. Po uvodnem krajšem krogu se je dirka nekoliko umirila in lahko je vozila v svojem tempu, okoli nje pa se je zgodilo kar nekaj zamenjav vrstnega reda. Danes torej bistveno drugačen nastop, kot pred 14 dnevi na uvodni dirki svetovnega pokala. Tanja je bila danes bistveno bolj mirna in samozavestna, prišla je v svoj tekmovalni ritem in skozi celo dirko vozila po svojem okusu.

V cilju je prišla sama, z lepo prednostjo pred šestouvrščeno, tako da je lahko mirno dvignila roke v zrak ter pozdravila gledalce. Od tu je pot vodila v zakulisje in na oder za zmagovalce, kar pa je vedno zabavno opravilo.

Krst v svetovnem pokalu v disciplini olimpijski kros je danes doživela nova članica Unior Tools Teama Japonka Mio Suemasa, sicer prava legenda v svetu gravitacijskih disciplin. Bila je 26. s krogom zaostanka.

Zmagovalka torej Italijanka Eva Lechner, dirko v moški konkurenci pa je dobil bivši olimpijski zmagovalec Julien Absalon.

Svetovni pokal se zdaj seli na staro celino, naslednja dirka v olimpijskem krosu bo 25. maja v češkem Novem mestu, kjer je Tanja lani osvojila svojo prvo zmago na najvišjem nivoju.

Vrstni redi

Vir: Sporočilo za medije Unior Tools Teama

Preberi še
XC Pietermaritzburg: Blaža 11., Tanja 3 mesta niže

Na uvodni fotografiji Tanja Žakelj, vse foto Grega Stopar

Sledite nam