30. julija 2019

Sinonim dirk v 4krosu je vsekakor proga v Bikelandu v Commezzaduri v pokrajini Trentino. V petek bodo v moški in ženski kategoriji podelili mavrične majice. Na startu tudi štirje Slovenci.

V petek, 2. avgusta bodo na eni najboljših, vsekakor pa najatraktivnejših prog za 4kros že petič zapored podeljevali bele majice z mavrico. Prvič je proga v Bikelandu svetovno prvenstvo gostila leta 2008, od leta 2015 pa je stalnica največjih obračunov.

Na startu v Commezzaduri v Dolini sonca, skoraj v osrčju italijanske pokrajine Trentino, bodo nastopili tudi štirje Slovenci. In ker je Commezzadura tudi srečen kraj naših 4krosistov, saj smo leta 2016 ravno na tem prizorišču dobili svetovnega prvaka v tej disciplini, to je takrat postal Mitja Ergaver, od naših predstavnikov pričakujemo dobre vožnje in čim boljše uvrstitve. 

Proga

je čista klasika. Več kot pol kilometra meri v dolžino ter se začne s skokom takoj po startu in kombinacijo desnega in levega, skoraj 180-stopinjskega zavoja, ki mu sledi desni zavoj in nato dvojna grbina. Takoj vhod v oster levi zavoj in izhod na najširši del proge, ki ima tri zaporedne valove v kombinaciji z notranjo linijo z dvojnim skokom. Sledi desni zavoj in takoj levo v skalnati del, kjer bo kot že ničkolikokrat doslej odločala najbolj direktna linija in prenos hitrosti iz zadnje kombinacije zavojev. Nato še nekaj poganjanja, blag desni zavoj in cilj.

Proga se spusti za 60 višincev. Povprečna hitrost je kar 35 kilometrov na uro. Najdaljši skok je dolg okoli 10 metrov. Najhitrejši čas na progi pa je 44 sekund in 39 stotink.

Četverica Slovencev

Letos bodo na startu veterana dirk v VdS Urban Rotnik in Matija Stupar ter Jani Volk in Jure Štrancar. Vsi so člani ajdovskega KK Črn trn.

Razplet 2018

Majici svetovnih prvakov bosta branila Čehinja Romana Labounkova in Francoz Quentin Derbier. Srebro sta lanskega julija osvojila Britanka Natasha Bradley in Čeh Tomaš Slavik (naš dobri znanec s Flat Out Days), bron pa Nemka Raphaela Richter in Slavikov rojak Mikulaš Nevrkla.

Lani smo imeli v VdS tri tekmovalce, najvišje se je uvrstil letos kolesarsko upokojeni Kevin Berginc, ki se je prebil do četrtfinala in zasedel 16. mesto. Urban Rotnik je bil 18., Matija Stupar pa je osvojil končno 30. mesto.

Časovnica

– 1. avgust: med 18. in 20:15 potekal uradni trening, od 20:30 dalje pa bodo na sporedu kvalifikacije
– 2. avgust: med 19:30 in 20:45 bo na sporedu uradni trening, od 21:15 dalje pa se bodo zvrstile finalne preizkušnje

Dodatne informacije o svetovnem prvenstvu najdeš na valdisolebikeland.com ali na uradnem facebook profilu.  

Naslovna fotografija Riccardo Menghini

Sledite nam