Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
8. julija 2018

Na krosu svetovnega pokala v Val di Sole zmagovalca Nino Schurter in Maja Wloszczowska. Gregor Krajnc in Rok Naglič slabše.

Na krosu svetovnega pokala v Val di Sole zmagovalca Nino Schurter in Maja Wloszczowska. Gregor Krajnc in Rok Naglič slabše.

Moški

Val di Sole je postregel z razburljivim bojem vse do konca dirke. Najhitreje je sicer startal Nizozemec Mathieu van der Poel, a to je bilo kratkega veka. Švicar Nino Schurter je v svoji maniri prevzel vodstvo v drugem krogu in spet je bilo videti, da bo to samotna dirka velikega šampiona. A tri kroge pred koncem je Italijan Gerhard Kerschbaumer začel zmanjševati razliko in ga dva kroga pred koncem tudi ujel in prehitel.


Nino Schurter je bil danes retro, foto Claudio Foco/Val di Sole BikeLand

Taktični dvoboj je trajal vse do zadnjega vzpona, ko Kerschbaumerju ni uspelo zadržati Nina za seboj. Nino je prvi prišel na vrh in si v spustu privozil toliko razlike, da mu ni bilo potrebno sprintati. Zmagal je s prednostjo šestih sekund. Kerschbaumer je bil drugi in Van der Poel tretji.

To je tretja zmaga Nina Schurterja letos.

Gregor Krajnc (Calcit bike team) ni imel svojega dne in je dirko zaključil na 105. mestu z dvema krogoma manj. “Ni šlo vse po načrtu,” je povedal Grega. “Nekaj me je zvijalo v trebuhu. Vseeno sam dal vse od sebe. Kolikor je pač šlo. V prvem krogu je bila še gneča in se je ustavljalo. Hvala vsem slovenskim navijačem. Tudi, ko ni šlo, so bili z mano. Hvala.”

Ženske

V razburljivi dirki je Poljakinja Maja Wloszczowska slavila svojo četrto zmago v svetovnem pokalu. Po šestih letih je spet zmagala in to z devetimi sekundami prednosti pred Kanadčanko Emily Batty in 30 sekund pred klubsko kolegico Švicarko Jolando Neff.

Začelo se je boleče. Danka Annika Langvad se je zapletla v padec že v startnem krogu in z bolečinami v zapestju odstopila.


Štart članic elite, foto Klemen Humar

Oblikovala se je skupina peterice, ki se je nato vse bolj redčila in spet lovila. Največkrat je imela težave Gunn-Rita Dahle-Flesjaa, a tudi Maja Wloszczowska ni dajala vtisa kandidatke za zmago.

Dame so vozile izredno in ognjevito dirko. Svetovna prvakinja Jolanda Neff je v stilu 4krosa prehitela Francozinjo Pauline Ferrand Prevot in požela gromek aplavz tisočerih gledalcev ob progi.

V zadnjem od sedmih krogov pa je napadla Wloszczowska in si privozila sedem sekund prednosti pred Emily Batty. Neff je bila tretja, a je na vzponu spet prehitela Kanadčanko. A tempa ni zdržala in Batty si je spet pridobila drugo pozicijo in jo ohranila do konca dirke.

Za 35-letno Poljakinjo je to prva zmaga po Pietermaritzburgu 2012.

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je odpeljala dobro dirko in jo zaključila na dvanajstem mestu in le korak od deseterice, ki je vedno njen cilj. Več o Tanjini dirki kmalu v poročilu ekipe Unior Devinci.

Fantje U23

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Petter Fagerhaug je napadel že v prvem krogu in celo dirko mu nihče ni prišel blizu. Boj se je odvijal le za drugo mesto in zanj sta se pomerila Francoz Joshua Dubau in Romun Vlad Dascalu.

Fagerhaug je zmagal s prednostjo 18 sekund. Na drugo mesto je v sprintu prišel Dubau in na tretje Dascalu.

Rok Naglič (Calcit) je po velikih težavah z želodcem odstopil v predzadnjem krogu.

“Od starta je šlo v redu, bil sem okrog 20. mesta. Na ravnini sem malo izgubljal, nisem imel pravih nog in občutkov. Zdrsnil sem malo nazaj, a je bil zaostanek še vedno dober. V tretjem krogu sem šel že dobro, nato pa je v četrtem šlo vse narobe, srčni utrip ni bil pravi, noge prav tako ne. Govoril sem si, zdrži. Peti krog sem zgrizel do konca, v šestem pa je šlo v ’rikverc’. Odpovedal sem na celi fronti, odpovedale so noge in glava,” je pojasnil Naglič.


Rok Naglič, foto Calcit bike team

Dekleta U23

Trenutna svetovna prvakinja Švicarka Sinna Frei je osvojila že svojo deseto zmago v kategoriji U23. V Val di Sole je zmagala s prednostjo 26 sekund pred Britanko Evie Richards in minuto 47 sekund pred Malene Degn z Danske.

V boju za zmago se je Sinna že po startnem krogu ločila od zasledovalk in vozila svojo dirko. V vsakem krogu je dodala nekaj sekund razlike. Čeprav je v zadnjem krogu imela težave z verigo, jih je mirno odpravila in njena prednost je zadostovala za suvereno deseto zmago.

Sinna Frei je seveda rekorderka po zmagah v tej kategoriji.

Vrstni redi

Preberi še
VdS: Tanja Žakelj najvišje doslej v kratkem krosu

Na uvodni fotografiji Tanja Žakelj, foto Klemen Humar

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam